Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar emlékhelyek Amerikában - Kossuth Emília sírhelye New Yorkban a Green Wood temetőben

 Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, ame...

 Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, amelyek hozzánk, magyarokhoz, a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez kapcsolódik Amerikában.

Kérjük olvasóinkat, az Egyesült Államokban járva ha találkoznak olyan hellyel, amelyen jól felismerhető a magyar kapcsolat, fényképezzék le, és a pontos helyszín megjelölésével küldjék el az újság email címére. Gyűjtsük össze az amerikai magyar emléknyomokat, hogy más honfitársunk is, ha a közelben jár, felkereshesse.

Fotó: Facebook/Consulate General Of Hungary in New York
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után nemcsak Kossuth Lajos választotta az emigrációt, de a bécsi udvar a családtagjait is elűzte az országból. Formailag özvegy Kossuth Lászlóné, a kormányzó édesanyja kérelmezte Ferenc Józsefnél a család kivándorlását a tengerentúlra. A bécsi kormány javaslatára a császár 1852. április 9-én hozzájárult a kérelem teljesítéséhez.

Tizenhatan kaptak kivándorlásra jogosító útlevelet: özvegy Kossuth Lászlóné mellett a három leánya, köztük Kossuth Emília (1807–1860) férjével, a lengyel Zsulavszky Zsigmonddal, továbbá Emil (15 éves), László (14 éves), Kázmér (9 éves) és Zsigmond (6 éves) nevű gyermekeikkel.

Kossuth Emília tehát családostól az Egyesült Államokba emigrált. Ottani hátralévő nyolc évéről nem sokat jegyeztek fel a krónikák, és bár közszeretetnek örvendett a magyar emigránsok körében, valószínűleg nem voltak ezek könnyű esztendők. 

Férjét utóbb, a Valóság című folyóiratban egyenesen „lengyel kalandornak” titulálták, akihez hasonlóan három fia is kalandos életpályát futott be Amerikában. Kossuth Emíliát az ottani magyarok  mély  részvéttel  búcsúztatták  halálakor. New York Brooklyn városrészének Green Wood temetőjében felállított sírkövére, egy több mint négy méter magas márványobeliszkre rávésték a neki tulajdonított gondolatot: „Akkor térek haza, ha Magyarország szabad lesz… a szívem ott van.” Legfiatalabb fiát, Zsigmondot (1863-ban hastífuszt kapott a hadseregben) és később László Lajost ugyancsak édesanyjuk sírjába temették.

A sírhelyet 2020-ban felújították a Külgazdasági és Külügyminisztérium anyagi támogatásával, együttműködésben az 1956-os Amerikai Magyar Emlékműbizottsággal.

Kossuth Emília sírhelyével kapcsolatos információk megtalálhatók Farkas József György: Magyar emlékek a nagyvilágban című könyvében


Nincsenek megjegyzések