Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A Trianon-trauma összeköt bennünket - Laky-Takács Péter torontói konzul látogatása Egerben

Laky-Takács Péter Attila (jobbról második), Torontó konzulja borászok és költők társaságában Egerben Vitéz, lovag Szíki Károly Arany Érd...

Laky-Takács Péter Attila (jobbról második), Torontó konzulja borászok és költők társaságában Egerben
Vitéz, lovag Szíki Károly Arany Érdemkeresztes színművész, a Trianont Tagadók Társasága elnökének meghívására Egerbe látogatott Laky-Takács Péter Attila, torontói magyar konzul. A meghívó és meghívott kapcsolata a múlt év októberének előadássorozatára vezethető vissza, amikor Szíki előadássorozatának egyik állomása a torontói konzulátus volt, ahol Kányádi emlékestet tartott.

Az egri összejövetelre a Szépasszonyvölgyben, az Árvai pincészetben került sor. A baráti találkozón irodalmárok, borászok, mezőgazdászok, tanárok,művészek vettek részt.

Ízletes borok és étkek mellett számos szőlő-, bor- és gyümölcstermelői, természetvédelmi, oktatási, színházi kérdés került terítékre, melyet a torontói konzul élénk érdeklődéssel hallgatott és a felvetett problémákra értékes ötletekkel reagált. Szóba került Kanada magyar borral való ellátásának alacsony mértéke és a kapcsolatteremtés szorosabbra fűzésének lehetősége.

A találkozó másik fő témája a Trianon gyalázat 100. évfordulója volt. A felforrósodott hangulatban Szíki Károly színművész és Pázmándy László mezőkövesdi költő olvasta fel saját verseit. Pázmándy élénken reagál a Trianon gyalázatra, erről csaknem egy kötetnyi verset írt már ebben az évben.

Sebe Imre tájékoztatta a konzult a Mezőkövesden kiadandó Trianon könyv készleteiről, melynek főszponzoraként a válogatás felemelő érzését emelte ki, majd elmondta, hogy a kötet nagy valószínűség szerint az augusztus-szeptember hónapban kerül ki a nyomdából.

Záró aktusként Pázmándy László bogácsi borokat adott át a vendégnek, Árvai Sándor pedig a pincéjéhez kötődő Trianon bort nyújtotta át, melynek címkéjét Pelyhe Tibor tervezte és a Trianont Tagadók Társasága saját borának tekinti.

Szíki Károly

Nincsenek megjegyzések