Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Híven és Bátran - Neszlényi Judith verseskötetének bemutatója Magyarországon

 A napokban jelent meg  Neszlényi Pfeiffer Judith, Kaliforniában élő zongoraművésznő verseskötete, aki ezer szállal kötődik Gyula város kult...


 A napokban jelent meg  Neszlényi Pfeiffer Judith, Kaliforniában élő zongoraművésznő verseskötete, aki ezer szállal kötődik Gyula város kulturális és zenei életéhez. Édesapja, Pfeiffer Ede Sándor hegedűművész és zenepedagógus a múlt század harmincas éveiben a Viharsarok zeneoktatásának és zenei életének megteremtője volt, évekig élt és dolgozott családjával együtt városunkban. A művésznő a városhoz való kötődését az egykori Gyulai Zenei Napok rendezvénysorozat társ-producereként is kifejezte, a zenében versengő ifjak teljesítményét többek között pénzdíjakkal és saját fellépéseivel is támogatta. De a gyulai katolikus nagytemplomban volt az 1956-os forradalom emlékére alkotott oratóriumának ősbemutatója is, amely később az ország és a világ több pontján előadásra került, többek között Budapesten, a Budavári Palotában. A kötet címe: Híven és Bátran, melyet a Magyar Miniatűr és Bibliophil Könyvészek Társasága és a Püski Kiadó hozott forgalomba. A díszes, kemény borítójú könyv tervezője és tipográfusa Barabás Ferenc volt, a mű a Gyomai Kner Nyomdában került kinyomtatásra.


A könyv alcíme Mozzanatok az életemből és tizenkét fejezetben, a záró oldalakon Életképek címen gazdag fotóillusztrációval tárja elénk a zongoraművésznő és családja eseményekben gazdag életét, a művészlét sokszínűségét, a történtek érzelmi hátterét költői megfogalmazásban. A fejezetek legfontosabb témái a zene, a család, a haza, a karácsony ünnepe, a legterjedelmesebb fejezet pedig Magyar Képtár címmel külföldön élő, alkotó, közismert és elismert magyar írók és művészek méltatása, rímekbe szedve. Csak néhány név a sok közül: az édesapa, Pfeiffer Ede hegedűművész, Szörényi Éva színművésznő, a Magyar Nemzeti Színház örökös tagja, Marton Éva operaénekes, a Kaliforniai Kodály Kórus... A kötet sokkal több, mint egy élet története. Neszlényi Pfeiffer Judit élete elválaszthatatlanul fonódik össze az ’56-os magyar emigráció sorsával, akik Kaliforniában igazi közösséggé kovácsolódva rendkívül gazdag közéleti és kulturális fórumokon, összejöveteleken őrizték anyanyelvüket, magyarságukat, a magyar kultúrát. 

A Hazám című fejezet a  szerző hazája iránti bensőséges szeretetét, soha el nem múló  hazafiságát bizonyítja. Neszlényi Judith és családja Híven es Bátran élte át a háború és a vörös uralom borzalmait. Otthonukat háromszor tette tönkre bombarobbanás, így a Forradalom után idegen földre kényszerült a család. Fivére, Pfeiffer Ede János ennek történetét írja meg könyvében A kommunizmus gyermeke címmel. A könyv 1957-ben Londonban került kiadásra, majd tizenhat nyelvre lefordítva bejárta az egész világot, magyar nyelven két kiadásban jelent meg.

A kötet csúcspontja és legbensőségesebb hangvétele a Hozzád és a Halál című fejezetekben bontakozik ki, amikor néhai családja, férje és egyetlen fiúgyermeke elvesztése után az anya egyedül marad megpróbáltatásaival, fájdalmaival. E verseken keresztül követhetővé válik, hogyan lesz a naiv, szorgalmas fiatalasszonyból sikeres művész, majd drámai hősnő.

Neszlényi Judith életútját rendkívül színesen tárja elénk a kötet végén található Képtár, ahol egy sokat koncertező, világot látott, ünnepelt művésznő pályája rajzolódik ki, a legtragikusabb életesemények közepette is mosolyogva…

A kötet minden verse külföldön íródott, meghazudtolva a felfogást, miszerint a külföldön élők elfelejtik az anyanyelvüket. 

Az Előszót Zelinka Tamás, a Parlando című zenei szaklap zenetudósa írta, melyben Judith költeményeit Liszt Ferenc zenéjével állítja párhuzamba.”Liszt költői és vallásos harmóniái szavak nélküli zenék, Judith kötete pedig zenék nélküli szavak”.

Az Ajánlást a neves írónő, Szablya Ilona írta, aki Magyarország Seattle-beli konzulja Amerikában, és aki egykor Judith osztálytársa volt a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban. A  TV-ből jól ismert Zalatnai Brigitta őszinte szavai adják a könyv zárógondolatait. 

A verseskötet első bemutatója Budapesten, a belvárosi Zsimbi Galériában volt 2021. szeptember 11-én, Zalatnai Brigitta rendezésében, kiváló kortárs írók, művészek és előadók részvételével. Másnap a Hír TV Almárium című műsorában jelent meg a művésznővel készült interjú, amelyhez a Híven és Bátran című kötet megjelenése adta az apropót.

A könyv második bemutatójára Gyulán, a Mogyoróssy Könyvtár Simonyi olvasótermében kerül sor 2022. január 28-án 17.00 órakor.

Neszlényi Judith verseskötete a Lyra és a Libri könyvesboltjaiban, valamint a Püski Könyvesházaknál, valamint a könyvbemutató helyszínén vásárolható meg. 

Klinkovics Márta

2 megjegyzés

  1. Szivbol szeretettel gratulalok kedves Koltotars, Neszlenyi Judit, s szeretnem tudni hol lehet megszerezni, megvenni ezt a verseskotetet? Nagyon erdekelne bennunket...(engem is, valamint a Klubtarsaimat is...( Hungarian Club Laguna Woods)Minden informaciot koszonok szepen! 💖

    VálaszTörlés