Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Szarka Sára: Amerikai-magyar bortermelők és erdőtűz veteránok: a Szakál család

Abban talán mindannyian egyet érthetünk, hogy egy jövőképből stabil jelent felépíteni nem kevés munkával járó feladat. Az ember tervez, remé...

Abban talán mindannyian egyet érthetünk, hogy egy jövőképből stabil jelent felépíteni nem kevés munkával járó feladat. Az ember tervez, remél és lankadatlanul épít. Így történt ez egy negyedik generációs magyar borásszal, Szakál Csabával is, aki nagyot mert álmodni és később számításait Amerikában találta meg, elismert borászként.

Szakál Csaba - Az En Garde Winery alapítója
Chris Hardy fotója  Forrás: https://www.engardewinery.com/
A mesterség mélyen gyökerezik a Szakál családban, a fortélyok generációkon keresztül kézről kézre és apáról fiúra szálltak. Csaba története 1996 tavaszán vett egy határozott fordulatot, amikor is a San-Francisco-i déli öbölben található Szilícium-völgyben kapott állást. A közgazdasági programozó matematikus végzettséggel rendelkező borász ebben az évben vette kezei közé a sorsát.

A híres Sonoma völgyi borvidéken nemcsak borászati tehetségét kezdte el kamatoztatni de a sorsnak köszönhetően feleségét, Sandrát is itt ismerte meg. Ma már 22 éve élnek együtt boldog házasságban és nevelik fiukat, Adamt.

Csabi a feleségével, Sandrával egy őszi borkóstolón.
Forrás: https://www.facebook.com/EnGardeWinery/
Miután Csaba elmagyarázta utazásának kezdetét, rátértünk a borászat jellegzetes kérdéseire, ahol is kíváncsian felvetettem, hogy honnan jött az En Garde Winery- elnevezés.

“Az első szüretünk 2001. szeptember 11-én volt. Hajnalban keltünk, mert a szőlőt hidegen kell szedni.” - kezdett bele a mesélésbe Csabi. “Akkor láttuk a hírekben a New Yorki eseményeket. Először úgy meg voltunk ijedve, hogy azt sem tudtuk, hogy biztonságos-e elmenni otthonról. Persze az élet ment tovább és az első borom amit aznap szüreteltünk később aranyérmet kapott.”

Az akkor még amatőr borászként működő Csabit és családját folyamatos sikerek érték és így 2007-ben módjukban állt megalapítani az En Garde Winderyt. A név az erősséget, a fegyelmet és a magas szintű kitartást jelöli.

Mint ahogy azt mondani szokás, a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Így volt ez a borászattal is, aminek alapítása után 5-6 évbe telt gazdasági sikereket aratni. Ez annak a különleges eljárásnak is köszönhető, miszerint a borok átlagosan 2 évet töltenek a hordókban és még kettőt a palackban mielőtt kikerülnek a piacra. Így akinek lehetősége adódik egy En Garde által palackozott italhoz az biztos lehet benne, hogy minőségi italt tart a kezében. A borászat első néhány évében rengeteg kiadással kellett számolniuk így viszont az igazi minőség erős alapköveit sikerült mindörökre lefektetni.

2013-as Pinot Reserve
Forrás: https://www.facebook.com/EnGardeWinery/

A következőkben az amerikai emberek általános véleményéről kérdeztem Csabit a magyar bor minőségét illetően.

“Kaliforniában nagyon sok a bevándorló és elég sok itteni híres borász származik Európából. Így a Magyar származásom talán kifejezetten segített, hiszen kuriózumnak számít.” - magyarázta Csabi.

Szarka Sára szabadúszó
szöveg- és cikkíró valamint
tartalom készítőként működik.
10 éves kora óta ír, pár
éve hivatásszerűen foglalkozik
az írással. Jelenleg
Magyarországon él párjával,
és minden nap igyekszik
valamit a papírra vetni.
Az En Garde borok természetesen kaliforniai szőlőből készülnek, de a magyar fűszerek és borkészítési eljárások mind megtalálhatóak egy pohár italban. Erre a helyiek is ámulva reagáltak, ugyanis a bor illat és ízvilága a megszokottól eltérő és rendkívül különleges. A legnépszerűbb termékek közé tartozik a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir. Már csak az említésükre is összefut a nyál az ember szájában.

A borászat nemrég előállt egy exkluzívan Csabi által készített különlegességgel ami egy portói  jellegű bor málnából, szederből, gránátalmából és meggyléből készítve. A kirobbanó népszerűségű gyümölcsös különlegesség Csabi édesanyjának nevét viseli: Magdaléna.

A borászat és a Szakál család részesei, és elszenvedői voltak a 2017-es sonomai erdőtűznek, amiről Csabi szintén mesélt nekem.

“A tűz a szüret alatt kezdődött és több mint két hétig tartott. Az első napokban azt hallottuk, hogy a borászat leégett de később kiderült, hogy csodával határos módon az épület mégis egyben maradt.”

Ebben az időben a vidék áram és víz nélkül maradt ami akár hátráltathatta vagy teljesen felfüggeszthette volna a borkészítés folyamatát. Csabi ekkor nem hátrált meg és kézzel kezdte folytatni a bor készítését, akárcsak gyermekkorában a Kishegyen, Jászberény határában.

Munkálatok közben.
Forrás: https://www.facebook.com/EnGardeWinery/

Akkoriban ez volt a legnagyobb bejegyzett erdőtűz Kaliforniában. A szerencsétlenség 44 halálos áldozatot, 100.000 hektárnyi leégett területet és 9000 porrá vált épületet követelt magának. A keletkezett károk mennyisége elérte a 15 milliárd dollárt.

A Szakál család szerencséje követte őket az erdőtűz alatt is, ugyanis sikerült majdnem mindent leszüretelniük még az emésztő tűz pusztítása előtt. Az egyetlen áldozat a Cabernet Franco lett. Ezen kívül közvetlen kár nem érte a kitartó és lelkiismeretes családot és elmondásuk szerint rendkívül szerencsésnek és áldottnak tartják magukat.

Forrás:  https://www.facebook.com/EnGardeWinery/

Nincsenek megjegyzések