Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Papp László: Egy szomorú amerikai történet - Florida

Illegálisan az USA-ban tartózkodó magyar fiatalok figyelmébe ajánlva „Küldjétek hozzám a fáradt, elesett szegényeket, akik a szabadságra v...

Illegálisan az USA-ban tartózkodó magyar fiatalok figyelmébe ajánlva

„Küldjétek hozzám a fáradt, elesett szegényeket, akik a szabadságra vágynak. Küldjétek a hontalanokat, a viharverteket. Nekik emelem fáklyámat és tárom ki kapumat” – ez az üzenet a New York és Amerika szimbólumát jelképező Szabadság-szobron. Igen, ez volt Amerika 1884-ben, amikor a magyar Pulitzer József által gyűjtött adomány segítette a szobrot megépíteni. Ez volt Amerika 1956-ban is, amikor tárt karokkal fogadta a magyar forradalom menekültjeit, megadva nekik a lehetőséget a szabadságra és boldogulásra. Sajnos ez az Amerika nincs többé. A Szabadság-szobor elpirulhatna szégyenében.

Amerika mostani elnöke meg akarja védeni országát a vad és veszélyes bűnözőktől és terroristáktól, akik szerinte az Amerikában élő menekültek és illegális betelepülők. Ezért most a bevándorlást ellenőrző szervek összefogdossák a jogtalanul itt tartózkodó „veszélyes” elemeket. Amerika szerte sok millióan vannak ilyenek, több mint százezerre becsülhetjük a magyarjainkat is. Az ICE (emigrációs) ügynök szerint Róbert rajta volt az illegálisak listáján, de az Obama adminisztráció nem adott pénzt deportálásra. Most viszont ezerötszáz dollár jár minden illegálisért, akit elkapnak. Lássuk egy ilyen „veszedelmes” embernek a történetét.

F. Róbert magát „Székely Vegán-nak” nevezi, utalva nemcsak származására, hanem az általa választott életformára is. Elhagyta Székelyföldet, hogy ne kelljen román katonának lennie. Mérnökként, mint valamikor Ábel, Amerikába jött előbb munka vízummal dolgozni, majd tovább tanulni. Azonban a vízum lejárta után itt maradt. Ügyes számítógépes szakemberként felépítette itteni életét, szorgalmasan dolgozott, segített másoknak, részt vett a Connecticut-i magyarok kulturális eseményeiben, társasági életében, templomi gyülekezetében. Létesített egy közösségi weboldalt, majd „CTmagyar” címen levelező programot, ahol közérdekű híreket, üzeneteket közvetítenek. Boldogan kapta meg a magyar állampolgárságot, „Nem vagyok többé román, végre magyar vagyok” ünnepelte az eseményt. Arra vágyott, hogy maga termelje meg a vegán életformához szükséges organikus zöldségeket. Ezért lement Floridába, ahol vett egy darab földet, épített egy kunyhót és elkezdte a farmer életét, mindaddig, amíg a hurrikán le nem tarolta a területet. Nem hagyta magát, mindent újra kezdett. Menyasszonyát is meghívta Magyarországról, aki vele akarván maradni, bízott az amerikaiakban és szintén itt maradt a tartózkodási engedély lejárta után. Megbilincselve vitték őket fogságba.

A menyasszony hazaküldése után a bevándorlási hatóság szokatlanul magas váltságdíjat, előbb 75, majd 40 ezer dollárt tűzött ki Róbert számára, hogy a továbbiakban szabadlábon védekezhessen. Barátai hajlandók lettek volna az összeget letétbe helyezni, de Róbert ezt nem akarta elfogadni. Ő az évek során rendszeresen tájékoztatta barátait munkájáról és tevékenységéről. Ennek következtében több mint 1700-an követik életét YouTube-on és ezek közül sokan írtak támogató levelet a bíróságnak. Ennek meg is lett az eredménye és sikerült az óvadékot 7500 dollárra csökkenteni. A pénz letételét három barát vállalta és így Róbert egyelőre szabadlábon számolhatja fel itteni vagyonát, javait. Aztán hazamegy, hogy egybekelhessen menyasszonyával.

A letartóztatott illegálisakat egy több száz személyre méretezett táborban gyűjtik össze. Együtt vannak köztörvényt sértő és súlyos bűncselekményt elkövetőkkel. A három csoport tagjait különböző színű ruhában különböztetik meg. A bánásmódra nem lehet panaszkodni, az nagyjából megfelel egy újoncokat kiképző katonai tábornak. A fő baj az, hogy több mint száz ember egy hatalmas helyiségben zsúfolódik, ahol influenzajárvány arat. Van, aki szerencsés, mint Róbert és segítséggel 5-6 hét után elhagyhatja a helyet, de van, aki egy évig is vár sorsa alakulására. Nemcsak vízum kihágókat szednek így össze, hanem olyanokat is, akik gyermekkoruk óta vannak az országban, elvégezték az egyetemet, megnősültek, gyermekeik vannak, és bár a feleség és a gyerekek amerikai állampolgárok, neki családját hátrahagyva mennie kell egy olyan országba, ahonnan származik, de számára az már teljesen idegen. A szabadság honának dicsőségére

Papp László
New Canaan, CT


Nincsenek megjegyzések