Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Hanuka és Karácsony a Los Angeles-i Magyar Házban

A Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban december 2-án került megrendezésre a Nemzetközi Mensch Alapítvány által támogatott Hanukát és Kará...


A Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban december 2-án került megrendezésre a Nemzetközi Mensch Alapítvány által támogatott Hanukát és Karácsonyt ünneplő fogadás és műsor. Geiger András alapító elnök mint társrendező rendkívül szép szavakkal méltatta ezt a kezdeményezést, melyet tradicionálisan kíván folytatni az arra rendkívül érdemes Magyar Házban.


A program során a Mensch Alapítvány postumus kitüntetést adott át Rózsa Miklós és Zádor Jenő amerikai-magyar zeneszerzők rokonai számára, életművük elismeréseként. További életmű kitüntetésben részesült Dr. Pekarovics Zsuzsanna és Pereházy Miklós a magyar közösségben és közösségért végzett, több évtizedes áldozatos munkásságukért.


A „MENSCH” Nemzetközi Alapítvány egy kiemelten közhasznú szervezet, melynek célja olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely nagyra értékeli és tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását. Támogatni kívánja az erre irányuló kulturális, tudományos és oktatási tevékenység különböző formáit, különösen a középiskolás korosztályokat érintő felvilágosító tevékenységeket. Az Alapítvány, díjait, elismeréseit ennek megfelelő szellemben, alapos megfontolást követően ítéli oda az arra érdemes személyeknek, így a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke is vehetett át kitüntetést úgy a Magyar Ház vallás- és politikamentes vezetéséért, mint az ezt támogató kulturális tevékenységek megvalósításáért.


A kitüntetések átadását követően a két ünnep megtartására került sor. Mind a Karácsony, mind a Hanuka vallástörténeti felvezetéssel vette kezdetét, a kölcsönös megismerés és megértés jegyében. Ezek után került sor a zsidó és keresztény rítusok, hagyományok elvégzésére és bemutatása, nevesint a hanukija meggyújtására az ilyenkor szokásos szövegek és énekek kíséretében, valamint a betlehemezés tartozó pásztortánc bemutatására és magyar karácsonyi dalok éneklésére a szépen díszített karácsonyfa körül – köszönhetően ez utóbbit a Kárpátok néptáncegyüttes és a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasainak. Az ünneplésbe mindkét kultúrkör képviselői bevonták a hallgatóságot, senkit nem hagyva lelki-szellemi táplálék nélkül, különösen, hogy több kiváló művész is csodálatos előadással ajándékozta meg a jelenlévőket: Rosalie Cole népszerű karácsonyi és zsidó dalokat énekelt, férje, dr. Robert von Wendt zongorakíséretében. Daniel Robbins zongorán adott elő Zádor és Rózsa szerzeményeket és szintén zongorán hallhattuk játszani a feledhetetlen párost, Angelika és Anton Smirnov-ot. Kimpián Aurél pedig saját zenei szerzeményét mutatta be színpadunkon, kislányával közösen énekelve. A száz főhöz közel eső vendégsereglet számára – akik között Dr. George Berci is szerepelt – a Dr. Pekarovics Zsuzsa és Dr. Béres Attila nagylelkű ajándékát jelentő ízletes fogások tették fel az estére koronát. Az ünneplők ezt követően zavartalan élvezettel bocsátkozhattak hosszan tartó kötetlen ünnepi eszmecseréikbe és társalgásaikba, hazatérésük előtt. Neszlényi Judit zongoraművész szerint ilyen magas színvonalú rendezvény még soha nem volt a Magyar Házban.


Vendégeink, reményeink szerint, nem csupán gazdagabb lelkülettel, de a következő évi ünnepséget várva – melynek részletei az este folyamán már szóba kerültek – tértek vissza otthonukba. Ám addig is a Magyar Ház minél több lehetőséget nyújtva kívánja folytatni azt a kulturális tevékenységet, amely a tolerancia és az emberi értékek mentén a továbbiakban is megvalósítható.











1 megjegyzés

  1. Mindenek előtt köszönetem a rendezőknek ezért a csodálatos ünneopségért, rendezéséért mely sok év átlagát messze túlteljesítette.
    Nagy öröm volt számomra Pereházy Miklós sok éves lelkiismeretes közösségi munkájának jól kiérdemelt elismerése.
    A Béke és Fény ünnepének ez a jól kiegyensúlyozott emlékezése mindannyiunk szemébe boldog mosolyt csalogatott.
    Egyedi alkalom volt, minden résztvevőnek sok köszönet...
    Előd Laci

    VálaszTörlés