Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Petőfi és Szent István a Karib-szigeten - Venéz iskolatábor Margarita szigetén

Játékokkal egybekötött iskolatáborban, a karib-tengeri Margarita szigetén tölthettek el tíz napot a gyökereiket jobban megismerni kívánó,...


Játékokkal egybekötött iskolatáborban, a karib-tengeri Margarita szigetén tölthettek el tíz napot a gyökereiket jobban megismerni kívánó, Venezuelában élő magyar gyerekek és fiatalok. Bár a Szent István és Szent Erzsébet cserkészcsapatok létszáma az utóbbi évek kedvezőtlen gazdasági helyzete miatt jelentősen megfogyatkozott, a 25 táborlakó nagy kedvvel, elszántsággal és lendülettel vetette bele magát a foglalkozásokba.

Az idén negyedik alkalommal, augusztus 1-11 között megrendezett programsorozat vázát a délelőttönként a pálmafák alatt, közvetlenül a tengerparton kialakított szabadtéri tanteremben megtartott magyar órák alkották. Az interaktív, játékokkal színesített órák a Szegedről érkező Szeghalmi Zsoltnak köszönhetően egyszerre voltak hasznosak és szórakoztatóak. A 8 és 18 év közti diákok különböző érdeklődési köreit figyelembe véve a tanórák nyelvi, történelmi, földrajzi, kulturális, tudományos, sport, gasztronómiai és egyéb, magyarságismerettel kapcsolatos témákat érintettek.

A tábor végére a gyerekek elsajátították a cserkészethez és az alapvető társalgáshoz szükséges szókincset, megtanultak bemutatkozni és kérdéseket feltenni, elénekelni a Himnuszt vagy olyan népdalokat, mint a Tavaszi szél, a Hull a szilva a fáról vagy a Pál, Kata, Péter. A 10 éves Gabót elbűvölte a Szent Korona története, a 12 éves Karen nagy átéléssel adta elő társainak az aradi vértanúk kivégzését, míg a 18 éves Danit Puskás Ferenc pályafutása lepte meg leginkább.


A reggeli órákat délutáni és kora esti foglalkozások egészítették ki. Ebéd után a fiatalok a parton vicces, kreativitást igénylő ügyességi feladatokat oldottak meg csapatban, este pedig az aznap vett anyagot is magába foglaló játékokkal hangolódtak a későbbi filmvetítésekre. Ezeken megismerkedtek a venezuelai magyar kolónia történetével és kiemelkedő alakjaival, Magyarország tájaival és jelentős épületeivel, továbbá többek közt olyan alkotásokat néztek meg, mint az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmet.

A tábori létet a cserkészet szabályai és a Hódmezővásárhelyről származó Marton fivérek határozták meg, így a reggel tornával, imával, a napi jelmondat és a napirend ismertetésével, illetve zászlófelvonással indult. A cserkészet hagyományairól a lelkes résztvevők a leghitelesebb forrásból, Nyisztor Judith ebéd előtti elbeszéléseiből értesülhettek. Sötétedés után a táborozók körbeülték a homokban lobogó tábortüzet, hogy elénekeljenek számtalan magyar népdalt, valamint előadják történelmünk jeles eseményeit. A Karib-tenger partján így megelevenedtek Petőfi szavai, amint a Nemzeti Múzeum lépcsőin szaval, majd saját szemével láthatta mindenki, ahogy a holdfényben megcsillan a Vajkból Istvánná keresztelkedő királyunk koronája.

Az utolsó napon a csapat hajóra szállt, hogy az El Yaque-i szállást hátrahagyva felfedezze a pár kilométerre található El Coche szigetét. Az egész napos strandolás végeztével még két fontos feladat várt a diákokra. A zárókvíz eredményhirdetésén a legjobban teljesítők Magyarországról hozott ajándékokat kaptak, majd – a tíz nap alatt tanultakat bemutatandó – a gyerekek egy fordított óra keretében számoltak be a felnőtteknek Nobel-díjasainkról, húsvéti szokásainkról, a budapesti látványosságokról, olimpiai érmeseinkről és a tatárjárásról.

A Margarita szigetén táborozók a televíziótól és egyéb, modern technikai eszközöktől elzárva, a paradicsomi környezetet maximálisan kihasználva egy rövid időre megfeledkezhettek az amúgy rendkívül nehéz helyzetben lévő ország gondjairól, és kicsit úgy érezhették, hogy idén nyáron Magyarországon is jártak.

A Venéz iskolatábor szervező csapata, Caracas, Venezuela

Nincsenek megjegyzések