Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Karikó Katalin a Carnegie Alapítvány Great Immigrant/Great American 2021 kitüntetettje

 A Carnegie Corporation of New York minden július negyedikén a bevándorlóknak az amerikai élethez való hozzájárulását ünnepli. Idén az alapí...


 A Carnegie Corporation of New York minden július negyedikén a bevándorlóknak az amerikai élethez való hozzájárulását ünnepli. Idén az alapítvány 34 honosított állampolgárt tüntet ki, akik életükkel és példájukkal erősítették nemzetünket. A 2021-es "évfolyam" több mint 30 származási országot képvisel, és a társadalom szolgálatát hangsúlyozza. A kitüntetettek orvosi szolgáltatóként és kutatóként, a hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők és jogfosztottak szószólójaként, valamint a politika, a szavazati jog, az éghajlatváltozás és a tanítás területén a változásért felelős személyként másokon segítenek. 

A 2021-es kitüntetettek között szerepel Karikó Katalin, a BioNTech tudósa és vezető alelnöke olyan áttörést jelentő mRNS-kutatásokat végzett, amelyek alapját képezték a Pfizer-BioNTech és a Moderna COVID-19 vakcinák kifejlesztésének.

Ahogy írják: Karikó Katalintól nem idegenek a megpróbáltatások és az elutasítás. Egyszer az egyetemi kutatási programjából kifogyott a pénz, látta, hogy elutasították a pályázati kérelmeit, és egy másik egyetemen lefokozták egy állásából. Az évek során kollégáktól, vállalatoktól és kormányoktól is küzdött azért, hogy kutatásaihoz anyagi támogatást találjon.

De az mRNS-kutatóként eltöltött négy évtized alatt Karikó soha nem szűnt meg hinni az mRNS-nek a betegségek elleni küzdelemben rejlő erejében. Drew Weissman immunológussal együtt kifejlesztette azt az úttörő technológiát, amely a Pfizer-BioNTech és a Moderna COVID-19 vakcináinak alapjává vált, és amely segít életeket menteni és lassítja a vírus terjedését. Úttörő munkájuk alkalmas arra, hogy más vakcinák kifejlesztését is ösztönözze, és egyesek szerint a páros megérdemelné a Nobel-díjat.

Magyarországon felnőve Karikó szerette nézni, ahogy édesapja hentesként dolgozik. 1985-ben férjével és 2 éves kislányukkal elhagyta az országot, miután egyetemi állását megszüntették. Az egyirányú jegyekkel a kezükben körülbelül 1200 dollárnak megfelelő összeget rejtettek el a lányuk plüssmackójában.

A ma a németországi BioNTech vezető alelnöke, a biokémiából doktorált Karikóról köztudott, hogy naponta reggel 5-kor kelt, hogy pennsylvaniai otthonának alagsori laboratóriumában dolgozzon. "Amikor padlóra kerülök, tudom, hogyan kell összeszedni magam" - mondta a (londoni) Telegraphnak. "De mindig is élveztem a munkát.... elképzeltem az összes betegséget, amit kezelni tudnék".

Ami a mackó tulajdonosát illeti? Kétszeres olimpiai aranyérmes lett evezésben. Az elszántság, úgy tűnik, családi vonás.

Nincsenek megjegyzések