Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Robert Downey Jr. magyar gyökerei után kutat a Magyar Hollywood Tanács

Robert Downey Jr., Hollywood legtöbbet foglalkoztatott sztárjának ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak A Magyar Hollywood Tanác...


Robert Downey Jr., Hollywood legtöbbet foglalkoztatott sztárjának ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak



A Magyar Hollywood Tanács Tatán az Öreg-tó Étteremben tartotta meg a magyar felmenőkkel rendelkező Robert John Downey Jr. amerikai filmszínésznek dedikált estjét. Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott filmsztárja 1965. április 4-én született a New York-i Greenwich Village-ben az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként.


Első szerepét apja Pound című filmjében kapta, mindössze ötéves volt. Húszévesen csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához egy szezon erejéig. Ezután Hollywoodba költözött. 1987-ben megkapta első főszerepét James Toback rendező The Pick-up Artist című filmjében. Ugyanebben az évben eljátszotta a drogfüggő Julian Wellst a Less Than Zero című filmben. 1992-ben Charles Chaplin legendás alakját kelthette életre Richard Attenborough Chaplin című filmjében. Kivételes alakításáért Oscar-díjra jelölték. 2000-ben vendégszerepelt az Ally McBeal című vígjátéksorozatban, ahol az ügyvéd Larry Paul karakterét keltette életre, aki Ally szeretője lett. A sorozatban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Downey a sorozatban megmutatta, hogy énekelni is tud, nem csak színészkedni, amikor elénekelte Joni Mitchell River és Chances Are című dalait duettben Vonda Sheparddal és az Every Breath You Take című dalt Stinggel. 2005-ben kiadta saját lemezét The Futurist címmel. Sorozatban érte el filmjeivel nagy sikereit, így kiemelkedő nézettséget hozott a Vasember, Sherlock Holmes, Bosszúállók, Amerika Kapitány, Trópusi vihar. Downey most is új filmet forgat. A Sherlock Holmes-filmsorozat 3. része 2020 karácsonyán debütál a mozikban.


A Magyar Hollywood Tanács először a tatai zsidó temetőt kereste fel. Robert Downey Jr. magyar szépapját Stern Jakabnak hívták, 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén. Stern Jakab felesége a Tatán 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt. Most mindketten a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Stern Jakab halála után Deutschländer Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült Deutschländer Eleonóra a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és szintén New York-ban hunyt el 1909-ben. Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája. Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának.


A temetőlátogatás után a program az Öreg-tó étteremben folytatódott, ahol Bokor Balázs elnök vetítettképes előadásban mutatta be Robert Downey Jr. életét. A program zárásaként a jelenlevők az Öreg-tó étterem séfje munkájának eredményét kóstolhatták meg. Természetesen Robert Downey Jr. kedvenc ételéről, a bélszínből készített húsgolyóról van szó...

Nincsenek megjegyzések