Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Czene Ferenc dokumentumfilm alkotója Los Angelesben - közösségi támogató oldal indult a film befejezésére

Egy dokumentumfilm, amely egy sorson keresztül mutatja be az amerikai '56-os emigráció életét, fontosságát, jelentős szerepét a rendszer...

Egy dokumentumfilm, amely egy sorson keresztül mutatja be az amerikai '56-os emigráció életét, fontosságát, jelentős szerepét a rendszerváltás bekövetkezésében.


A tavalyi nagy sikerű Los Angeles-i Kárpátok története című dokumentumfilm Los Angeles-i, Phoenix (Arizona), San Francisco és San Diego bemutatói után ismét Los Angelesben tartózkodik Varga Árpád Zsolt filmrendező. A kaliforniai városban való tartózkodásának oka, hogy az idén június 28-án elhunyt Czene Ferenc életről készülő dokumentumfilmjéhez gyűjtsön archív filmanyagokat.


Mint megtudtuk tőle, a kutatómunka fontos része egy dokumentumfilmnek, a feltárt, előkeresett dokumentumok adják egyben a film hitelességét is. A 17 órányi riportanyag Czene Ferenccel, amelyet 2011-óta készített több helyszínen, nemcsak Los Angeleben a Panavision-nél, a Ronald Reagan Library-ben, vagy a MacArthur parkban lévő 56-os emlékműnél, amely építésében főszerepet játszott, hanem Gyulán a Czene Tanyán is több éven keresztül forgatták. A riportanyag Czene Ferencet a születésétől az idén nyáron június 28-án bekövetkezett haláláig végigkíséri a film.


Egy rendkívül érdekes és eseményekben gazdag életút a Czene Ferencé.  A Kunágotán 1936. március 19-én született jövőbeli szabadságharcos 14 évesen már szembe szállt Rákosival, röpcédulákat gyártott, ebből kifolyólag továbbtanulásra nem számíthatott, mint rendszeridegen került a „halálbrigádba”, akik életveszélyes munkákat, felújításokat végeztek Budapesten. Az 1956. október 23-án kitört Forradalom és Szabadságharc aktív részesévé pont ebből kifolyólag vált, ugyanis a Műszaki Egyetemen a fűtést javították amikor kitört a forradalom. Czene az első sorokban vonult, majd fegyverrel harcolt, ezért menekülni kényszerült a forradalom leverése után. Hegyeshalomnál hagyta el a határt, mint sok sorstársa. Az Egyesült Államokba érve rögtön kapott munkát Los Angelesben, ahol azután családot alapítva hat gyermekével élte az életét. Minden magyar ügyben képviselte a Kaliforniai magyarságot a Szabadságharcos Szövetség Kaliforniai Csoportjának képviselőjeként, és nevéhez fűződik a Los Angeles-i Egyesült Magyar ház megmentése is. Dolgozott a Nasa Surveyor 1 és 2 űrprogramban, a Panavision indulásánál is ott volt, de a legtöbben a Los Angeles-i '56-os emlékmű felépítésének vezetőjeként ismerték. Ő szervezte 1990-ben Antal József Miniszterelnök látogatását Los Angelesbe, de ült nem egy alkalommal a Washington D.C.-ben lévő képviselői irodaházban is. Magyarság szeretetéről, a hazája iránt érzett odaadó cselekvésvágyáról sokan tudtak és ismerték.


Hazatérve 1992-ben kezdte építeni a Czene Tanyát, „A szabad gondoltok otthonát”, amely minden arra járót szívesen fogadott. Számtalan kiállítás, könyvbemutató, kulturális rendezvény helyszíne volt a Gyulai Zenei napok megalapítása és szervezése, lebonyolításának 17 éves története mellett.

Varga Árpád Zsolt filmrendező nem kis feladat előtt áll, minthogy mindezt az életutat bemutassa a dokumentumfilmben. Mint elmondta számtalan nehézséggel áll szemben a filmmel kapcsolatban annak ellenére, hogy mindent, amit fontosnak tartottak mindketten, azt Czene Ferenc elmondta a riportokban, és például idén májusban is kapott még filmagyagot a családról, amelyet maga Czene Ferenc forgatott a 70-es években.

A nehézségek legfőbb oka, hogy a film 60 év emigrációs történelem Amerikában, Los Angelesben. Az itt szervezett és megtörtént eseményeket kutatja filmanyagok és fotók formájában. Varga Árpád Zsolt elmondta, a Történeti Levéltárból megkapott iratokból kiderült, hogy már az 1966-os, 10. évfordulóról is készült filmfelvétel, a Santa Monica Civic Auditorium-ban megtartott ünnepségen, ahol John Ford filmrendező is kapott díszoklevelet a Szabadságharcos szövetségtől. Nem csak az a meglepő ebben, hogy a Történeti Levéltár anyagából kiderül név szerint kik kaptak még díszoklevelet, de az is, hogy aktívan megfigyelték a szövetség munkáját és a benne résztvevőket itt Los Angelesben, és emellett másokat is szerte az Egyesült Államokban.

Az archív filmeket felkutatni is nehéz, nem csak a TV társaságok által kért jogdíjakat kifizetni. Ezért létrehoztak a barátok egy GoFundMe oldat a film támogatására, hiszen ez a dokumentumfilm a Czene Ferenc életén keresztül az emigrációs Los Angeles-i társadalmi életet is bemutatja majd a korabeli film és fotóanyagok segítségével. A rendező arra kér mindenkit, hogy erejéhez mérten támogassa a dokumentumfilm elkészülését.

Az anyagi támogatás egy GoFoundMe oldalon tehető: https://www.gofundme.com/czeneferencfilm


Minden támogató neve megjelenítésre kerül a film stáblistáján.

Mint Árpád elmondta, a napokban sikerült kutatnia a Los Angeles Times archívumában, ahol 500-nál több korabeli újságcikket talált magyar vonatkozásban. Ezek közül néhány felhasználása is jogdíj-köteles. Az igazi segítség a dokumentumfilm elkészítéséhez tehát két módon is lehetséges, Los Angeles-i archív film és fotóanyagokon keresztül, valamint anyagi támogatással.

Az archív film- és fotóanyagok saját felajánlásból is megtehetőek, ha a film és fotóanyagot maga készítette a felajánló és ennek rendelkezik digitális másolatával. Amennyiben filmanyag, úgy nem feltétel a digitális másolat, az eredeti filmtekercs is megfelelő lehet. Varga Árpád Zsol keresi Sumrák Karlo-t, aki az információk szerint sok magyar eseményen filmezett Los Angelesben. Aki rendelkezik információval róla vagy tudja az elérhetőségét, jelezze e-mailben, az arpadvarga@imagehdstudio.com e-mail címen.

A Czene Ferenc életéről szóló: A Születés jogán című dokumentumfilmet 2019. március 19-én mutatják be Gyulán, Kunágotán, Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen, majd indul filmszemléken és angol feliratozással érkezik Los Angelesbe is remélhetőleg 2019 októberében.

A film rendezője azt tanácsolja minden Amerikában élő '56-os magyarnak, vagy közvetlen hozzátartozójának, hogy keresse fel a Történeti Levéltárat és kérje ki a saját, vagy hozzátartozója aktáját. Meglepő módon fog szembesülni a kommunizmusban titkosszolgálati módszerekkel követett múltjával.

A levéltári anyagokat kikérheti személyesen, vagy írásban magát igazolva, vagy közvetlen hozzátartozóként. A filmrendező a címet is elárulta, hol lehet a kérvényt beadni:

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
1067 Budapest, Eötvös utca 7.
Posta cím: 1369 Budapest, Pf: 367.
Honlap: www.abtl.hu
E-mail: info@abtl.hu
Telefon: +36 1 478 6025
Fax: +36 1 478 6063
Ügyfél fogadási idő: hétfő, szerda, csütörtök: 9:00-12:00 13:00-16:00 kedd: 10:00-12:00 13:00-18:00 péntek: 9:00-12:00

Amerikai Magyar Hírlap Online

Nincsenek megjegyzések