Varga Árpád Zsolt magyarországi tudósítónktól: Kormányellenes tüntetés Hódmezővásárhelyen

A budapesti (az Euronews által körülbelül 10 ezer fősre becsült tüntetés) mellett több vidéki helyszínen is voltak demonstrációk 2019. január 5-én. Nyíregyházán félpályás útlezárással tiltakoztak, tüntettek Debrecenben, Komlón, Tapolcán, Békéscsabán, Szolnokon, és Hódmezővásárhelyen is több százan tiltakoztak a rabszolgatörvénynek elhíresült túlóratörvény és a korrupció ellen, valamint a hírhedté vált ellenzéki 5 pont mellett.


A tüntetőkkel beszélgetve a következőket mondták el a résztvevők, miközben hallgatták a felszólalókat, Tarnay Kristófot, Deák Dominikát, a szegedi Körmendi Zoltánt, Gémes Brúnót, Szabó Margitot és Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét.

Csaba (40), fémforgácsoló, a gyermeke jövőjéért aggódik, valamit azért, hogy a főnöke behívja és az mondja neki a megemelt túlórát tartalmazó munka-szerződéssel kapcsolatban, "vagy aláírod, vagy ki vagy rúgva". A felesége Szilvia is aggódik a túlóráztatás miatt, hogy így kevesebb idejük marad majd a gyereknevelésre. Hozzátette, nem érezte azt, hogy 2018 a családok éve lett volna, mint ahogy a Fidesz hirdette. Csaba hozzátette még, hogy a képviselők legyenek visszahívhatóak akkor, ha korrupció gyanúja merül fel a képviselővel szemben, valamint kétévente legyen választás, és a mentelmi jogot feleslegesnek tartja. Indoklásában elmondta, semmit sem ért az ellenzéki képviselők mentelmi joga, ahogy a Magyar Televízió székházában történtek ezt jól mutatták, a hatalom már ott tart, hogy a saját törvényeit sem tartja be.


Feri (47) Angliából jött haza 8 év után, mert megváltoztak kint a körülmények. Most sem tüntet, csak erre vitt az útja, a téren ment keresztül. Véleménye szerint itt már 20 évvel ezelőtt "kisiklott a vonat" és már így is sokat szenvedett a nép. A véleménye megvan a kormányról, de nem tüntet. Hozzátette, valószínűnek tartja, hogy újra kimegy külföldre dolgozni, mert az itthoni állapotok lassan már siralmasak lesznek.

Imre (nyugdíjas), őt nem érinti a "rabszolgatörvény", de ami a közmédiában zajlik az véleménye szerint, tragikus. Nincs ellensúly, a nép félre van tájékoztatva, ez nem mehet így tovább. Az ellenzék képviselőit is a nép választotta meg, jogukban áll a közmédia műsoraiban szerepelni. Az, hogy ennyire megosztott lett a nép, ez a Rákosi időket idézi. Orbán várba való költözése urizálás, a nép lenézése, tette hozzá.


Irént (nyugdíjas) szintén a közmédia bosszantja. Az évi 80 milliárdos közpénz mellett a kábelszolgáltatók fizettetnek a felhasználókkal 300 forint körüli összeget a közmédiáért. Amikor ki akarta vetetni a csomagból, mondván a közpénzből fenntartott médiáért plusz havi 300 vagy 350 forintot nem akar fizetni mert sosem nézi, akkor azt mondták neki, hogy kivenni nem lehet a csomagból az M1-et, fizetnie kell akkor is érte, ha nem kapcsol oda sosem. A tüntetésre őt a közmédia iránti felháborodása vitte ki. Ma már csak az internetről szabad tájékozódni, ott jut az ember hitelesnek mondható információkhoz a televíziót be sem kapcsolja, csak ha filmet akar nézni - tette hozzá.

Erikát (56) a kormány arroganciája, és a túlóratörvény vitte a tüntetésre. Elmondta, komoly aggodalma van a munkahelyén, mert a főnöke nem egy humánus ember. A kis embereket lenézi a kormány és ezzel a törvénnyel azt üzeni a munkáltatóknak, tegyék ők is ugyanezt.

Kriszta (30) a kórházban dolgozik, ahol negyedévente számolják el a túlórákat, és ha ezt kitolják félévre vagy egy évre, amire a törvény lehetőséget ad, most már akár 3 évre is, ő is el fog menni külföldre. Azért van a tüntetésen, mert szereti a városát és itt szeretne élni, bízik a tömeg erejében és abban, hogy a kormány mégis belátja majd, ez a törvény nem az emberek érdekét szolgálja.


Zoltán (30) az építőiparban dolgozik. A bátyja már külföldön él, mert az egyik vidéki közútépítésben egy alvállalkozónak dolgozott, aki a túlórákat egy év alatt sem fizette ki és egyszerűen megszüntette a vállalkozást kifizetés nélkül hagyva a dolgozókat. Most erre, a cégek megszüntetésére már 3 évük lesz azoknak, aki csalni akarnak, és az is lehet, hogy elévül az ügy, mire perre kerülhetne a sor. Ha a főnöke elé tolja a módosított szerződést, feláll és elmegy a bátyja után külföldre. Így könnyű felszámolni a munkanélküliséget - jegyezte meg - úgy, hogy elmennek az emberek az országból. De van ennek előnye is - tette hozzá - mert a fideszesek maradnak, és majd a saját pártjuk fogja őket sanyargatni, amit vagy megelégelnek egy idő után, vagy fellázadnak a saját pártjuk ellen és menekülhet majd Orbán, mint Erdogán.

2019. január 3-ával megszűnt Hódmezővásárhelyen a Városi Televízió 33 év működés után. Az általános vélemény az volt a tüntetők részéről, hogy nem töltötte be a funkcióját. Politikamentes műsorai nem is voltak, ezért vált nézhetetlenné az évi 70 millió forintból működtetett helyi televízió, ahol a tíz fideszes önkormányzati képviselő és Lázár János volt miniszter szerepelt állandó műsoron, miközben a megválasztott polgármestert két alkalommal hívták csak meg vendégnek. Nem volt objektív tájékoztatás, ahogy az a Hódmezővásárhely médiumaira jellemző, akárcsak országosan is, a Fidesz oldalt képviselik.


A korrupció ellen, valamint a Fidesz ellen tüntettek kivétel nélkül a résztvevők. Többször hangzott el az "Orbán takarodj", a "mocskos Fidesz", valamint a "nem félünk" rigmusok.

A hódmezővásárhelyi tüntetést Gémes Brúnó a hódmezővásárhelyi Momentum elnöke szervezte. Bár pártokat nem vártak, minden ellenzéki párt képviseltette magát vásárhelyen a tömegben, bár felszólalni nem szólaltak fel. A mínusz 4 fok és a havazás miatt Gémes véleménye szerint sokan maradtak el a tüntetésről, akik egyébként eljöttek volna. A rendezvényen 400-500 közé teszi a megjelenteket Hódmezővásárhelyen, a "békemenet", ami megkerülte a Kossuth teret, láthatóan hosszúra nyúlt. Azonban mivel nem jelentették be a menetet, a rendőrség figyelmeztetésében részesítette a szervezőket.

A szervező a tüntetést békésnek nevezte, és este 6 órakor hivatalosan is beszüntette, a budapesti és a vidéki városokban is este 6-ig tartó demonstrációkkal egy időben. Az emberek egy része azonban még maradt és forralt borral folytatta a beszélgetést.

Január 4-én, Szegeden több ezren vonultak az utcára és Szombathelyen is demonstráltak.

A szakszervezetek január 19-ére országos sztrájkot hirdettek, útlezárásokkal és tüntetésekkel.

Varga Árpád Zsolt Hódmezővásárhelyről tudósított az Amerikai Magyar Hírlapnak

Share on Google Plus

About Amerikai Magyar Hirlap Online

Az Amerikai Magyar Hírlap Online, egy, az interneten megjelenő, az amerikai-magyar közösség által fenntartott publikus hírajánló és nonprofit információ szolgáltatás. A szolgáltatás célja az Amerikában élő, magyar származású honfitársaink és Magyarország között a kapcsolattartás megkönnyítése. A szolgáltatás bárki számára térítésmentesen igénybe vehető. Köszönjük, ha támogatja munkánkat.

0 Comments:

Megjegyzés küldése