Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Szemerédi Endre, a Rutgers, The State University of New Jersey professzora kapta a Szent István-rend kitüntetést

 A világhírű matematikus akadémikusnak, a Rutgers, The State University of New Jersey professzorának a Szent István-rendet adományozta a mag...


 A világhírű matematikus akadémikusnak, a Rutgers, The State University of New Jersey professzorának a Szent István-rendet adományozta a magyar állam.

Szemerédi Endre Budapesten született, 1940. augusztus 21-én. Legjelentősebb eredményét 1975-ben érte el, amikor Erdős Pál és Turán Pál egyik sejtését bebizonyította. 1970-ben védte meg Moszkvában a matematikai tudomány kandidátusi, később Budapesten akadémiai doktori értekezését. 1982-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1987-ben pedig rendes tagjává. 1990-től a Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékén egyetemi tanár, és a Rényi Alfréd Kutatóintézetnél kutató professor emeritus. 2010-ben az Amerikai Nemzeti Akadémia (United States National Academy of Sciences) tagja lett. Fontosabb szakmai díjai között említendő a Pólya-díj, a Leroy P. Steele-díj és a Rolf Schock-díj. 2012-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, ugyanabban az évben nyerte el az Ábel-díjat. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

A Szent István-rend a magyar nemzet tiszteletének legrangosabb kifejezése

Portré film Szemerédi Endrével:

Nincsenek megjegyzések