Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A Magyar Hollywood Tanács január 23-át Ernie Kovács emléknappá nyilvánítja a száz éve született magyar származású humorista emlékére

A Magyar Hollywood Tanács közleménye A hollywoodi „Hírességek sétányán” csillagot kapott Ernie Kovacs is. A kiemelkedő elismerésben ré...

A Magyar Hollywood Tanács közleménye



A hollywoodi „Hírességek sétányán” csillagot kapott Ernie Kovacs is. A kiemelkedő elismerésben részesült Ernest Edward Kovacs száz éve, 1919. január 23-án született.

Kovacs gátlásoktól mentes, gyakran rögtönzésekre épülő és a vizuális megjelenítés határait feszegető komikus stílusából számos televíziós program merített ötletet, még jóval a halálát okozó, tragikus autóbalesete után is. Olyan ikonikus és változatos műsorokra gyakorolt hatást, mint a Rowan & Martin's Laugh-In, a Saturday Night Live (SNL), a Szezám utca, és a közkedvelt tv-s házigazdák, David Letterman és Craig Ferguson is példaképnek tekintik. Chevy Chase 1976-ban, az SNL-ért kapott Emmy-díj átvételekor külön köszönetet mondott Kovacsnak,[5] illetve az 1982-ben megjelent, Ernie Kovacs: Television's Original Genius („a televíziózás eredeti géniusza”) című dokumentumfilmben is magasztalta Chase a munkásságát.

Kovacs a képernyőn és azon kívül is a legváratlanabb dolgokkal állt elő; selyemmajmokat tartott háziállatként és egy philadelphiai élő showműsorban egy jaguárral is birkózott. Mikor a WABC (AM) kora reggeli rádióadását, majd az NBC tv-csatorna szintén reggeli műsorát csinálta, egyedül kellett megreggeliznie, mert az indulásakor felesége, Edie Adams még bőven aludt esti Broadway-n való fellépései okán. Erre Kovacs felbérelt egy taxisofőrt, aki egyben szakácsként két főre készített ételt, melyet a fuvar előtt közösen fogyasztottak el. Bár házastársával, Edie-vel együtt 1957-ben Emmy-jelölésben részesülhetett, haláláig formálisan soha nem ismerték el tehetségét. Az 1962-es Emmyt és a Directors’ Guild díját már az autóbalesete után osztották ki, és negyedszázaddal később került be a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiájának Hírességek Csarnokába. 1986-ban a Rádiós és Televíziós Múzeum (ma Paley Center) kiállítást szervezett Kovacs munkáiból, The Vision of Ernie Kovacs címmel. A Pulitzer-díjas kritikus, William Henry III az alábbiakat írta róla a múzeum emlékkönyvébe:

"Kovacs több volt, mint egy hiszékeny, önáltató bohóc. Ő volt a televízió első jelentős videóművésze. Ő volt a tv első szürrealistája… a legbátrabb és legkreatívabb írója. Ő volt… az első és talán egyetlen szerzőegyénisége. És egy géniusz volt. Kereskedelemből vett magyarázattal élve a géniusz az a vállalkozó… aki új módot talál, hogy pénzt keressen. Kovacsra sosem illett ez a leírás. Kovacs zsenialitása a művészet birodalmában rejlik. Ott az a géniusz, aki a közönséget arra sarkallja, hogy a világot egy új módon lássa."

Bokor Balázs: Az én Hollywoodom" c. könyvében így ír Ernie Kovácsról:

"A Hollywood Boulevard északi oldalán, a 6307-es számú ház előtt magyarosan csengő nevet láthatunk. Ernie Kovacs…Ernő már nem Magyarországon született, hanem New Jersey államban, egy Trenton nevű helyen. Magyar emigráns szülők gyermekeként jött a világra 1919. január 23-án. 42 évet élt csak: 1962. január 13-ig. Ernie Kovacs egy ösztönösen kreatív komédiás volt. 1989-ben, a televíziózás megkezdésének 50. évfordulóján a People Weekly hetilap a televíziózás mindenkori 25 legnagyobb csillagja közé sorolta őt. Valójában a televíziós talk show létrehozójának számított. A műfaj több eleme, a sok ma is alkalmazott kamera-trükköt kidolgozó Kovacsnal jelenik meg. Az ő ötvenes évek elején készített műsorai, az Ernie in Kovacsland és a Kovacs unlimited, több a későbbi talkshow-kba beépült elemet honosítottak meg, többek közt a szignált játszó zenekart vagy a stábbal folytatott, a műsorból "kiszóló" párbeszédet. Folyamatossá váló televíziós műsorai igen gyakran kiparodizálták a többi programot. Olyan tipikus Kovácsi szerepkaraktereket hozott létre, mint Natzoh Hepplewhite, a nagy varázsló, vagy Bernie Cosnowski professzor és Mr. Question Man. Legismertebb figurái a Nairobi Trio tagjai voltak: három majom zenész. Kovacs szakmai tevékenységének legérdekesebb epizódja az 1957. január 19-én, az NBC televíziós csatornán megkezdett „Csendes Show” sorozat volt. A félórás műsorban egy hang sem hangzott el, teljes egészében pantomimre épült. Háttér zene és zörejek kísérték a cselekményt, amelyben Kovacs az egész műsorban a saját maga által korábban kitalált figurájára, a chaplini kinézetű „Eugene”-re bámult és a gegek sorát mutatta be.  1962. január 13-án Kovács egy partyn volt Beverly Hillsben. Hazaindult. Néhány perccel később egy szokatlanul nagy zivatarba került. A Beverly Glen és a Santa Monica Boulevard sarkán elvesztette uralmát Chevrolet Corvair tipusú kocsija felett és a sarki villanyoszlopnak rohant. Kirepült a kocsiból és szörnyethalt…Az akkori hiresztelések szerint egy szivarra próbált rágyújtani, amikor a baleset megtörtént. Holttestét jó barátja, a nagy komikus színész Jack Lemmon azonosította. A Los Angeles-i Forest Lawn temetőben levő sírján ez a felirat áll: “Semmi sincs mérséklettel – Mindannyian szeretjük őt!”

Nincsenek megjegyzések