Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub - Negyed év, négy előadás, félszáznál is több résztvevő

Egyre nagyobb az érdeklődés az USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub tudománynépszerűsítő programjai iránt, derült ki az első negyedév ese...


Egyre nagyobb az érdeklődés az USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub tudománynépszerűsítő programjai iránt, derült ki az első negyedév eseményeinek áttekintésekor. A januári és a márciusi taggyűlésen összesen négy tudományos előadás hangzott el változatos témakörökben a tudománytörténettől az orvosi eszközök gyártásán át a mesterséges intelligenciáig.

A január 13-i találkozóra az Edwards Lifesciencies-nél került sor, ahol a vállalat munkatársától, Farkas Dezsőtől hallhattuk “A műszívbillentyűk világa az Edwards Lifesciences cégnél" című összefoglalót, amelyben a műszívbillentyűk tervezéséről, gyártásáról és piaci fogadtatásáról hallhattunk. A közönséget - a műtéti beavatkozás részletein túl - leginkább a termékek tesztelése és minőség-ellenőrzése érdekelte.

A cég másik munkatársa, Szabó Gábor “Mérőrendszerek elemzése - Measurement Systems Analysis” című előadása során betekintést nyerhettünk az alapanyagok és a késztermékek szigorú, apró részletekre kiterjedő minőségvizsgálatába. A résztvevők megtekinthették és kezükbe is vehették a demonstrációs célra szánt mintadarabokat, így a hallgatóság nem orvosi képzettségű tagjai is megérthették a bonyolult műtéti eljárás bizonyos részleteit.

Valamivel több, mint két hónapot kellett várni a tudomány iránt érdeklődő közönségnek a soron következő találkozóig. A március 24-i összejövetelen Dr. Komzsik Lajos “A gravitáció titkai és Eötvös Loránd" című előadásából olyan részleteket tudtunk meg a nagyszerű tudós életéről és munkásságáról, amelyek a középiskolai fizika tankönyveinkben nem szerepeltek. Például azt, hogy Eötvös szenvedélyes hegymászó volt, és róla nevezték el a 2837 méter magas Cima di Eotvos csúcsot, valamint, hogy a versfaragás sem állt távol tőle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az “Óda az ingáról” című költeménye.

Hegedűs Imre “Intro to Machine learning" prezentációját rendkívül interaktív diszkusszió követte elsősorban a fiatalabb korosztály részéről. Ha még nem is tudatosul bennünk, de a “machine learning” megoldások lassan napjaink részévé válnak. Az előadás áttekintést adott a mesterséges intelligencia, azon belül kiemelten a gépi tanulás technikai hátteréről, valamint bemutatásra került a neurális hálózat fogalma és működése.

Az előadó kitért a neurális hálózatok különböző alkalmazási lehetőségeire, például a mozgásvezérlésre és a gépi látásra. Ezt követően a “gépi tanulás” orvosi alkalmazási lehetőségeiről, valamint a mesterséges intelligencia potenciális veszélyeiről fogalmazódott meg a legtöbb kérdés a közönség soraiból.

A márciusi Tudósklubon a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus is képviseltette magát Széles Tamás főkonzul és kedves felesége, Nagy Ildikó, valamint Danku Attila külgazdasági attasé személyében.

Dr. Czaun Miklós, elnök
USA Nyugati Parti Magyar Tudósklub

Nincsenek megjegyzések