Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Stirling György emlékére: Amerikai himnusz a Tisza partján

2020. január 27-én elhunyt Stirling György , aki évtizedeken keresztül tudósított a Californiai Magyarság újság hasábjain az Amerikában élő ...

2020. január 27-én elhunyt Stirling György, aki évtizedeken keresztül tudósított a Californiai Magyarság újság hasábjain az Amerikában élő magyarságot a magyarországi eseményekről. Emlékére egy 2009-es tudósítását közöljük a Tisza partjáról, Tiszafüredről, ahonnan Kékessy György Independence Day - Amerika Függetlenség Napjának ünnepségéről írt beszámolót.

Köszönjük Kékessy Györgynek, hogy megosztotta velünk az írást.

Amerikai himnusz a Tisza partján

Stirling György 2009. július 4., Tiszafüred

"4th of July" ünnepség Tiszafüreden a Kékessy családnál
Forth of July nemcsak a született amerikaiaknak ünnep, hanem mindazon magyarok számára is, akiket emigránsként az Egyesült Államokba vetett a sors és akik ebben a csodálatos országban második hazára lelve találták meg boldogulásukat.

Az idei július 4.-én déli 12 órakor erre a 233 év előtti napra emlékezett néhány amerikai magyar egy tiszafüredi nemesi kúria előtt is, ahol az impozáns épület oszlopos főbejárata fölött lengő két magyar zászló közé a házigazda, Kékessy György ünnepélyesen kitűzte az amerikai csillag-sávos lobogót s közben felcsendültek a "Star-Spangled Banner" dallamai. Az alkalmi énekkar tagjai többségükben olyanok, akik a rendszerváltás óta hazatelepültek, de sohasem feledkeznek meg arról, hogy mit köszönhetnek Amerikának.

De mielőtt bemutatnánk a helyszínt és beszámolnánk az ünnepi találkozó eseményeiről, hadd ismertessem az előzményeket. A kommunista diktatúra bukása utáni években sok amerikai magyar határozott úgy, hogy nyugdíjas korára hazaköltözik az óhazába. Több évtizedes amerikai élet után egy hazatelepülés nagy elhatározást kíván, hiszen felér egy új életkezdéssel. Néhányan mégis vállalkoztak erre s ezek közé tartozott Kékessy György is, aki 2000-ben tért haza Kaliforniából.

Kékessy Györgyöt a Los Angeles-i magyar közösség egyik legaktívabb tagjaként ismerte mindenki és haza sem azért költözött, hogy pihenjen. Tele volt tervekkel, amelyek közül elsőként a tiszafüredi ősi családi kúria visszavásárlását valósította meg.  Az addig az állam használatában levő épület és a birtok többi része is szörnyű állapotban volt, de nemcsak a kúriát építtette gyönyörűen újjá, hanem a gazdasági épületeket és az egész (1 hektáros = 2.5 Acre) birtokot rendbe hozatta. Az elképzelése kezdettől fogva az volt, hogy üdülőparkot létesít ezen a helyen: a "Tiszavirág Üdülőpark" projekt már a megvalósítás stádiumába lépett és látogatható.

Ez volt a helyszíne annak a július 4-i találkozónak, amelyet Kékessy György szervezett, attól a gondolattól vezérelve, hogy nem szabad elszakadni hagyni a régi baráti szálakat a hazatelepült kaliforniai magyarok és a kintmaradottak között s rajtuk keresztül ápolni kell a kapcsolatokat Amerikával is. Az ötlet megvalósult: a Kékessy-kúriából meghívók mentek magyarországi címekre, hazatelepült családoknak és Los Angeles-be is, az ottani magyar barátokhoz. Jó alkalmat adott a találkozóra az amerikai Függetlenségi Nap, de nem utolsósorban az üdülőpark bemutatása.

A program remekül sikerült: július 4-én Los Angeles Tiszafüredre költözött!

A verőfényes ünnepnapon mintegy tucatnyi, döntően Kaliforniából hazatelepült magyar-amerikai család foglalt helyet az újjávarázsolt Kékessy-kúria oszlopos főbejárata előtt, hogy végig nézze az ünnepi műsort. Bene Károly a Forth of July jelentőségét ismertette angolul és magyarul, Véghné Ágnes Fabriczi Kovács Mihály óbesterről, az amerikai függetlenségi háború magyar hőséről tartott formás kis előadást s végül a helyi múzeum igazgatója, Dr.Vadász István a tiszafüredi kulturális munkáról beszélt. Nagy sikert aratott a Timár-házaspár -- Sándor és Bözsi -- vezetésével működő budapesti ‘Csillagszemű Tánccsoport fellépése: a népviseletbe öltözött hat fiatal táncospár fergeteges műsort mutatott be.

A Pledge of Allegiance közös recitálása után Nagy Eta vezénylésével a God Bless America és az America the Beautiful eléneklésével fejeződött be az ünnepi műsor. Délutáni meglepetésként a házigazda meghívására ellátogatott a parkba a tiszafüredi népi együttes is és a nyolc táncospár műsora megérdemelt tapsot kapott.

Ebéd után a nap beszélgetéssel, közös emlékek felelevenítésével telt el. A vendégek a fent már említetteken kívül Nagy Tibor és Eta, Dognai György és Renée,  Baranyi András, Lőcsey Gusztáv és Irénke, Zsótér András, Csipke Emőke, Dr. Gyékényesiné Sárika, Juhász Tamás és Irénke, Kotlár Kati, Temeváry Marika, Szász Enikő és amerikai férje, Jack, Sidló Ferenc, Vaskó Szentirmay Bea és Tibor, Magyar Kálmán New Yorkból s  last but not least az erre az alkalomra egyenesen Los Angelesből érkezett Szoboszlay Sándor és Scheffer Anikó --  utána megtekintették a kúriát,  majd az üdülőparkot.

Az ünnepélyen jelen voltak még Dr. Kékessy Dezső volt párizsi és Dr. Ódor László volt svájci nagykövetek, később pedig családjával együtt részt vett a programokon Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Tiszafüredi körzet országgyűlési képviselője.

A szabad tűzön főtt bográcsgulyás-vacsora után a vendégek hangulatos tábortűz mellett vidám nótázással múlatták az időt késő estig. Legöbben az éjszakát is az üdülőpark szállásán töltötték, felkészülve a másnapi változatos programra, amelyen tiszatavi hajókirándulás, lovasfogat-túra és több környékbeli kirándulás is szerepelt. Nagy népszerűségnek örvendett a helyi múzeum látogatása ami Lipcsey Imre, Kossuth kormánybiztosának kúriájában működik. Történelmi jelentősége, hogy innen indult 1849 márciusában a ‘Dicsőséges Tavaszi Hadjárat’

Kékessy György, valamint felesége Gertud utolérhetetlenül figyelmes vendéglátóknak bizonyultak s akik részt vettek ezen a kétnapos találkozón (amelynek megismétlésére biztosan lesz igény), egy szép élménnyel gazdagabban térhettek haza. Ki Los Angelesbe, ki valamelyik magyar városba.

Tiszafüred 2009. július 4.


Nincsenek megjegyzések