Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Budapesten helyezték végső nyugalomra Gábor Zsazsa hamvait

 Frederick von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa özvegye a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve a világhíres ...


 Frederick von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa özvegye a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve a világhíres színésznő végakaratát teljesítve örök nyugalomra helyezi a díva hamvait szülőföldjén, Magyarországon, a Fiumei úti sírkert Művészparcellájában.

Frédéric von Anhalt herceg, a 99 éves korában meghalt Gábor Zsazsa özvegye a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve hozta haza Amerikából a világhírű színésznő hamvait, hogy végakaratát teljesítve szülővárosában temessék el. A művésznőnek 2016-ban Los Angelesben is rendeztek gyászszertartást.


A beszédek után Frederic von Anhalt helyezte el Gábor Zsazsa hamvait a sírban. Az urna mellé tettek a színésznő kedvenc virágaiból, sárga rózsából fonott koszorút és egy rózsafüzért is.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke elmondta, hogy a herceg többéves próbálkozása most valósulhat meg és sor kerülhet a 2016. december 18-án elhunyt budapesti születésű világsztár hamvainak ünnepélyes elhelyezésére Budapesten. A Golden Globe-díjas magyar színésznőt, szépségkirálynőt, modellt, üzletasszonyt a világ első és máig legnagyobb celebének tartják. Egyike azon kevés magyar hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán. 70 hollywoodi filmben szerepelt. 


Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke búcsúbeszédében arról beszélt, hogy „Nem a celebről kell beszélnünk itt, hanem egy olyan emberről, aki magyarságát élete végéig megőrizte. Zsazsa a világot akarta látni, de mindig Magyarországra gondolt”.

Korábban Frederic von Anhalt herceg elmondta, hogy felesége még szeretett volna szülővárosába, Budapestre utazni. Gábor Zsazsa már korábban kapott magyar útlevelet, és magyarországi rokonaival régóta tartották a kapcsolatot. A magyarországi utazáshoz azonban Gábor Zsazsának segítségre lett volna szüksége, mert kerekesszékhez volt kötve 2002-es autóbalesete óta. Egyetlen lánya, aki második házasságából, Conrad Hiltontól született, ellenezte az utat, mert attól tartott, hogy anyja soha nem fog visszatérni az Egyesült Államokba.

Gábor Zsazsa 2016-ban kilencvenkilenc éves korában hunyt el.


Gábor Zsazsa - eredeti nevén Gábor Sári (a Zsazsa nevet Fedák Sári színésznő után kapta, akit szintén Zsazsának neveztek) Budapesten és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. 1936-ban Magyarország szépségkirálynőjévé választották.

A háború elől menekülve, 1941-ben utazott anyjával és húgaival az Egyesült Államokba, és csakhamar feleségül ment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez.

Filmes pályafutása 1952-ben kezdődött, két évtized alatt több tucat filmben kapott szerepet világsztárok mellett. Különböző országok televíziós show-műsorainak kedvelt vendége, sztárja maradt idősebb korára is.

Hírnevét nem annyira filmes szerepei, hanem házasságai, extravaganciája, szellemes mondásai alapozták meg. Összesen kilenc házasságával még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült mint a legtöbb igent kimondó díva. Utolsó férjétől, a nála 26 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól házastársi jogon megkapta a hercegi címet is.

Nincsenek megjegyzések