Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Könyvajánló: Reformed College of Sárospatak – angol nyelvű betekintés a magyar művelődéstörténetbe

 A Reformed College of Sárospatak című kiadvány célja, hogy angol nyelven, 37 rövid történeten keresztül bemutassa a Sárospataki Református ...

 A Reformed College of Sárospatak című kiadvány célja, hogy angol nyelven, 37 rövid történeten keresztül bemutassa a Sárospataki Református Kollégium hagyományait és az olvasó betekintést nyerjen a magyar művelődéstörténetbe. Sokan kötődnek akár szülők, nagyszülők révén Sárospatakhoz, ez a könyv segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy megmutassák magyarul nem beszélő házastársuknak, rokonainknak, barátainknak a pataki szellem nagyságát.

A könyv online is megvásárolható: Amazonon vagy a SCALA könyvkiadónál vagy az ACC Art Books oldalán.


Sárospatak és a Sárospataki Református Kollégium több évszázada meghatározó kulturális és vallási központja a szűkebb és tágabb régiónak egyaránt. Számos kötet született már a Kollégiumról, ebbe a sorba illeszkedik bele a frissen kiadott „Reformed College Of Sárospatak” című könyv is.  A kötet a nemzetközi művészettörténeti tárgyú könyvkiadás egyik éllovasának, a londoni székhelyű Scala Arts & Heritage Publishers Ltd. kiadó gondozásában jelent meg. A kötettel a Sárospataki Református Kollégium olyan intézmények sorába lépett be, mint a Louvre és a Hermitage. 

 A könyv a „Curator’s Choice” – a kurátor választása című sorozat részeként jelent meg. A sorozatban muzeális intézmények kurátorai mutatják be az általuk kezelt gyűjteményből kedvenc tárgyaikat, dokumentumaikat, könyveiket. A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeiből dr. Kovács Áron történész, kézirattáros, és Kusnyír Éva, néprajzos-muzeológus válogattak a számukra legérdekesebb anyagaik közül.

Hogyan kapcsolódik egymáshoz egy Petőfi Sándorhoz köthető ivótülök, egy feltaláló naplója, vagy Bartók Béla levele? A válasz: a 37 kiválasztott tárgyon, dokumentumon és könyvön keresztül bemutatott történetek által, melyek közelebb hivatottak vinni a Kollégium történetét az olvasóhoz, legyen az érdeklődő turista, öregdiák, vagy a dipaszpóra-magyarság tagja. 

Sárospatak, a peaceful little town in north-eastern Hungary, holds legendary status within the country’s cultural landscape. Its school, the Reformed Church College of Sárospatak, has trained several important writers, artists, and politicians across the Central-European region’s five-hundred-year history. This volume presents the institution’s history through the lens of 37 books, documents, and items from the collection. What was life like for a 17th-century Hungarian student? Which physical experiments were pioneering? Why did Béla Bartók want to enroll his son in a countryside secondary school? These are only a few of the questions raised by the authors that introduce the reader to the colorful traditions of this remarkable school.


Nincsenek megjegyzések