Elhunyt Aykler Béla, a Kanadai/Amerikai Magyarság magyar nyelvű hetilap kiadója

Aykler Béla
Életének kilencvenedik esztendejében, Torontóban, június 23-án elhunyt az 1929 áprilisában, Nagyszőlősön született Aykler Béla.

A világháború után - szinte gyerekemberként - hadifogoly lett, majd kiszabadulása után nem tért vissza az akkor már Csehszlovákiától a Szovjetunióhoz csatolt szülővárosába: Kanadában kezdett új életet. Eleinte erdőgazdaságban végzett fizikai munkát, majd ingatlanokkal foglalkozó céget alapított Torontóban: bérházakat épített és kezelt - ahol csaknem félezer magyar talált otthonra.

Magyarságát - mint megannyi, az elcsatolt területeken született honfitársunk - mindenkor fontosnak tartotta és annak többféle módon adta bizonyságát. Életre hívta a határon túli fiatalok Rákóczi Táborát, amelyen évről évre 135 diák gyűlt össze Magyarországon.

Kiadója volt laptársunknak, a Kanadai/Amerikai Magyarságnak. Szívügye volt az újság.

Az Amerikai Magyar Hírlap online kiadásában legközelebb bővebben írunk e tiszteletre méltó honfitársunkról.

Földes Tamás

A magyarságért tenni, határtalanul - Az Aykler házaspár portréjaShare on Google Plus

About Amerikai Magyar Hirlap Online

Az Amerikai Magyar Hírlap Online, egy, az interneten megjelenő, az amerikai-magyar közösség által fenntartott publikus hírajánló és nonprofit információ szolgáltatás. A szolgáltatás célja az Amerikában élő, magyar származású honfitársaink és Magyarország között a kapcsolattartás megkönnyítése. A szolgáltatás bárki számára térítésmentesen igénybe vehető. Köszönjük, ha támogatja munkánkat.

0 Comments:

Megjegyzés küldése