Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Thürmer elvtárs megnyilatkozott

Nyolcvanasként hetvenkedem... A fenti címmel indítottam 2007. március 23-án a „Könyörgöm, vissza a Lipótmezőt” című humorrovatomat a C...

Nyolcvanasként hetvenkedem...


A fenti címmel indítottam 2007. március 23-án a „Könyörgöm, vissza a Lipótmezőt” című humorrovatomat a Californai Magyarságban, amely az újság 2009-es megszűnéséig hétről hétre megjelent. Thürmer elvtárs az 1919-es Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulóján, 2007 március 21-én azt mondta : „Emlékezzünk Kun Bélára, a külügyi népbiztosra, az első magyar proletárforradalom vitathatatlan vezetőjére, Rákosi Mátyásra, aki 18 évesen népbiztos, később a második magyar proletárforradalom vezetője!... Később hallgatni kellett Rákosi Mátyásról, pedig cselekvő népbiztosa volt a tanácshatalomnak, és vitathatatlanul egyike a magyar munkásmozgalom legnagyobb formátumú személyiségeinek. Emlékezzünk Szamuelly Tiborra, a Tanácsköztársaság rettenthetetlen védelmezőjére, aki életét adta a munkáshatalomért!”

Azok számára közlöm, akik nem tudnák, hogy ki Thürmer Gyula: Kádár János külpolitikai tanácsadója volt, majd a rendszerváltás órájában nem csatlakozott a Magyar Szocialista Pártot megalapító egykori párttársaihoz. Életre hívta a Munkáspártot amely  később Magyar Kommunista Munkáspárt néven vegetált, néhány napja pedig Magyar Munkáspártként vett részt az országgyűlési választáson. T. Gy. immár 28 éve eme utódpárt elnöke. Mint az alábbiakból kitűnik, elégedett a szereplésükkel, mivelhogy – lám-lám – van néhány ezer hívük.

Thürmer elvtárs e számára örvendetes választási siker után néhány órával, vasárnap éjszaka a párt budapesti székházában tartott sajtótájékoztatóján újfent megnyilatkozott - üdvözölte a Fidesz-KDNP választási győzelmét: „A Munkáspárt megítélése szerint a Fidesz győzelme megfelelt a magyar társadalom többsége elvárásainak. A szavazók domináns része a Fidesz kormányzását úgy ítélte meg, hogy belpolitikai stabilitást teremtett. Örülünk a stabilitás megőrzésének, örülünk annak, hogy a Fidesz győzelme lehetővé teszi a magyar függetlenségi politikának és a keleti nyitás politikájának folytatását. És örülünk annak is, hogy olyan párt győzött, melynek álláspontjával migráció kérdésében a Munkáspárt álláspontja is megegyezett”.

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a Fidesz-KDNP hívei örvendenek-e a szélső-baloldali párt elnökének egyetértő megnyilatkozásával. Hogy Thürmer Gyula minek örvend? Annak, hogy a pártjának országos listájára leadott szavazatok száma megközelítette a 13 ezret.  Ez a szavazatok 0,3 százalékát jelenti, ami bár visszaesés a 2014-es választáson elért 0,6 százalékhoz képest, de az elnök értékelése szerint nagyságrendileg megfelel az elmúlt tíz évben felmutatott eredményeknek. „A parlamenten kívüli pártok közül az elsők között vagyunk. A Munkáspárt megmaradt a politikai színtéren: a választáson 57 egyéni képviselővel és egy erős országos listával vettünk részt”.

Feltételezem, hogy ama diadalittas éjszakán, a csaknem 13 ezer szavazatnak, a 0,3 százalékos sikernek (?) örvendve elénekelték az Internacionálét. Ámbár a másik munkásmozgalmi dalocskára is rázendíthettek volna:
 “Hej, te bunkócska te drága…”


2 megjegyzés

  1. Kedves Tamás,
    2007 Március 23-án nem jelent meg a "Könyörgőm vissza a Lipótmező" cikked a Californiai Magyarságban.
    Tisztelettel,
    Fényes Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!
      Igazad van, a sorozat-nyitó írásomat 2007 március 23-án küldtem el neked és a március 30-ai lapba tetted be.
      Régi szép idők...
      Tisztelettel,
      Földes Tamás

      Törlés