Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A New York-i cserkészkörzetben 66 éve tartanak atlétikai versenyt

Idén is, mint minden júniusban, a New York-i cserkészkörzet nagyszabású atlétikai versenyt rendezett cserkészei számára. A versenyt ismét...


Idén is, mint minden júniusban, a New York-i cserkészkörzet nagyszabású atlétikai versenyt rendezett cserkészei számára. A versenyt ismét a könnyen megközelíthető pompás és ligetszerű Stephen R. Gregg Park felújított, szabályos atlétikai pályáján, Bayonne-ben, New Jersey állam, a newarki öböl mentén tartották meg. Az erőmérés általában New York város, New Brunswick, New Jersey és Garfield, New Jersey csapatai között történik. Időnként a távolabbra eső Washingtonból is akadnak résztvevők. Az öt évvel ezelőtt igazolt connecticuti Wallingford város vegyes cserkészcsapat cserkészeit is elvárják a versenyre.

A versenyek kezdete 1953-ra nyúlik vissza, amikor a csírázó New York-i cserkészet kezdeményezésére a Central Parkban megtartották az első versenyt. Később, a New York városában megalakult 7. sz. Erős Gusztáv cserkészcsapat versenye lett, majd a körzet csapatközti versenyévé nőtt, végül hivatalos körzeti verseny alakult ki belőle. Elnevezését 1968-ban a fiatalon elhunyt ifj. Keresztes Béla, a garfieldi 6. sz. Gábor Áron cserkészcsapat vezetője után kapta, aki 1966-ban amerikai katonai szolgálatát teljesítve szerencsétlenség áldozataként vesztette el életét.
Idén a versenyző fiúk és lányok külön-külön, hét korcsoportban 36 érméért vetélkedhettek. A versenyszámok között szerepelt a hárompróba (50, ill. 100 yardos síkfutás, távolugrás, kosárlabdadobás, ill. súlylökés), egy mérföldes síkfutás a fiúknak, és 400 méteres síkfutás a leányoknak, valamint a 4x100 méteres csapatváltó. Az 50 yardos síkfutásban, versenyen kívül, részt vehettek a kiscserkészek is, akiknek a verseny alatt külön foglalkozást tartottak, előkészítve őket a nagyok versenyére, amin akkor vehetnek részt, amikor 10 évesek lesznek. Évekkel ezelőtt a felnőttek részére is bevezették az egy mérföldes síkfutást, külön-külön a férfiaknak és a nőknek. Minden versenyszám első három nyertese sajátosan stilizált érmét kap, míg a kiscserkészeket külön megtervezett szalaggal jutalmazzák.


Ebben az évben a verseny lebonyolításában közreműködött a körzet több csapatparancsnoka és tisztje, számos cserkészszülő, cserkészbarát, és több központi vezető is, mint például Lendvai-Lintner Imre (szöv. elnök), Bodnár Ágnes, Marshall Tamás, Pándi Árpád, és ifj. Vajtay István, akik mind egykori versenyzők voltak. Az utóbbi években olyan cserkészek is rajthoz álltak, akiknek egykor a nagyszülei is versenyeztek.

A tavaly 65. évfordulót ünneplő verseny alatt elmaradt a kitüntetések átadása, így az idén erre is sor került. Ez alkalomal 31 közreműködő kapott okleveles elismerést, köztük a 45 éven át szolgáló Imrányi Gáborné Andreánszky Erzsébet is. Ezt a hagyományt ötévenként tartják meg, amikor a legalább öt évet szolgáló közreműködőket tüntetnek ki. Az okleveleket dr. Salopek Gábor versenyparancsnok adta át, aki maga is hosszú ideig versenyzett, és aki a versenyek alapítójától, Fischer Viktortól vette át a verseny vezetését. Az érméket hagyományszerűen a Keresztes család egyik tagja adja át; idén id. Hajdu-Németh László osztotta ki őket.

Fiúk részéről a csapatversenyt a New Brunswick-i 5. sz. Bornemissza Gergely cserkészcsapat, a leányoknál szintén New Brunswickból, a 41. sz. Lórántffy Zsuzsanna leánycserkészcsapat nyerte; így a vándordíjat ők vehették át. Az idei versenyen új versenycsúcs is született: a garfieldi 6. sz. Gábor Áron cserkészcsapat 16 éves Benkő-Badr Ádám őrsvezető személyében, aki a 15-16 évesek korcsoportjában 5.9 másodperc alatt futotta le az 50 yardot, ami önmagában is rendkívül jó eredmény.

Az Ifj. Keresztes Béla Atlétikai Emlékverseny a Külföldi Magyar Cserkészszövetség keretein belül az egyetlen rendszeresen és hagyományosan megtartott atlétikai verseny, sőt valószínűleg ez egyedülálló az egész magyar diaszpórában.

Fischer Viktor, Wantaugh, NY, USA

Nincsenek megjegyzések