Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A budapesti Nemzeti Portrétár keresi Barabás Miklós alkotások amerikai tulajdonosait

A budapesti Nemzeti Portrétár dr. Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténésszel szerkeszti a Barabás Miklós életmű katalógusát. Jelen...


A budapesti Nemzeti Portrétár dr. Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténésszel szerkeszti a Barabás Miklós életmű katalógusát. Jelenleg a katalógus képanyagának összegyűjtésén dolgoznak, amelyhez kérik azon hivatásos és nem hivatásos műgyűjtők, intézmények, egyházak segítségét, akiknek tulajdonában Barabás Miklós művek találhatóak.

Barabás Miklós (1810–1898) a 19. század kiemelkedő tudású festőművésze, a magyar kultúra kiválósága, amint kortársai nevezték, a „nemzet festője” volt. Megalkotta legjelesebb kortársai, valamint az egyszerű, névtelen honpolgárok képmásait, a kor kívánalmainak megfelelő, legmagasabb szinten. Élete során mintegy 5000 portrét festett és rajzolt, képeiről ránk tekint az egész 19. század.
A Mester önéletrajza már több kiadást megélt mű, ám eddig még senki sem vállalkozott arra, hogy a nagyszámú képeinek teljeskörű katalógusát összeállítsa.

Dr. Szvoboda Dománszky Gabriella
Dr. Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész – aki a Mester életművének sok évtizede elkötelezett kutatója – a Nemzeti Portrétár munkatársainak közreműködésével most ezt a munkát végzi.

Jelenleg több mint 14000 adattal dolgozunk, összegyűjtjük és azonosítjuk a Barabás Miklós műveit. Munkánk legnagyobb hozadéka, hogy a magyar kultúra-művelődéstörténet több mint egy évszázados mulasztását fogja pótolni e téren. Mindazon túl, hogy a közölt művek látványa esztétikai élvezetet nyújt, a hivatásos és nem hivatásos gyűjtők és képtulajdonosok ellenőrizhetik általa saját tulajdonú Barabás képeiket. Reményeink szerint az életmű-katalógus egy reprezentatív kiadványban fog megjelenni 2021. végén, amely minden felkutatható festményt, grafikát, rajzot, képpel ellátva fog  bemutatni.

Tisztelt Műbarátok! Kérjük, hogy segítsék munkánkat azzal, hogy amennyiben rendelkeznek a mester művével-műveivel, azt tudatják velünk, hogy elhelyezhessük azokat a katalógusban.

Eljárásunkat a legnagyobb diszkrécióval végezzük, csak kifejezett kívánságra közöljük a tulajdonos nevét.

Szíves információjukat  vagy kérdéseiket nemzetiportretar@gmail.com címen fogadjuk.
A projektről a következő oldalakon olvashatnak több információt:
Facebook oldalunk- https://www.facebook.com/NemzetiPortretar21/
Barabás projekt weboldal - https://barabas.webnode.hu/
Nemzeti Portrétár weboldal - http://npg.hu/

Nincsenek megjegyzések