Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Bumeráng

Nyolcvanasként hetvenkedve „Repül a nehéz kő: ki tudja hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?” - idézik gyakran A...

Nyolcvanasként hetvenkedve


„Repül a nehéz kő: ki tudja hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?” - idézik gyakran Arany János Toldijának Harmadik énekében, annak hetedik szakaszában olvasható, örök igazságot tartalmazó sorait. A bumerángról pedig azt tudjuk, hogy kezdetben fegyver volt, később sportszer, s többnyire ahhoz repül vissza aki elhajítja.

Nos, a héten Miskolcon – az egyik legnépesebb magyar városban – tüntetést szervezett a Jobbik. Az egykor kétségkívül szebb napokat látott ipari központ korábbi polgármestere, Kobold Tamás is felszólalt. A következőket mondta: „Orbán Viktor igazi kaméleon, hiszen vallott már liberális és szocialista elveket is... Az, hogy ma Orbán Viktor létezhet, az az elmúlt huszonnyolc évnek köszönhető. Tehát ő nem magától termett itt hipp-hopp, őt szépen felépítették, az a Soros György különben, akit ugye annyira szid. És nekem meggyőződésem, hogy a háttérben ma is Soros György áll Orbán Viktor mögött, én bízom abban, hogy ez előbb-utóbb ki fog derülni.”

A volt városvezető első mondataiban nem állít újdonságot. Tény, hogy a FIDESZ kezdetben olyannyira liberális volt, hogy a manapság önmagát „illiberálisnak” valló Orbán a Liberális Internacionálé alelnöke volt, s a megszűnéséig liberális Szabad Demokraták Szövetségének (Szadesz) leghűbb híve volt. Hogy vallott-e szocialista elveket azt nem tudom, szociális elveket viszont igen – s a kettő nem azonos. Egy időben, ellenzékben - mondhatni „balról” - szociális nézeteket hangoztatva győzte le az MSZP-SZDSZ koalíciót. Mindez nem mende-monda, hanem tény.

Tény az is, hogy a nyolcvanas évtized végén Soros György tevékenyen támogatta a Kádár-rendszerrel szemben álló demokratikus ellenzéket (benne a Bibó István kollégiumban lázongó fiatalokat), s úgy hírlik, az amerikai milliárdos bíztatta Orbánt és körét, hogy alakuljanak párttá. Neki köszönhetően jó néhány fideszes tanulhatott Soros pénzén nyugati egyetemeken.

Nem vonom kétségbe, hogy a milliárdos támogatja azokat a menekülőket, akiknek élete szülőhazájukban veszélybe került és jobb híján újkori népvándorlásba kezdtek. Arra viszont nincs egyértelmű bizonyíték, hogy éppen Magyarországra akarná telepíteni a migránsok tömegeit. Ennek ellenére Orbán az első menekültek szülőhazánkba érkezésekor Sorosra hárította a felelősséget. Őt kiáltotta ki Magyarország első számú közellenségévé, főgonosszá, a parlamenti választásokat megelőző hosszú időszakban pedig Budapest és több vidéki település utcáit a „nevető Sorost” ábrázoló plakátokkal árasztotta el.

A Jobbikot a jelek szerint belső válság osztja meg. Vannak, akik a „néppártosodás” hívei és a demokrácia felé hajlanak, de sokan a szélső jobboldali vonal visszatérését szorgalmazzák. Gyanítom, hogy – az amúgy kis létszámú – miskolci tüntetők is a „vissza a gyökerekhez” elvet vallják. S íme, a volt polgármester által megfogalmazott bizonyíték: a bumeráng visszaüt Orbánra. A tüntetés e szónoka kimondta „meggyőződését”, miszerint - mint fentebb idéztem -, szerinte a háttérben ma is Soros György áll Orbán Viktor mögött. Kétlem, hogy a ma-holnap 80 esztendős üzletember annyira megöregedett volna, hogy amögé álljon aki őt főellenségéve kiáltja ki.


Ja kérem, repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg? És kit hogyan talál meg...

* * *

Földes Tamásnak kereken 60 éve jelent meg az első, teljes névvel aláírt cikke, azt követően, 1958-ban felvették a Magyar Újságírók Országos Szövetségébe (a MÚOSZ-ba). Nyolc éven át „szabadúszóként” dolgozott, majd üzemi lapokhoz helyezték el; az 1968-ban alapított budapesti Magyar Hírlapnak másfél évtizedig volt rovatszerkesztő főmunkatársa. Munkásságával 2012-ben neki ítélték a MÚOSZ legmagasabb szakmai kitüntetését, az ARANYTOLL Életműdíjat. 

Korábban megjelent írásai a cikk alatt a „Cimkék: Földes” linken keresztül olvashatók

Nincsenek megjegyzések