Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban

 Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban, a színésznő egykori lakóházának udvarán, amely mostantól a Katalin Karády Memo...


 Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban, a színésznő egykori lakóházának udvarán, amely mostantól a Katalin Karády Memorial Courtyard nevet viseli.

Karády Katalin születésének 110., halálának 30. évfordulóján Magyarország New York-i Főkonzulátusa nevében Pásztor István főkonzul és B. Nagy Péter a magyar diaszpóráért felelős diplomata felavatta a nehéz sorsú művésznő tiszteletére készíttetett emléktáblát Karády Katalin egykori lakóházának udvarán. A művésznő egykori otthonául szolgáló ház udvara ezzel egyidőben a „Katalin Karády Memorial Courtyard” nevet kapta. Az emléktábla elhelyezésével egy újabb magyar emlékhely jött létre New York Manhattan városrészében. 

A két világháború közötti kulturális élet meghatározó alakja, egykori nőideál New York egykori magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található ház 11. emeletén élt 1990-ben bekövetkezett haláláig. A Baráth Fábián szobrászművész, a Magyar Szobrász Társaság elnökhelyettese által készített műalkotást a művésznő egykori barátainak jelenlétében adták át. 

Karády Katalint meggyötörte a XX. század két legvéresebb totalitárius rendszere. Először a németek, majd a szovjetek lehetetlenítették el. Mindkét rendszer ellenségének tekintette, ezért emigrációba kényszerült. A szélsőséges ideológiák ellensége volt. Karády Katalin a Világ Igaza díjat érdemelte ki azáltal, hogy zsidó gyermekeket bújtatott és ezzel megmentette életüket a világégés idején. Személye a magyarországi és amerikai zsidóság körében mai napig is nagy tiszteletnek örvend. Emigrációjában az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált, a diaszpórában élő magyarság nagy támogatója volt.  A teljes magyar közösség elfogadta és szerette. Új hazájában kiválóan beilleszkedett, mégis mindig hazahúzta a szíve.

A projekt, a Nemzeti Együttműködés évében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Nincsenek megjegyzések