2018-04-20

USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub - Negyed év, négy előadás, félszáznál is több résztvevő


Egyre nagyobb az érdeklődés az USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub tudománynépszerűsítő programjai iránt, derült ki az első negyedév eseményeinek áttekintésekor. A januári és a márciusi taggyűlésen összesen négy tudományos előadás hangzott el változatos témakörökben a tudománytörténettől az orvosi eszközök gyártásán át a mesterséges intelligenciáig.

A január 13-i találkozóra az Edwards Lifesciencies-nél került sor, ahol a vállalat munkatársától, Farkas Dezsőtől hallhattuk “A műszívbillentyűk világa az Edwards Lifesciences cégnél" című összefoglalót, amelyben a műszívbillentyűk tervezéséről, gyártásáról és piaci fogadtatásáról hallhattunk. A közönséget - a műtéti beavatkozás részletein túl - leginkább a termékek tesztelése és minőség-ellenőrzése érdekelte.

A cég másik munkatársa, Szabó Gábor “Mérőrendszerek elemzése - Measurement Systems Analysis” című előadása során betekintést nyerhettünk az alapanyagok és a késztermékek szigorú, apró részletekre kiterjedő minőségvizsgálatába. A résztvevők megtekinthették és kezükbe is vehették a demonstrációs célra szánt mintadarabokat, így a hallgatóság nem orvosi képzettségű tagjai is megérthették a bonyolult műtéti eljárás bizonyos részleteit.

Valamivel több, mint két hónapot kellett várni a tudomány iránt érdeklődő közönségnek a soron következő találkozóig. A március 24-i összejövetelen Dr. Komzsik Lajos “A gravitáció titkai és Eötvös Loránd" című előadásából olyan részleteket tudtunk meg a nagyszerű tudós életéről és munkásságáról, amelyek a középiskolai fizika tankönyveinkben nem szerepeltek. Például azt, hogy Eötvös szenvedélyes hegymászó volt, és róla nevezték el a 2837 méter magas Cima di Eotvos csúcsot, valamint, hogy a versfaragás sem állt távol tőle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az “Óda az ingáról” című költeménye.

Hegedűs Imre “Intro to Machine learning" prezentációját rendkívül interaktív diszkusszió követte elsősorban a fiatalabb korosztály részéről. Ha még nem is tudatosul bennünk, de a “machine learning” megoldások lassan napjaink részévé válnak. Az előadás áttekintést adott a mesterséges intelligencia, azon belül kiemelten a gépi tanulás technikai hátteréről, valamint bemutatásra került a neurális hálózat fogalma és működése.

Az előadó kitért a neurális hálózatok különböző alkalmazási lehetőségeire, például a mozgásvezérlésre és a gépi látásra. Ezt követően a “gépi tanulás” orvosi alkalmazási lehetőségeiről, valamint a mesterséges intelligencia potenciális veszélyeiről fogalmazódott meg a legtöbb kérdés a közönség soraiból.

A márciusi Tudósklubon a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus is képviseltette magát Széles Tamás főkonzul és kedves felesége, Nagy Ildikó, valamint Danku Attila külgazdasági attasé személyében.

Dr. Czaun Miklós, elnök
USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése