Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: A Los Angeles-i Paris Chansons együttes Las Vegasban

Julia Kantor Földes Tamással Noha írásom címében egy héttagú zenekarra utalok, elöljáróban mégis hadd szóljak arról a francia sanzon...

Julia Kantor Földes Tamással
Noha írásom címében egy héttagú zenekarra utalok, elöljáróban mégis hadd szóljak arról a francia sanzonénekesnőről, akiről online-újságunkban októberben már írtam. Az indok pedig: Sylvie Boisel hatalmas sikert aratott világhírű dalainak tolmácsolásával Las Vegasban, a Clark County-i könyvtárak színháztermeiben. Vegasi olvasóinknak újfent figyelmébe ajánlom, hogy e kényelmes nézőterű termek előadásai ingyenesek. Az ez idő tájt a kaszinóvárosban lakó hölgy februárban megint két sanzon-esten szerepel – 9-én este fél 8-kor a West Charleston Libraryben (951 W. Charleston Blvd.),  majd 17-én délután 2 órakor a Clark County Library Jewel Box Színháztermében (1401 E. Flamengo Rd.). Érdemes megjegyzeni az időpontokat.

A továbbiakat elsődlegesen Los Angeles-i olvasóinknak ajánlom. Immár múlt idejű eseményre utalok: február 2-án majd 3-án Los Angelesben élő hét énekes és muzsikus késztette hosszan tartó tapsra, majd előadásaik után táncra vegasi könyvtárakban a Tisztelt Nagyérdemű több tagját. Mindkét előadáson jelen voltam, ekkor ismertem meg őket. A Paris Chansons együttest a Lvovban született, hosszú évtizedeken át Lembergnek nevezett, nemrég az ukrán nyelvnek megfelelő Lvivre átkeresztelt városból Julia Kantor ötéves korában Amerikába származott, ahol énekesnő lett... (Ja kérem, az elmúlt évszázadok viharai nemcsak Magyarországot fosztották meg történelmi városaitól. A 19. században e soknyelvű települést – igen! – az Osztrák-Magyar Monarchia is bekebelezte.) De most kellemesebb témáról – zenéről, dalról, tehetségről írok.


Az együttes tagjai ugyancsak több felöl származnak. Julia asszony meg férje, az éneklő-gitáron játszó Jacob Kantor orosznak mondják magukat, a harmadik énekes, Max Cohan Marokkóban látta meg a napvilágot, de negyedszázadon át Izraelben élt. A Monty-csárdást - nem véletlenül szívhez szólóan játszó - hegedűművésznek a neve önmagáért beszél: Balogh Endre. A három további hangszeres művész amerikai (nem tudom mi a családi hátterük). Vegasi műsorukat úgy hirdették, hogy elsősorban francia és orosz sanzonokat adnak elő eredeti nyelven - ám olaszul is énekeltek, dzsesszesített cigánydal is elhangzott. A francia komponistákat mások mellett Charles Aznavour, az Amerikában született francia Joe Dassin (az Yves Montandnak köszönhetően világhírűvé vált Les Champs Élisées szerzője), az algériai születésű Enrico Macias képviselte, Edith Piaf néhány sanzonját is hallhattuk. Az orosz dalok pedig elnyűhetetlen világslágerek - az O csicsorna és a Moszkvai éjszakák, nagyhírű sztárok énekelték-éneklik mindmáig.

A producer-énekesnővel a délutáni előadást követően, csupán öt percet beszélhettem. Siettek haza, Los Angelesbe, másnap – február 4-én – ugyanis férjével kettesben repülőgépre szállnak, hogy Thaiföldre utazzanak, ott 17-éig öt előadást tartanak. Aztán irány vissza, az Angyalok városába: egyik törzshelyük, a Vibrato Grill Jazz Club várja őket. Gyakran szerepelnek a Sofitel Hotelben és a hollywoodi Catalina Jazz Clubban; felléptek már Chicagoban, Phoenixben, Minneapolisban, júliusban Portland és Seattle közönsége élvezheti a játékukat.

Földes Tamás
Leggyakrabban mégis Los Angelesben hallhatók (hol itt, hol ott), ezért ajánlom az együttest Dél-Kalifornia sanzonok iránt fogékony olvasóinak figyelmébe.

Nincsenek megjegyzések