Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Anna Lynn Reeves: Skandináv Filmfesztivál Los Angeles 2024. január 13 -14 és 20 - 21

 25 éves a Skandináv Filmfesztivál L.A. , és ebből 18 évet velük töltöttem már. A nívós fesztivál évről évre kiváló, kifejezetten az Oscarra...


 25 éves a Skandináv Filmfesztivál L.A., és ebből 18 évet velük töltöttem már. A nívós fesztivál évről évre kiváló, kifejezetten az Oscarra küldött filmeket (Oscar submissions) mutat be. 

A skandináv filmek nekem mindig varázslatosaknak tűnnek. Talán az éghajlat vagy a hosszú telek, a környezet valahogyan befolyásolják az embereket északon,  és emiatt születnek érdekes filmek a világnak azon a részén.  Valahogyan egyedi stílusúak a skandináv filmek más országokhoz képest. 

A skandináv filmek eredményesek az Oscar versenyben is. Nem csak az International Film kategóriban, de a rövid filmek között is rengeteg skandináv film az úgynevezett “Shortlist”-re került már, és sok közüllük Oscar Díjra is nevezve volt.

A statisztika szerint az öt országból 1947 óta a játékfilmek közül:
Dánia – 14 Oscar Díjra nevezés, 4 nyertes
Svédország – 16 Oscar díj nevezés, 3 nyertes
Izland – 1 Oscar díj nevezés, 0 nyertes (de az izlandi filmek nagyon különlegesek)
Finnország – 1 Oscar díj nevezés, 0 nyertes
Norvégia – 6 Oscar díj nevezés, 0 nyertes

Évente 75-95 ország küld filmeket Oscar jelölésre, ezért elég jó eredmény, hogy ilyen kis lakosságú országok ilyen jól szerepelnek, a rövidfilmekről meg nem is beszélve, hiszen azokat is bőségesen jutalmazták ezekből az országokból az évek során.

Az öt skandináv ország közül a dán filmek a kedvenceim, ahogy övék is az első helyezés a nyertesek listáján - nem véletlenül. 

A fesztiválra visszatérve, aki ellátogat a bemutatókra egy nagyon laza, baráti fesztiválon vehet részt, ahol tényleg a filmekre koncentrálnak. Négy-öt filmet mutatnak be naponta a négynapos fesztiválon, néhány perces szünettel a filmek között. Itt tényleg a filmek a “főszereplők”, és nem a partik vagy panel beszélgetések. 

A SFFLA színhelye Beverly Hills-ben a Writers Guild of America (WGA) filmszínházban van. Csak négy napos (két hétvége januárban). A fesztivál már évek óta bevette a balti országokat is köreibe, Lettország, Litvánia és Észtország is filmjeivel gazdagítja a programot.

Gratulálok a fesztiválnak a negyedévszázados évfordulójához, valamint James Koenig-nek a fesztivál igazgatójának és szervezőjének, aki 25 éve kiválóan végzi munkáját, mindig jó humorral. 

Magyaroknak is jó szívvel ajánlhatom a fesztivált, sok-sok film nekünk is ismerősnek tűnhet, főleg a balti országokból, hiszen hasonló történelmet éltünk, nem is olyan régen.

A fesztiválról és az idei programról további információk olvashatók az alábbi linkeken:

https://www.sffla.net/festival-2024 - https://www.sffla.net/

Remélem ott találkozunk.









Nincsenek megjegyzések