Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Listázás

Nyolcvanasként hetvenkedem Nem kedvelem a listázásokat. Baljós emlékeket idéznek. Nem sokkal a második világháború után egy vidéken...

Nyolcvanasként hetvenkedem


Nem kedvelem a listázásokat. Baljós emlékeket idéznek. Nem sokkal a második világháború után egy vidéken élő rokonomat B-listázták és elbocsátották állásából, mivelhogy korábban közalkalmazott volt. (A kommunista hatalomátvétel után csaknem százezer ember került hasonló sorsra). Az ötvenes évek elején a falusi nagygazdák – a „középparasztok” – nevét írták a rettegett kuláklistákra, ami sok jót nem ígért számukra.  Az 1956-os  szabadságharc leverése után azok kerültek listára és „szerencsés esetben” csupán az állásukat vesztették el (finomkodó kifejezést használva racionalizálták őket), akik csupán hallgatag tagjai voltak valamelyik forradalmi bizottságnak. Egy alkalommal tudtomra adták akkoriban, hogy engem is listáztak - újságírói állást nem kaphattam ugyan, de az illetékesek nyugtatgattak: „Türelem-türelem, egyelőre várólistán van”. Nyolc éven át vártam-vártam, amíg lekerültem ama listáról.

Amikor 1968-tól már a gazdasági reform napilapjának tekintett Magyar Hírlap főmunkatársa voltam, megjelent egy Gy. Károly nevű – ki-tudja-honnan-és-miért hozzánk pottyantott - férfiú, aki hogy hogyan nem megkedvelt engem (e rokonszenv nem volt kölcsönös), majd bizalmasan közölte velem: „Nyugi pajtikám, már készül a lista, hogy kiknek kell a szerkesztőségből eltávozniuk”. Majd mást is megtisztelt bizalmával, annak azt adta tudtára: „Mi tudjuk, hogy „a Magyar Hírlapnál üldözik a kommunistákat”. Több kinyilatkoztatása a főszerkesztőnk fülébe jutott – emiatt a hozzánk pottyantott fecsegőnek kellett rakéta-sebességgel eltávoznia.

...Napjainkban, a miniszterelnök kifejezését idézve, „Soros-zsoldosokról” készült egy lista, amely – az előzetes közlés szerint – kétezer nevet tartalmaz. Nem sokat kellett várni rá, a Budapesten megjelenő, szebb napokat látott Figyelő című hetilap „megszellőztetett” egy listát, amelyen a kétezerből 200 név szerepel. Hogy hogyan nem, unokanővérem huszonéves leányunokája is rajta van. Ő történetesen a Menekült-Migránsokat Segítő Szervezet tagja. Előkelő környezetbe került, hiszen zsoldos-társainak számít a Közép-Európai Egyetem (a CEU) több professzora – köztük néhány korábbi miniszter, egy fideszes is -, továbbá a Magyar Helsinki Bizottság, a jogvédő Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért, a korrupcióellenes Transparency International, az Eötvös Károly Intézet, a Romaversitas Alapítvány számos munkatársa.

A kétszáz csupán tíz százaléka a kétezernek. Vajon kik tartozhatnak a kilencven százalékhoz - a még meg nem nevezett 1800 „zsoldoshoz”? Hadd idézzek fel egy történetet az ötvenes évekből. Az Ifjúsági Színház rákosista igazgatója rendre e szavakkal kezdte a délelőtti próbákat: „Elvtársak, legyünk éberek, mert az ellenség közöttünk van!”. A színészek (tán’ még emlékeznek a velem egyidős olvasók a nevekre) Csákányi László, Rozsos István, Pataky Jenő, Petrik József, Mádi Szabó Gábor, Somogyvári Rudolf egymásra néztek: „Ki lehet közöttünk az ellenség, talán te?”... Nos, miután a Soros-listán civileket is megneveznek, nem tudhatom, hogy szerepelek-e a maradék 1800-ban. Ha igen, nem kerültem rossz csapatba, hiszen a rendszerváltást megelőző években Soros Györgytől kapott ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban, vagy más amerikai egyetemeken a Fidesz több mai vezetője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke (aki - élve az ösztöndíj-adta lehetőséggel - a közép-európai társadalmi mozgalmak kutatásával foglalkozott), Deutsch Tamás és Szájer József Európa Uniós képviselők, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója, Stumpf István alkotmánybíró...

...Olykor eltűnődöm azon, mi lett volna ha?... Ha 1983-ban, amikor az ellenzéki mozgalmak már bimbóztak, nem távozom el Magyarországról? Akkor tán’ idézhettem volna – idézhetném - Arany János sorait: „Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék, Szép magyar vitézek, aranyos leventék”... Dehát mentem. Pontosabban: jöttem. Amerikába. Igaz, Soros-ösztöndíj nélkül.

*

Korábban megjelent írásaim a cikk alatt a „Cimkék: Földes” linken keresztül olvashatók

Nincsenek megjegyzések