Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Aktuális rendelkezések és utazási szabályok Magyarországra

Magyarországon az elmúlt hetek közös erőfeszítéseinek köszönhetően a Covid-19 járvány elleni védekezés első szakasza lezárult. A magyar k...


Magyarországon az elmúlt hetek közös erőfeszítéseinek köszönhetően a Covid-19 járvány elleni védekezés első szakasza lezárult. A magyar kormány a hatóságok véleményét figyelembe véve enyhített a Covid-19 járványügyi intézkedéseken, így május 18-tól az alábbi előírások vannak érvényben:

Magyarországon továbbra is kötelező:

  • 1,5 méteres védőtávolság (kivéve az egy háztartásban élők)
  • Üzletben, tömegközlekedési eszközökön szájat és az orrot eltakaró maszk/sál/kendő viselése
  • 9-12 óra között CSAK a 65 éven felüliek látogathatják az üzleteket, a 65 éven aluliak pedig CSAK az ezen kívüli időszakban
  • Éttermekben, kávézókban stb. a teraszon lehet tartózkodni az egész országban, vidéken a belső részben is, a védőtávolság megtartása mellett.

Magyar állampolgárok belépése Magyarországra:

Minden magyar állampolgár korlátozás nélkül beléphet Magyarországra érvényes magyar útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Ha Önnel együtt utazik  külföldi állampolgár hozzátartozója (és ezt hivatalos dokumentummal igazolják), ő is beléphet.

A belépéskor a magyar hatóságok járványügyi/egészségügyi ellenőrzést végeznek.

Minden belépőnek kötelező hatósági karanténba vonulnia (kivéve, ha orvosi dokumentummal igazolja, hogy átesett a vírusfertőzésen), ami azt jelenti, hogy az Ön által belépéskor megadott címen kell 14 napig tartózkodnia, a karantén alatt azt nem hagyhatja el. Az adott címen tartózkodó más személyek nem kerülnek automatikusan karantén alá.

A kötelező hatósági karantén alól méltányossági alapon felmentést a rendőrség (ORFK) adhat. A kérelmet a https://ugyintezes.police.hu oldalon lévő űrlapon kell benyújtani. Célszerű minél hamarabb benyújtania. Beutazáskor az ORFK mentesítő határozatát be kell mutatnia.

Méltányossági indokok:

  • magyarországi bírósági/hatósági eljárásban való részvétel,
  • üzleti tevékenység/munkavégzés (bizonyos feltételek esetén),
  • beutaló egészségügyi intézménytől,
  • diákoknak vizsgakötelezettség,
  • a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzés (bizonyos feltételek esetén),
  • közeli hozzátartozó temetése.

 A budapesti repülőtérre érkező, csak átutazó magyar állampolgárok figyelmébe:

Az a magyar állampolgár, akinek nincsen Magyarországon lakóhelye, vagy tartózkodási helye és a budapesti repülőtérre csak átutazás céljából érkezik, majd egyből tovább utazik közúton/vasúton egy másik országba, mentesül a kötelező hatósági karantén alól, amennyiben

  • a repülőtéri egészségügyi vizsgálata negatív és Covid-19 fertőzésnek nincs gyanúja, valamint
  • igazolja a tovább utazást egy másik országba (ott lakcím /vonatjegy /buszjegy /személyszállításra vonatkozó visszaigazolás/taxi foglalás stb.)

Fontos! Minden esetben bizonyosodjon meg a célország Covid-19 járvánnyal összefüggő beutazási szabályairól az érintett ország információs oldalain!

További aktualitásokat és fontos információkat az alábbi oldalon talál: www.koronavirus.gov.hu

Az Amerikai Egyesült Államokból Magyarországra történő hazautazással kapcsolatos fontos és hasznos információkat az alábbi folyamatosan frissülő bejegyzésen talál:
https://washington.mfa.gov.hu/news/fontos-informaciok-az-europa-es-az-egyesuelt-allamok-koezoeti-legiutas-forgalmi-valtozasokrol

Az Amerikai Egyesült Államokban hatályos járványügyi intézkedésekről, valamint utazási korlátozásokról az USA Járványügyi Hatóságának (CDC) hivatalos oldalán talál legfrissebb információt: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html

Szíves figyelmükbe ajánljuk a Washingtoni Magyar Nagykövetség Facebook és Twitter oldalán a koronavírus helyzettel kapcsolatban közzétett egyéb hasznos információkat.

Nincsenek megjegyzések