Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Szíki Károly: FORRÓ ŐSZ - A Trianont Tagadó Társaság az 56-os budapesti helyszíneken

 láthattam egy őszi szép csodát láttam októberi dédunokám (Áprily Lajos) Ködös autópályán való autózgatás után érkezett a Trianont Tagadó Tá...

 láthattam egy őszi szép csodát
láttam októberi dédunokám
(Áprily Lajos)

Ködös autópályán való autózgatás után érkezett a Trianont Tagadó Társaság Egerből Budapestre, hogy bőséges programokon vegyenek részt.

2020.október 23-a Magyar Rádió épülete
Annak ellenére, hogy fővárosunk és kormányunk a hivatalos ’56-os ünnepi programokat minimálisra redukálta, ez a nap mégis számos olyan lehetőséget kínált, amelyekben reggeltől estig színesebbnél színesebb eseményeken vehetett részt bárki.

Mohás Lívia és Szíki Károly
Az egriek először Mohás Lívia meghívására érkeztek meg az írónő budai lakására, hogy a bogácsi születésű, a világ számos pontján ismert pszichológus-írónővel interjút készítsenek. Ebből az alkalomból átadásra került a Mezőkövesden kiadott, Sebe Imre által szponzorált Trianon-könyv, valamint Szíki Károly színművész átadta Varga László egykori országgyűlési képviselőről írott színművét, melynek az szolgáltatott aktualitást, hogy Varga László politikus és színházalapító 110 éve született.

Pázmándy László költő, aki a mezőkövesdiek által 2 héttel ezelőtt kiadott Trianon-kötetbe rendezte Mohás Lívia bogácsi vallomását, ’56-os verseiből olvasott fel néhányat és átadta azt a kis üvegcsét, melyben a Kiss Mátyás által 64 vármegyéből összegyűjtött föld volt.

Buttela János, Bartha Béla és Pázmándy László
A Trianont Tagadó Társaság ezt követően Bartha Bélával, a KDNP kiváló hitvallójával Máriaremetére ment, ahol Buttela Jánostól a Molnár Gyula mariológus által írt művekből átvettek mintegy 200 kötetet. Szíki Károly a művek örökösének átadta a Varga Lászlóról írott könyvét, melynek címe: Laci bátyám.

Megtekintették a Tabánban felállított ’56-os Turul-emlékművet, melynek létrehozásában segédkezett az egri színművész is, de legjelesebben Bánkuty Géza floridai üzletember, a Széna-tér legendás forradalmára, és Lassan György Los Angelesbe menekült forradalmár jeleskedett. A legnagyobb érdem Lassan Györgyé és a Connecticutban jeleskedő Egervári Gyuláé, akik a falállítás költségét gyűjtötték össze.

A társaság útja innen Pázmándy Antal képzőművész budai lakására vezetett, aki bemutatta a Trianon szobráról szóló írásokat, valamint az évfordulóra készült újabb műveit, majd a közös lehetőségekről tanácskoztak. Az elismert művész ezt követően a Rákóczi útra vezette a delegációt, ahol személyes alkotásait mutatta be, melyek az egykori szállodák homlokzatain fedezhetők fel.

Ezt követően az 1956-os forradalom néhány helyszínét járták be és tették tiszteletüket. Minden emlékrészletnél (Rádió előtt, Múzeumkertben, stb.) a forró ősz verseiből szavaltak el egyet-egyet.


A helyszínek közelsége nem engedte meg, hogy kikerüljék a Szentkirályi utcában található Színművészeti Egyetem szárnyát és a Vas utcai központi épületet. Itt baráti beszélgetést folytattak színművészekkel, majd betekintettek a felvonulásba, melyben – becslések szerint- 10-20 ezer ember (95%-ban fiatalok, semmi pártzászló és nincsenek mell veregető politikusok sem!) a fegyelmezettség felsőfokát mutatva (mindenkin maszk!) vonult végig a Szabadság hídon a Március 15-e teret érintve az Uránia Moziig.

(Ennyi fiatalt látva elgondolkodik az ember, hogy a miniszterelnök mikor lép közbe és teremt újra békét?)

Amikor az ember már hazafelé tart az M3-as úton, akkor azt kívánja, bárcsak olyan nyugalom lenne mindenfelé az országban, mint az Eged hegy alján. Bár ez is kicsit kizökkent most, mert a színházigazgató választás körül felrobbant a béke Egerben is. Van, aki a maradiság maradására, és van, aki a megújulásra voksol. Hamarosan eldől.

Addig is: jó volt magyarnak lenni ezen a gyönyörű, októberi forradalomra emlékező napon!

Szíki Károly

Nincsenek megjegyzések