Los Angeles-i Magyar Ételek Fesztiválja - ötödször

2018. október 20.-án szombaton a Los Angeles-i Szent István templomnál került megrendezésre immár ötödik alkalommal az itt élő magyarság egyik legkiemelkedőbb eseménye, a Magyar Ételek Fesztiválja.


Nagy izgalommal már korán reggel gyülekeztek a versenybe benevezett csapatok, nagy volt a sürgés-forgás, a főzéshez való készülődés. Beizzították a kürtőskalács sütéshez a szenet, gyúrták a tésztát a lángoshoz, közben elindult a zene, hogy jó legyen a hangulat. Felállították a tűzhelyeket; egyiknek sajnos kitörött a lába, de szereztünk másikat. Az is nagy izgalom volt, hogy nem indult el a kompresszor a gyerek-ugrálóhoz, de hála Istennek kis kínlódással az is beindult a gyerekek legnagyobb örömére, és ők rögtön birtokba vették. Volt akinek nehezen gyulladt be a tűzhelye, de végül az is megoldódott. Ment a hagymapucolás, zöldség darabolás, húsok előkészítése, aztán elindult a főzés—húúú, azok a finom illatok, amik terjengtek! Sült a lángos, a palacsinta, a kürtőskalács. Fogyott a csapolt sör, ittak a jó emberek jó kedvvel. A benti konyhán is nagy volt a sütés-főzés; Tóth Ilona és Mátrai Andrea három féle ételt készített: brassói, rántott hús és lecsó. Mindből ettem, nagyon finom volt mindegyik.


Ebben az évben pörkölt-főző verseny volt. A versenyben részt vettek a HungariKomák, a 8-as és 49-es cserkész csapatok, a Kárpátok Bisztró és a Magtár. Első helyezett a HungariKomák csapata lett az őzpörköltjükkel. Második helyezett a Magtár lett, csirkepörkölttel. Harmadik helyen pedig a Kárpátok Bisztró szerepelt, szintén csirkepörkölttel, amit palacsintába téve hortobágyi palacsintaként tálaltak. A díjazottak emlék-plakettet vehettek át, arany, ezüst és bronz színezéssel. Az ötletes plaketteket Bartha Szilvia készítette, amit ezúttal is, az arcfestéssel együtt, köszönünk szépen. A Láni teremben nyitó beszédet mondott Danku Attila a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus kereskedelmi atasséja, amit a Reményik Sándor Keresztyén Magyar Iskola diákjai, illetve a Rontó-Bontó néptánccsoport tánca követett. A Kárpátok két tánccal is megörvendeztetett bennünket és voltak, akik könnyeiket törölték eközben; gondolom megérintette őket a nemzeti összetartozás érzése. Jó volt nézni Nagy Vivien és Kovács Dénes ösztöndíjasaink táncát is; külön köszönet a tánc tanításért. Kellemesen kacagva szórakozhattunk Reeves Anna és Karl Waechter pantomim műsorán.


Kiss Erzsike és Tóth Kinga csodálatos hangjaikkal repítették a vendégeket a zene szárnyán. Itt-ott, ahol a szünetekben belefért és a végén, jómagam is igyekeztem mulattatni a jónépet. Sok vendég értékes tombola-nyereményekkel gazdagodhatott. A festmény liciten $420 jött össze a Holtmarosi Árvaház részére.


Nagyon jó érzés volt látni a sokaságot, az emberek arcáról sugárzó boldogságot és szeretetet, a kifestett gyerekek önfeledt, vidám ugrándozását, egyszóval az összetartozást. Szép példája volt a magyar összefogásnak, közel 400 ember részvételével.

Szeretném megköszönni: a Szent István templomnak a helyszín biztosítását, továbbá az áldozatos segítséget a Vodnák család apraja és nagyjának, Tóth Máriának Matyinak, Tóth Attilának, Oriold Alpárnak külön köszönet a pénz adományért, Nt. Jakabbfy Zsoltnak és a San Fernando Völgyi Református Egyháznak, Newman Zsuzsikának az arcfestést és tombolajegy árusítást, a fesztivál felirat festéséért és a bárban az egész napi kiszolgálást teljesítő Frigyik Vivien és Arnót Viktoriának. Redl Nagy Zoltánnak a fotózást és a video felvételt és kedves feleségének Redl Nagy Viktoriának. Köszönet mindenkinek aki bármilyen formában részt vett ezen a rendezvényen.

V. Magyar Ételek Fesztiválja Facebook oldala

Találkozzunk újra jövőre! A VI. Ételfesztivál időpontja 2019. október 19.

Baky Józsi, szervező
Fotók: Zoltán Redl Nagy, Balázs Bernadett és Balogh Sipos Éva
Share on Google Plus

About Amerikai Magyar Hirlap Online

Az Amerikai Magyar Hírlap Online, egy, az interneten megjelenő hírajánló és információ szolgáltatás. A szolgáltatás célja az Amerikában élő, magyar származású honfitársaink és Magyarország között a kapcsolattartás megkönnyítése.

0 Comments:

Megjegyzés küldése