Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Los Angeles-i Magyar Ételek Fesztiválja - ötödször

2018. október 20.-án szombaton a Los Angeles-i Szent István templomnál került megrendezésre immár ötödik alkalommal az itt élő magyarság egy...

2018. október 20.-án szombaton a Los Angeles-i Szent István templomnál került megrendezésre immár ötödik alkalommal az itt élő magyarság egyik legkiemelkedőbb eseménye, a Magyar Ételek Fesztiválja.


Nagy izgalommal már korán reggel gyülekeztek a versenybe benevezett csapatok, nagy volt a sürgés-forgás, a főzéshez való készülődés. Beizzították a kürtőskalács sütéshez a szenet, gyúrták a tésztát a lángoshoz, közben elindult a zene, hogy jó legyen a hangulat. Felállították a tűzhelyeket; egyiknek sajnos kitörött a lába, de szereztünk másikat. Az is nagy izgalom volt, hogy nem indult el a kompresszor a gyerek-ugrálóhoz, de hála Istennek kis kínlódással az is beindult a gyerekek legnagyobb örömére, és ők rögtön birtokba vették. Volt akinek nehezen gyulladt be a tűzhelye, de végül az is megoldódott. Ment a hagymapucolás, zöldség darabolás, húsok előkészítése, aztán elindult a főzés—húúú, azok a finom illatok, amik terjengtek! Sült a lángos, a palacsinta, a kürtőskalács. Fogyott a csapolt sör, ittak a jó emberek jó kedvvel. A benti konyhán is nagy volt a sütés-főzés; Tóth Ilona és Mátrai Andrea három féle ételt készített: brassói, rántott hús és lecsó. Mindből ettem, nagyon finom volt mindegyik.


Ebben az évben pörkölt-főző verseny volt. A versenyben részt vettek a HungariKomák, a 8-as és 49-es cserkész csapatok, a Kárpátok Bisztró és a Magtár. Első helyezett a HungariKomák csapata lett az őzpörköltjükkel. Második helyezett a Magtár lett, csirkepörkölttel. Harmadik helyen pedig a Kárpátok Bisztró szerepelt, szintén csirkepörkölttel, amit palacsintába téve hortobágyi palacsintaként tálaltak. A díjazottak emlék-plakettet vehettek át, arany, ezüst és bronz színezéssel. Az ötletes plaketteket Bartha Szilvia készítette, amit ezúttal is, az arcfestéssel együtt, köszönünk szépen. A Láni teremben nyitó beszédet mondott Danku Attila a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus kereskedelmi atasséja, amit a Reményik Sándor Keresztyén Magyar Iskola diákjai, illetve a Rontó-Bontó néptánccsoport tánca követett. A Kárpátok két tánccal is megörvendeztetett bennünket és voltak, akik könnyeiket törölték eközben; gondolom megérintette őket a nemzeti összetartozás érzése. Jó volt nézni Nagy Vivien és Kovács Dénes ösztöndíjasaink táncát is; külön köszönet a tánc tanításért. Kellemesen kacagva szórakozhattunk Reeves Anna és Karl Waechter pantomim műsorán.


Kiss Erzsike és Tóth Kinga csodálatos hangjaikkal repítették a vendégeket a zene szárnyán. Itt-ott, ahol a szünetekben belefért és a végén, jómagam is igyekeztem mulattatni a jónépet. Sok vendég értékes tombola-nyereményekkel gazdagodhatott. A festmény liciten $420 jött össze a Holtmarosi Árvaház részére.


Nagyon jó érzés volt látni a sokaságot, az emberek arcáról sugárzó boldogságot és szeretetet, a kifestett gyerekek önfeledt, vidám ugrándozását, egyszóval az összetartozást. Szép példája volt a magyar összefogásnak, közel 400 ember részvételével.

Szeretném megköszönni: a Szent István templomnak a helyszín biztosítását, továbbá az áldozatos segítséget a Vodnák család apraja és nagyjának, Tóth Máriának Matyinak, Tóth Attilának, Oriold Alpárnak külön köszönet a pénz adományért, Nt. Jakabbfy Zsoltnak és a San Fernando Völgyi Református Egyháznak, Newman Zsuzsikának az arcfestést és tombolajegy árusítást, a fesztivál felirat festéséért és a bárban az egész napi kiszolgálást teljesítő Frigyik Vivien és Arnót Viktoriának. Redl Nagy Zoltánnak a fotózást és a video felvételt és kedves feleségének Redl Nagy Viktoriának. Köszönet mindenkinek aki bármilyen formában részt vett ezen a rendezvényen.

V. Magyar Ételek Fesztiválja Facebook oldala

Találkozzunk újra jövőre! A VI. Ételfesztivál időpontja 2019. október 19.

Baky Józsi, szervező
Fotók: Zoltán Redl Nagy, Balázs Bernadett és Balogh Sipos Éva

Nincsenek megjegyzések