Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar Szüreti Fesztivál Orlando, Floridában

Ismét egy nagyon jól sikerűlt Magyar Fesztiválnak lehettek résztvevői azok, akik eljöttek 2018. szeptember 30-án Orlando egyik legszebb é...


Ismét egy nagyon jól sikerűlt Magyar Fesztiválnak lehettek résztvevői azok, akik eljöttek 2018. szeptember 30-án Orlando egyik legszebb és legelegánsabb részére a Lake Mary városrészbe, a Markham Woods Presbiterian Church parkjába.


Az időjárás is kedvezett a résztvevőknek, szép verőfényes napsütést és a szokásos floridai meleget kaptunk. Az évszázados szép, öreg fák alatt viszont a több száz résztvevő, látogató, mindig találhatott kényelmes árnyékos védelmet.


A családias hangulatú fesztivált a Washingtoni Konzulátusról hozzánk látogató konzul, Gyomolai Péter úr nyitotta meg, aki egy megható lelkesítő beszéddel köszöntötte a jelenlévőket. Szimbólumként magyaros ihlettel, egy nemzeti színű szalagot is ünnepélyesen átvágtak a fiatal, energikus tanárnő, Butala Victoria segítségével, aki a magyar gyerekeket a táncokra és az énekekre betanította. Victoria alapította a ”Mákvirágok” Magyar Óvoda és Kisiskola Gyermek Tánccsoportot.


Élőben lépett fel az “Életfa” nevű 4 tagú zenekar, majd a DJ-k következtek, akik igazi "talpalá való" zenét produkáltak. Úgyannyira, hogy a szülőknek is táncra kerekedett a kedve és együtt táncoltak a legfiatalabb nemzedékkel.


Többek között volt borkostoló és mustkostoló is. A mustot, ott mindjárt a gyermekek taposták ki eredeti módon, lábbal, keményfadézsákban topogva a friss szőlőben, az ők és mindenki legnagyobb gyönyörűségére.


Ahogy az minálunk szokás, volt tombola is! Annyi sok értékes nyeremény került kisorsolásra, hogy a nyeremények nem fértek el egy asztalra és így a nyertes számokat is csak két részletben tudták kihírdetni. A több mint 2,000 dollár értékű nyereményhez a helyi üzletek, kereskedők is buzgón hozzájárultak.  A helyi fényképészet 150 dolláros családi kép elkészítését vállalta a tombola egyik nyertesének. Éttermek egy-egy családi vacsorát kínáltak fel a tombola nyerteseinek, valamint ingyenes pohár sörökhöz osztottak meghívó kártyákat a vendégek között, az üzleteikbe invitálva a jelen lévőket. Hogy minden összeillenjen, az egyik anyuka festett egy gyönyörű képet, egy pipacs csokrot. Ezzel "festői módon" illusztrálta a Mákvirágok nevet.


A "borkostoló" alatt - hogy lehessen valamire inni is - finom ételeket kínáltunk, az elmaradhatatlan magyar hírességet, a gulyást, valamint volt lángos, hurka, kolbász, palacsinta, különböző szendvicsek.


A műsort előadó "Mákvirágok" gyermek tánccsoport Magyarországról rendelt színes, ízléses “kékfestő” ruhákban ropta a táncot nagy igyekezettel és sikerrel.


Nyugodtan állíthatom, hogy a magyar név ismét hódított itt Amerikában.








Attila G. Kovacs
Fotók: Kovács Attila Győző


Nincsenek megjegyzések