Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Sikeres iskolatábor Washington államban

A Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek támogatásával elsőként tarthattunk iskolatábort Washington államban. November 21. és november 25. ...


A Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek támogatásával elsőként tarthattunk iskolatábort Washington államban. November 21. és november 25. között, a Hálaadás hetében 17 gyermeket vittünk 11 felnőtt segítő kíséretében az Észak-Washington-i The Lodge at Cedar Springs tanyára. A hegyekkel és folyóval övezett terület remek helynek bizonyult!

A természeti táj látványa, a folyó közelsége és az állatok jelenléte remek kikapcsolódási és töltekezési lehetőségeket biztosított. Órák előtt és között a szabadban frissültünk fel. A tananyagot Hunyadi Mátyás éve miatt a legendás király és lovagi tevékenységek alapján állítottuk össze. Magyar írás, olvasás gyakorlása mellett Hunyadi Mátyás korának történelmével, legendáival, művészetével is foglalkoztak a diákok. Kicsik és nagyok egyaránt színdarabot tanultak és díszletet készítettek, amellyel a szülőket vártuk vasárnapi záró előadásra. Készítettünk saját kötésű naplót, melyet a Corvinákhoz hasonlóan díszítettünk és lúdtollal írtunk bele. Sakk szabályok ismertetése után sakkmeccseket játszottunk. Korabeli történelmi eseményeket, csatákat elevenítettünk fel háromdimenziós virtuális világ segítségével. Mátyás reneszánsz építkezését visegrádi és  budavári rekonstrukciós fotók alapján mutattuk be. Újságpapírból kardokat készítettünk, majd a párviadal szabályai szerint vívtunk.

Táborunkat szerda este kezdtük rendhagyó osztályfőnöki órával. Az érkező gyermekeket kor alapján két osztályra bontottuk. Majd ismerkedő játékok és bemutatkozás segítségével csapatszellem, együttműködés és barátságok kialakítását indítottuk el. Osztályfőnökök figyelték a csoportokat és segítettek az órák közötti időben. Minden reggel 7 órakor volt ébresztő, mely után a folyóparton tornáztattuk meg magunkat. A vízparti séták alkalmával vadállatok nyomait kerestük, kacsázni tanultunk, fákat úsztattunk a gyors folyón, rövid futóversenyeket rendeztünk, megfigyelhettük a víz mozgását, áradását és apadását. Egyik reggelre a gipsszel kiöntött vadnyomokat a folyó elmosta. Reggeli után az első óra 9:00 kor kezdődött (kicsiknek írás és olvasás, nagyoknak történelem). 10:30-tól a második óra (kicsiknek dráma, nagyoknak írás-olvasás). 12:00 ebéd majd csendes pihenő és szabad játék. Ekkor vittük a gyerekeket lovagolni, íjászkodni, focizni vagy ebben az időben fejezhették be a le nem játszott sakkmeccseket. 16:30-tól kezdődött a harmadik másfél órás foglalkozás (kicsiknek történelem, nagyoknak dráma). Utána vacsora következett, tisztálkodás, meseolvasás, diavetítés és 9-kor indultak aludni. A nap végén a segítők megbeszélésre gyűltek össze. Az elmúlt napot elemeztük és készültünk az előttünk állóra.

Kiemelkedő alkalom volt a hálaadási vacsora, amikor mindannyian a terem átrendezésével egy hosszú asztalnál közösen étkezhettünk és adhattunk hálát. Mindenki elmondhatta, hogy miért hálás. Péntek este az iskola igazgatója, Bede Barnabás lepett meg minket és így gitárkísérettel énekelhettünk magyar nép- és műdalokat. Szombaton a WMASz elnöke, Orbán Csaba tortával érkezett, mivel 29. születésnapomat éppen aznap ünnepeltem. Ez külön nagy öröm és megható volt számomra. A gyerekek népdalokkal köszöntöttek! Vasárnap a szülők megtekinthették a két Mátyás király mesét. Majd együttes ebéddel zártuk táborunkat.

Tolonics Kristóf Márton, 
KCSP ösztöndíjas, Seattle, Washington

Nincsenek megjegyzések