Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Ambassadors of the Future jótékonysági bál Beverly Hillsben magyar fiatalok továbbképzésére

Bálozni jó. Bálon keringőzni jó (már aki tud keringőzni... én bizonyítottam, hitvesem rosszallására, hogy már elfeledtem). Tangózni jó (már ...

Bálozni jó. Bálon keringőzni jó (már aki tud keringőzni... én bizonyítottam, hitvesem rosszallására, hogy már elfeledtem). Tangózni jó (már aki többet tud annál, hogy kettőt balra, egyet jobbra... én a 2-1 módjára jártam). Diszkózni viszont remek, mert anélkül hogy fognánk a partnerünk/partnernőnk kezét, össze-vissza ugrabugrálni mindenki tud (noha úgy hírlik, e divatos mulatságnak is van technikája).

A Béres család (Ádám, Dr. Pekarovics Zsuzsa, Dr. Béres Attila)
Nos, mindezt annak kapcsán bocsátom előre, hogy a Los Angelesben népszerű orvos-mérnök házaspár – dr. Pekarovics Zsuzsa és dr. Béres Attila – nem csupán hivatásukban jeleskedik, de bálrendezőkként is többször letették már a garast. Ráadásul e táncos mulatságaik egyszersmind a kultúra valamelyik ágát támogatták. Nekik köszönhetem, hogy az édesanyámnak emléket állító „Kései főhajtás” című könyvem - az általuk életre hívott (azóta már múlt idejűvé vált) Hungarian-American Synergy Benefit Fund támogatásával - 2009-ben megjelenhetett. Három esztendeje, a másnap Oscar-díjat nyert magyar film, a Saul fia alkotóinak részvételével ugyancsak elegáns, „előzetes bált” adtak, amelyen mások mellett Hollywood néhány híressége is jelen volt. (E hírességek között a megannyi amerikai siker-film producere, a szülőhazájába 2011-ben visszatelepült és Magyarországon filmügyi kormánybiztossá lett Andy Vajna is jelen volt. Mint alighanem köztudott: vasárnap éjszaka elhunyt Budapesten. Amerikában töltött évei alatt gyakran jelent meg magyar rendezvényeken. A kilencvenes esztendőktől ismertük egymást – a Saul fia bálon beszéltem vele utoljára.) De vissza a mostani rendezvényhez!

A Bognar Family Scholarship átadása:
Konkoly Éva, Igazgató, Ambassadors of the Future Board,
Voisin E. Éva, tiszteletbeli konzul,
Béres Ádám, elnök, Ambassadors of the Future
Úgy mondják, az alma nem esik messze a fájától. Ezt igazolja, hogy a házaspár 18 éves  orvostanhallgató fia – Béres Ádám - is táncos jótékonysági estet rendezett a Beverly Wilshire Szálloda karácsonyfával és hanukával díszített Champagne Room-jában. E fiatalember barátaival együttműködve létrehozott egy jótékonysági szervezetet a magyar-amerikai diákcsere támogatására. Együttműködési megállapodást kötöttek a Los Angeles-i USC egyetemmel és megalapították az Ambassadors of the Future Természettudományi Ösztöndíjat az USC-n. Így ősztől öt magyar diák tanulhat a patinás felsőoktatási intézményben. Az önálló ösztöndíj megalapítása mellett, a szervezet már második éve nyújt jelentős támogatást a Bognár Alapítványnak, amelynek nincs közvetlen képviselete a nyugati parton.

Az 1999-ben létrejött ösztöndíj-program a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Dr. Bognár Béla, az ohioi Wright Egyetem professzor emirátusa, és felesége, April nevéhez kötődik. A Bognár házaspár előzetesen, 1990-ben megalapította a Magyar Ösztöndíj Alapot, hogy támogassák a jól képzett magyar egyetemi hallgatókat, akik Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában, az Egyesült Államokban élnek, vagy tanulnak. A nonprofit szervezethez több mint félmillió dollár érkezett, lehetővé téve, hogy magyar származású – az országhatáron túl élő – fiatalok is tanulhassanak amerikai egyetemeken. E tetemes összeget a jó célú, jótékonykodásra hajlamos amerikai magyar közösségektől, egyházaktól, alapítványoktól, szervezetektől gyűjtötték össze.

Ambassadors of the Future USC Scholarship átadása:
Eddie Sartin, Senior Associate Dean, USC Dornsife,
Béres Ádám, Elnök, Ambassadors of the Future,
Morocz Luca, partnerkapcsolati vezető, Ambassadors of the Future
...Nem kedvelem a protokoll-listákat, nem vetem papírra, hogy kik voltak jelen a bálon (mert ha a felsorolásból kimarad valaki, az esetleg megsértődhet). A hozzávetőleg száz vendég között egyaránt voltak olyan amerikaiak és magyarok, akik készséggel jótékonykodnak, ha ezzel segítik a tehetséges – egyszersmind szorgalmas – diákokat, akik a jövőben akár vezető szerepet is vállalhatnak szülőhazájukban, a tudományos és a gazdasági élet megannyi területén. Az így összegyűlt összegekből fedezhetik, hogy magyar diákok amerikai egyetemen képezzék tovább magukat, vagy akár az ismereteiket alkalmazva gyakornoki munkát is végezhessenek az Egyesült Államokban.

A jelenlévők Dr. Szabó László nagykövet és felesége videó-üzenetét hallgatják
Dr. Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete és felesége, Dr. Szeverényi Ivonn külgazdasági attasé ott is volt meg nem is a bálon. Ennek magyarázata: eredetileg azt tervezték, ott lesznek, de washingtoni feladataik nem tették lehetővé, hogy az Egyesült Államok keleti partjáról átrepüljenek a nyugati oldalra. Video-üzenetet küldtek, amelyben hangoztatták: „Nagy megtiszteltetetés számunkra, hogy az Ambassadors of the Future Gála tiszteletbeli védnökei lehetünk. Szívünkben ott vagyunk önökkel. ”. A nagykövet üzenete elején a fiatal tehetségeket támogató programot méltatta: „Az Egyesült Államokban végzett munka sok tapasztalattal és élménnyel gyarapít mindenkit. Az USÁ-t a világ minden tájáról érkező tehetséges emberek építették fel és tették naggyá, a magyarok mindig hozzájárultak ehhez.  Gratulálok az Ambassadors of the Future alapítóinak és szervezőinek a ragyogó munkájukért. Köszönöm Zsuzsának, Attilának és Ádámnak a fantasztikus munkát, amit végeztek.”

The 2018 Ambassadors of the Future students
upper row: Michael Kim, Bianca Flores, Annie Kim, Luca Morocz, Peter Beke
lower row: Jonathan Mulville, Helena Mulville, Katie Donnenfeld, Adam Beres
Ugyancsak jelen volt és rövid beszédet mondott Dr. Voisin Éva, aki 1993 óta Magyarország San Francisco-i tiszteletbeli konzulja, egyszersmind 1991 óta a Magyar-Amerikai Koalíció  elnökségi tagja,

A Nobel-díjas Oláh György évtizedeken át a USC egyetem professzora volt. Özvegye, Judit – „Üzenet a jövő generációjának” címmel - írásban üdvözölte a bál résztvevőit. Üzenetét Dr. Aniszfeld Róbert, a Loker Hydrocarbon Tudományos Intézet (USC) vezetője, egyszersmind Oláh professzor egykori tanítványa tolmácsolta.

Béres Ádám a partnerével, Dr. Pekarovics Zsuzsa a férjével a táncoló forgatagban
Béres Ádámot, a szervezet elnökét arról kérdeztem, kikből áll az igazgatótanács.

- Az alapítvány létrehozásakor még csak tizenhat éves voltam, így az Egyesült Államok szövetségi és állami jogának előírása szerint, alapítóként kértem fel néhány felnőttet, hogy vegyenek részt az igazgatótanács vezetésében. Az elnöki tisztséget 2018-ban, tizennyolcadik életévem betöltése után nyertem el. A diákok segítik a szervezet mindennapi működését és az évente megrendezett jótékonysági Gála szervezését. Az idén harmincötezer dollárt fordíthattunk jótékonyságra, és létrehoztuk az első, magyar diákokat támogató ösztöndíjat a USC-n, Ambassadors of the Future néven. Alapítványunk évi huszonötezer dolláros támogatása és a USC-vel kialakított együttműködésünk évente öt magyar diáknak teszi lehetővé, hogy tanulhassanak e nemzetközi hírű, tekintélyes tanintézetben,.

Báli résztvevők
A bálon jelenlévő Mórocz Luca is egyike a szerencsés fiataloknak, akik a Magyar-Amerikai Koalíció segítségével részt vehettek az amerikai továbbképzésen. Az ifjú hölgy 2018-ban a Budapesti Műszaki Egyetem nemzetközi gazdálkodási szakán szerzett diplomát, de már az előző évben megpályázta e lehetőséget. Ennek köszönhetően 2017-ben, négy hónapra Washington DC-be jöhetett.

- Gyakornoki munkát végeztem egy, a végzettségemnek megfelelő cégnél – válaszolta a kérdésemre. – Így betekinthettem egy amerikai cég életébe, sokan, köztük egyetemi tanárok is készséggel segítettek.

- Miként tartotta fenn magát? Fizetést kapott a cégtől?

- Nem. A kint tartózkodás valamennyi költségét a koalíció állta... Az elmúlt években már jó néhány európai országban jártam, de a tengerentúl még nem voltam. Nagy élmény ez számomra.

- Mi sodorta Los Angelesbe? Hogyan került kapcsolatba az Ambassadors of the Future programmal?

- Magánjelleggel érkeztem Kaliforniába, a barátomhoz jöttem, aki ugyancsak egy ösztöndíj-program keretében tartózkodik itt. A koalíció hozott össze dr. Pekarovics Zsuzsával és Béres Ádámmal, hogy a májusig tartó itt-tartózkodásomat is hasznosíthassam. Zsuzsa kérésére a bál szervezésében segédkeztem. A továbbiakat majd meglátjuk...

Pereházy Miklóssal - a helyi magyarság kulturális életét nagyban meghatározó Egyesült Magyar Ház elnökével - a bál után beszélgettem. Elmondta: azért is érdekelte e rendezvény, mert január végén két végzős orvos-tanhallgató érkezik Magyarországról egy Los Angeles-i egyetemre, szintén ösztöndíjjal. Mindketten a Magyar Házban laknak majd. Örömmel nyugtázta azt is, hogy a Magyar Ház jó néhány tagja ugyancsak pártolta e jeles eseményt.

Rosalie von Wendt műsorvezető
Nemcsak a húszéveseké a világ,
Kim es Tamas
Természetesen nincsen bál műsor nélkül – a műsort a magyar körökben operaénekesként ismert Rosalie von Wendt vezette. S miután a program fiatalokról szól, az egyetem tehetséges diákjaiból alakult USC Ballroom Dancing Team öt lelkes lánya és nem kevésbé lelkes legénye latin és báli-táncokból adott ízelitőt. A talpalávaló zenét Mandel Róbert szolgáltatta. Négykezes virtuóz zongorabemutatót tartott az ukrán Anton Smirnoff és felvidéki születésű magyar felesége, Fuchs Angelika (a Smirnoff duó több felvétele az interneten, a YouTube-on megtekinthető). Azt követően a vendégsereg táncra termett tagjai adtak ízelítőt, hogyan lehet jó kedvűen ropni. Szinte – életkortól függetlenül – mindenki mindenkivel járta.
Földes Tamás

Végezetül ide kívánkozik, hogy a budapesti ATV televíziós csatorna október óta együttműködik az amerikai CNN-nel. Ennek köszönhetően, a Newsroom műsorában helyszíni közvetítést adtak a bálról, megszólaltatva Voisin Évát, Mórocz Lucát és Béres Ádám „elnök urat” is (akinek e helyütt is gratulálok a rendezvény megszervezéséhez és kivitelezéséhez).


Nincsenek megjegyzések