Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Tony Curtisre emlékezve: Mátészalka – Hollywood

A Magyar Hollywood Tanács közleménye A kelet-magyarországi város talán legfontosabb éves rendezvényén, az idén augusztus 23-26. között...

A Magyar Hollywood Tanács közleménye



A kelet-magyarországi város talán legfontosabb éves rendezvényén, az idén augusztus 23-26. között megtartott Fényes Napok Fesztiválon már harmadik alkalommal vett részt a Magyar Hollywood Tanács. A Tanács – amely a város vezetésével együtt 2016-ban avatta fel a régi Zsinagóga falán Adolph Zukor és Tony Curtis emléktábláját – méltóképpen igyekszik megemlékezni Mátészalka „hozzájárulásról” a hollywoodi filmipar fejlődéséhez. Tony Curtis szülei Mátészalkáról vándoroltak ki az Újvilágba, Adolph Zukor pedig a négy polgári iskolát végezte el a városban.


Bokor Balázs, a Tanács elnöke a Zsinagóga közönséggel megtelt padsorai előtt, a város polgármesterének jelenlétében felelevenítette a Bernard Schwartz néven született, később világhírűvé vált filmszínész, Tony Curtis emlékét. A város vezetésének tervei szerint 2019-ben kerül majd átadásra az a városközponti projekt, amely Tony Curtis emlékét is megőrzi. Bokor elmondta, hogy Jill Vanderberg, Tony Curtis özvegye a színész számos használati tárgyát ajánlotta fel a mátészalkai emlékkiállításnak. Az adományt idén szeptemberben adja majd át az özvegy. A tervek szerint maga is jelen lesz a 2019-es ünnepségen. Bokor Balázs egyúttal egy 50 darabos „Tony Curtis fénykép-gyűjteményt ajánlott fel az emlékkiállítás részére.


Hubai Gergely, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója vetítettképes előadást tartott „Tony Curtis és a hollywoodi titkok” címmel. Egy tucatnyi Tony Curtis filmből mutatott be részleteket és tárt fel a közönség előtt érdekes kulisszatitkokat.


A Magyar Hollywood Tanács rendezvénye a Fényes Napok Fesztivál fontos eseménye volt. Mátészalka méltán büszke arra, hogy a hollywoodi filmtörténet két ilyen nagy ikonja kötődik a városhoz. Bokor Balázs a rendezvény végén bejelentette, hogy idén októberben filmes alkotótábort szerveznek Mátészalkán, ahova várják a 14-18 év közötti fiatalokat.

1888-ban Mátészalka lett az első magyar település a mai Magyarországon, ahol az utcai villanyvilágítás megjelent a mai Kossuth utca 16. szám alatt, Szalkai (Schwartz) Pál háza előtt. Ez a lakóház volt az első villamosított ingatlan is a jelenlegi határokon belül az országban. (A Trianon előtti nagy Magyarországon Temesváron indult el a villamos közvilágítás 1884-ben.) Ennek jegyében kezdték el néhány éve megrendezni a városban, hagyományteremtő jelleggel, a Fényes Napok programsorozatát augusztus végén, szeptember elején.

Az első ilyen rendezvényre 2003. szeptember 4. és 6. között került sor, gazdag ifjúsági zenei, színházi programokkal. Az idei fesztiválon egyebek között Keresztes Ildikó, a Children of Distance, a Budapest Bár, a Band of Streets koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők, többezer emberes fáklyás felvonulás vonult végig a városon és monumentális tűzijáték zárta az eseményeket.

A Magyar Hollywood Tanács küldöttsége a mátészalkai program előtt felkereste Ricsét, Adolph Zukor szülőfaluját. A 2017-ben nyílt Zukor Csárdában a település polgármestere látta vendégül a tanácstagokat. Bokor Balázs a Hollywoodi Magyar Örökség Kuratórium Adolph Zukor díját kapta Zukor szakmai örökségének megőrzéséért, a hollywoodi magyar gyökerek széleskörű megismertetéséért, a Magyar Hollywood Tanács megalapításáért. A díjat korábban Szakcsi Lakatos Béla, Rófusz Ferenc és Horváth Károly „Charlie” kapta meg.

Nincsenek megjegyzések