Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Varga Árpád Zsolt magyarországi tudósítónktól: Kormányellenes tüntetés Hódmezővásárhelyen

A budapesti (az Euronews által körülbelül 10 ezer fősre becsült tüntetés) mellett több vidéki helyszínen is voltak demonstrációk 2019. januá...

A budapesti (az Euronews által körülbelül 10 ezer fősre becsült tüntetés) mellett több vidéki helyszínen is voltak demonstrációk 2019. január 5-én. Nyíregyházán félpályás útlezárással tiltakoztak, tüntettek Debrecenben, Komlón, Tapolcán, Békéscsabán, Szolnokon, és Hódmezővásárhelyen is több százan tiltakoztak a rabszolgatörvénynek elhíresült túlóratörvény és a korrupció ellen, valamint a hírhedté vált ellenzéki 5 pont mellett.


A tüntetőkkel beszélgetve a következőket mondták el a résztvevők, miközben hallgatták a felszólalókat, Tarnay Kristófot, Deák Dominikát, a szegedi Körmendi Zoltánt, Gémes Brúnót, Szabó Margitot és Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét.

Csaba (40), fémforgácsoló, a gyermeke jövőjéért aggódik, valamit azért, hogy a főnöke behívja és az mondja neki a megemelt túlórát tartalmazó munka-szerződéssel kapcsolatban, "vagy aláírod, vagy ki vagy rúgva". A felesége Szilvia is aggódik a túlóráztatás miatt, hogy így kevesebb idejük marad majd a gyereknevelésre. Hozzátette, nem érezte azt, hogy 2018 a családok éve lett volna, mint ahogy a Fidesz hirdette. Csaba hozzátette még, hogy a képviselők legyenek visszahívhatóak akkor, ha korrupció gyanúja merül fel a képviselővel szemben, valamint kétévente legyen választás, és a mentelmi jogot feleslegesnek tartja. Indoklásában elmondta, semmit sem ért az ellenzéki képviselők mentelmi joga, ahogy a Magyar Televízió székházában történtek ezt jól mutatták, a hatalom már ott tart, hogy a saját törvényeit sem tartja be.


Feri (47) Angliából jött haza 8 év után, mert megváltoztak kint a körülmények. Most sem tüntet, csak erre vitt az útja, a téren ment keresztül. Véleménye szerint itt már 20 évvel ezelőtt "kisiklott a vonat" és már így is sokat szenvedett a nép. A véleménye megvan a kormányról, de nem tüntet. Hozzátette, valószínűnek tartja, hogy újra kimegy külföldre dolgozni, mert az itthoni állapotok lassan már siralmasak lesznek.

Imre (nyugdíjas), őt nem érinti a "rabszolgatörvény", de ami a közmédiában zajlik az véleménye szerint, tragikus. Nincs ellensúly, a nép félre van tájékoztatva, ez nem mehet így tovább. Az ellenzék képviselőit is a nép választotta meg, jogukban áll a közmédia műsoraiban szerepelni. Az, hogy ennyire megosztott lett a nép, ez a Rákosi időket idézi. Orbán várba való költözése urizálás, a nép lenézése, tette hozzá.


Irént (nyugdíjas) szintén a közmédia bosszantja. Az évi 80 milliárdos közpénz mellett a kábelszolgáltatók fizettetnek a felhasználókkal 300 forint körüli összeget a közmédiáért. Amikor ki akarta vetetni a csomagból, mondván a közpénzből fenntartott médiáért plusz havi 300 vagy 350 forintot nem akar fizetni mert sosem nézi, akkor azt mondták neki, hogy kivenni nem lehet a csomagból az M1-et, fizetnie kell akkor is érte, ha nem kapcsol oda sosem. A tüntetésre őt a közmédia iránti felháborodása vitte ki. Ma már csak az internetről szabad tájékozódni, ott jut az ember hitelesnek mondható információkhoz a televíziót be sem kapcsolja, csak ha filmet akar nézni - tette hozzá.

Erikát (56) a kormány arroganciája, és a túlóratörvény vitte a tüntetésre. Elmondta, komoly aggodalma van a munkahelyén, mert a főnöke nem egy humánus ember. A kis embereket lenézi a kormány és ezzel a törvénnyel azt üzeni a munkáltatóknak, tegyék ők is ugyanezt.

Kriszta (30) a kórházban dolgozik, ahol negyedévente számolják el a túlórákat, és ha ezt kitolják félévre vagy egy évre, amire a törvény lehetőséget ad, most már akár 3 évre is, ő is el fog menni külföldre. Azért van a tüntetésen, mert szereti a városát és itt szeretne élni, bízik a tömeg erejében és abban, hogy a kormány mégis belátja majd, ez a törvény nem az emberek érdekét szolgálja.


Zoltán (30) az építőiparban dolgozik. A bátyja már külföldön él, mert az egyik vidéki közútépítésben egy alvállalkozónak dolgozott, aki a túlórákat egy év alatt sem fizette ki és egyszerűen megszüntette a vállalkozást kifizetés nélkül hagyva a dolgozókat. Most erre, a cégek megszüntetésére már 3 évük lesz azoknak, aki csalni akarnak, és az is lehet, hogy elévül az ügy, mire perre kerülhetne a sor. Ha a főnöke elé tolja a módosított szerződést, feláll és elmegy a bátyja után külföldre. Így könnyű felszámolni a munkanélküliséget - jegyezte meg - úgy, hogy elmennek az emberek az országból. De van ennek előnye is - tette hozzá - mert a fideszesek maradnak, és majd a saját pártjuk fogja őket sanyargatni, amit vagy megelégelnek egy idő után, vagy fellázadnak a saját pártjuk ellen és menekülhet majd Orbán, mint Erdogán.

2019. január 3-ával megszűnt Hódmezővásárhelyen a Városi Televízió 33 év működés után. Az általános vélemény az volt a tüntetők részéről, hogy nem töltötte be a funkcióját. Politikamentes műsorai nem is voltak, ezért vált nézhetetlenné az évi 70 millió forintból működtetett helyi televízió, ahol a tíz fideszes önkormányzati képviselő és Lázár János volt miniszter szerepelt állandó műsoron, miközben a megválasztott polgármestert két alkalommal hívták csak meg vendégnek. Nem volt objektív tájékoztatás, ahogy az a Hódmezővásárhely médiumaira jellemző, akárcsak országosan is, a Fidesz oldalt képviselik.


A korrupció ellen, valamint a Fidesz ellen tüntettek kivétel nélkül a résztvevők. Többször hangzott el az "Orbán takarodj", a "mocskos Fidesz", valamint a "nem félünk" rigmusok.

A hódmezővásárhelyi tüntetést Gémes Brúnó a hódmezővásárhelyi Momentum elnöke szervezte. Bár pártokat nem vártak, minden ellenzéki párt képviseltette magát vásárhelyen a tömegben, bár felszólalni nem szólaltak fel. A mínusz 4 fok és a havazás miatt Gémes véleménye szerint sokan maradtak el a tüntetésről, akik egyébként eljöttek volna. A rendezvényen 400-500 közé teszi a megjelenteket Hódmezővásárhelyen, a "békemenet", ami megkerülte a Kossuth teret, láthatóan hosszúra nyúlt. Azonban mivel nem jelentették be a menetet, a rendőrség figyelmeztetésében részesítette a szervezőket.

A szervező a tüntetést békésnek nevezte, és este 6 órakor hivatalosan is beszüntette, a budapesti és a vidéki városokban is este 6-ig tartó demonstrációkkal egy időben. Az emberek egy része azonban még maradt és forralt borral folytatta a beszélgetést.

Január 4-én, Szegeden több ezren vonultak az utcára és Szombathelyen is demonstráltak.

A szakszervezetek január 19-ére országos sztrájkot hirdettek, útlezárásokkal és tüntetésekkel.

Varga Árpád Zsolt Hódmezővásárhelyről tudósított az Amerikai Magyar Hírlapnak

Nincsenek megjegyzések