Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Képviselő az ereszcsatornán

 Az alább olvasható, pajzán történetet nem óhajtom politikai „no-lám” eseménnyé kerekíteni. Kacagtató vígjátékot esetleg írhatnék, de többé-...


 Az alább olvasható, pajzán történetet nem óhajtom politikai „no-lám” eseménnyé kerekíteni. Kacagtató vígjátékot esetleg írhatnék, de többé-kevésbé hasonló sztorit a Los Angelesben is többünk által ismert Andy Vajna filmproducer - „A miniszter félrelép” címmel - már jegyzett, két nagy tehetségű budapesti színész, Kern András és Koltai Róbert pedig színházban, majd filmen is megrendezett. Tudtommal a történeten senki nem háborodott fel. A Brüsszelben megesett nem mindennapi történet híre viszont nemcsak Magyarországon keltett tömeges fejcsóválást, de a világsajtót is bejárta. Egyéb lapok mellett a Washington Post, a The New York Times, a Financial Times, a Times, a Guardian, a Le Monde, a Liberation, a Spiegel, a Kurier, az Independent, a Der Standard, a Daily Mail, a Politico, a Los Angeles Times (az érintett fotójával!), a Die Presse, s természetesen a The Brussels Times is részletesen beszámolt a politikai nézőpontból meglehetősen kínos eseményről. 

Mi történt a múlt héten és milyen magyar vonatkozása van, amely érdemessé teszi, hogy írjak róla? Nos, Szájer Józsefről, a FIDESZ egyik alapító tagjáról van szó, akit a magyar választók négyszer (!) szavaztak be az Európai Unió képviselői közé. Majd váratlanul lemondott e tisztségéről. Döntését azzal indokolta: „Egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb megterhelést jelent nekem, márpedig akik a küzdőtéren vannak, azoknak harcrakész állapotban kell lenniük. A távozás az unióból nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom”. (Nos igen, a magyar politikusok egy ideje, ha kell, ha nem küzdenek és harcolnak. Hogy egész pontosan mi, avagy kik ellen, azt nem tudom... noha próbálják elmagyarázni.) Ám december elsején olyasmire derült fény, ami - noha magánügynek is felfogható - igencsak meglepő, különös fordulat. Az Euronewst idézem: „Belga lap: Ereszbe kapaszkodva menekült az orgiáról egy Fidesz-alapitó”. 

Nem akarom tovább csigázni a pikantériára kíváncsi olvasó érdeklődését. Mi történt valójában? Tekintettel a világjárványra, Belgiumban is gyülekezési tilalom van érvényben. Ennek ellenére huszonöten bementek egy épület második emeletén levő lakásába, ahol a „titkos drogos orgiázók között” főleg férfiak, több diplomata és egy Európa Parlamenti képviselő is volt. A buli résztvevői olyannyira hangosan tették, amit tettek, hogy a szomszédok rendőrséget hívtak. Az egyenruhások megjelenését látva a FIDESZ-alapító képviselő, vagyis Szájer, az esőcsatornába kapaszkodva próbált kimenekülni. Véres kézzel érkezett az utcára - majd hamarosan a policájok karjába futott. Az ereszcsatornán mászást, mint cirkuszi mutatványt méltányolom, jó sport-teljesítménynek tartom..., magát a menekülést nem. Én aligha mertem volna íly’ módon olajra lépni a zsaruk elől. Kezdetben nem volt egyértelmű, hogy pontosan mi történt - buli volt-e, orgia, vagy ahogy néhány belga újság írja, szexparti? Manapság ugyanis tisztelt pályatársaim némelyike hasára ütve színez tovább egy-egy történetet. 


Azt is olvastam, hogy amikor a balga belga rendőrök megjelentek, huszonöt meztelen férfit láttak a tetthelyen. Ha igaz, borzongok. Uszodákban se szerettem a közös öltözőket - törzspancsikolómban, a Lukácsban, inkább hat forintért váltottam jegyet egy-személyes kabinba, minthogy négy friccsért, vizes gatyában, vagy anélkül kiáltozzam, hogy kabinóós-kabinóós!... aki ráadásul elvárta, hogy az öltözőszekrény nyitását egy, vagy két forintos borravalóval jutalmazzam. Ha pedig nem buli volt, hanem orgia, akkor brrrr... S mára már nyilvánvaló, hogy ott bizony szexparti volt, méghozzá nemzetközi, amelyben több diplomata is részt vett. Azt hiszem, huszonöt pucér fehérszemély közé se merészkedtem volna. Kukkolni serdülő koromban se szerettem, arra pedig, hogy annyi nővel rosszcsontkodjak? Az elsővel talán (vagy feltehetőleg) sikerült volna, a másodikkal így-úgy-amúgy csak-csak eljátszadozom... de a harmadiknál már tuti, hogy kudarccal végződött volna minden igyekezetem. A kudarcokat pedig - ha módomban áll - minden helyzetben igyekszem elkerülni.

No de hogyan folytatódott a magyar uniósképviselő kalandja, miután a csatornáról a földre huppant? Igazoltatáskor közölte, hogy nincs nála semmi dokumentum, viszont őurasága parlamenti képviselő. A szolgálatkész rendőrök hazakisérték, otthonában átadta a személyi papírjait... csakhogy a zsaruk kíváncsiak voltak a hátizsákjának tartalmára is. S akkor hogy hogyan nem, csiribí-csiribá, kábítószer is lapult a  zsákban - extasy-tabletta. E történet főszereplője bizonygatta, hogy a drog nem az övé, azt valaki belecsempészhette... Hogy még az orgia kezdetén-e vagy, amikor már a csatornán csimpaszkodott, arról nem szól a fáma. Jávor Benedek, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője írásban mondta el véleményét (az írást a Népszava közölte). Egyetlen mondatát ragadom ki az okfejtésből: „Legalább a magyar konzervatizmus és kereszténydemokrácia elfoglalta az őt megillető helyet egy brüsszeli ereszcsatornán”.

Nem érdemes szépítgetni/ finomkodni a történteket - az bizony ízlésemtől távoleső szexparti volt. Miután a botrányos esetre fény derült, egy 29 éves fiatalember, David Manzheley az est szervezője (akit Lengyelországban valamiért köröznek) elnyilatkozta egy belga lapnak: „A rendőrség kopogtatás nélkül törte ránk az ajtót. Nagyon gorombán viselkedtek, sértegettek minket. Mégis hogyan tudtuk volna odaadni az igazolványainkat olyan gyorsan, amikor alsónadrág sem volt rajtunk? Csak iszogattunk, és közben a vendégek szexeltek egymással, drogot azonban nem fogyasztottak”. Jogos a kérdés: ha még gatya sincs rajtuk, akkor hogyan. A belga HLN televízió riporterének azt mondta, hogy tekintettel a járványügyi szabályokra, eredetileg tíz embert hívott meg, és kérte, hogy olyanok jöjjenek, akik már átestek a fertőzésen. Végül huszonöten gyűltek össze, köztük Szájer József, aki nem szerepelt a meghívottak között és a buli szervezője nem ismerte korábban. A szexparti szervezője az osztrák Der Standar napilapnak azt nyilatkozta: Szájer nem mondta meg neki, hogy EP-képviselő, csak azt, hogy régóta él Brüsszelben, valamint, hogy ő is rendezett már a saját otthonában szexpartikat. (Gondolom ugyancsak jogos a kérdés - ki fizeti a lakbért: a magyar képviselő, vagy a magyar állam... demagóg módon tudakolva a magyar adófizetők?). 


Manzheley azt is elárulta, hogy „alapesetben úgy kéthavonta”, hobbyként, élvezetből, nem pénzkereset végett szokott ennél sokkal nagyobb, durván százfős meleg orgiákat rendezni bérelt lakásokban és más helyszíneken. A „szakállas férfi” a délután hatkor kezdődő buli elején bemutatkozott neki. A partik alapszabályát is elárulta: a vendégeknek meztelenre kell vetkőzniük. Azt viszont nem érti, hogy Szájer hogyan lehetett felöltözve, amikor elmenekült a rendőrök elől. (Csapong a kaján képzeletem: mi lett volna, ha a zsaruk érkezésekor ő is ádámkosztümben flangál? Akkor pucéran rohan az otthonáig a szerencsére setét éjszakában? Meg aztán: a magyarországi Kétfarkú Kutyapártnak nincs parlamenti képviselője. Pedig egy hasonló brüsszeli szexpartin egy kétfarkú igencsak népszerű lehetne...)

A vendéglátó férfiú, elmondása szerint - jó példát mutatva a tán’ renyhe többieknek - az egyik szobában szexelt, amikor a rendőrök megjelentek, így nem tudja, mi történt a nappaliban és Szájer hogyan lehetett felöltözve. Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a baloldali ATV televíziónak azt a feltételezését mondta el: „Nem véletlen az időzítése ennek az eseménynek. Összefügghet azzal, hogy Magyarország nem akar kompromisszumot kötni az Unió 2021-2027 közötti költségvetéséről, amelyet Orbán Viktor - a lengyel kormányfővel együtt - megvétózott. (Nem kizárt - de nem is bizonyítható - hogy Szájert a belga titkosszolgálatok már jó ideje megfigyelték. Magyarhonban sokan vélekednek ekként.) A hírek között szerepel, hogy a brüsszeli ügyészség vádat emelhet a magyar politikus ellen kábítószer illegális birtoklása miatt. E vétségért Belgiumban öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható; Magyarországon, csekély mennyiség esetén 2-8 év, „súlyosabb tényállás esetén” a legmagasabb büntetési tétel tíz év börtönbüntetés is lehet.)

Gondoljon bárki bármit is, szerintem a történtek önmagukban nem minősíthetik sem a FIDESZ-t, se Magyarországot, s kevés befolyással lesznek a 2022-es választásokra. Biztos vagyok benne, hogy olvasóink közül - politikai hovatartozástól függetlenül - sokan más következtetést vonnak le az extrém esetből. De bármerről elemezzük a brüsszeli dolce vitát, példátlanul kínos eset. Budapesten, a Nemzetbiztonsági Bizottság e heti ülésén is terítékre kerül. Akkor kerül sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatására is. Stümmer János, a bizottság elnöke elmondta: „A külügyminiszternek a nyílt ülésen is alkalma lesz tényekkel alátámasztva beszámolnia a Szájer-ügyből következő, esetleges nemzetbiztonsági kockázatokról és más országok titkosszolgálatainak lehetséges beavatkozásairól. Egyrészt eltereli a közfigyelmet a botrány valódi magváról, a politikusként kimondott szavak és a magánemberként viselt dolgok közötti égbekiáltó ellentmondásairól”. 

Szerdán délelőtt a Karmelita kolostorban - Orbán Viktor irodájában - rendkívüli kormányülést tartottak. A Készenléti Rendőrség kordont vont az épület köré, s azon csak a miniszterek juthattak át. Kívül a kordonon viszont a televíziósok is munkálkodtak. Ott kérdezték meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, a Kereszténydemokrata Néppárt (a KNDP) elnökét, mit szól a történtekhez. A pártelnök tömör válasza is kérdés volt: „Miért kellene nekem ehhez bármit is szólni?”...Valóban, miért is? Szájer önként kilépett a FIDESZ-ből is (noha nem biztos, hogy önszántából), lemondott soproni díszpolgári címéről és közölte: a jövőben felhagy a politikával és elméleti kérdésekkel foglalkozik. Orbán Viktor telefonon nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: „Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értrékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható és védhető”.

Földes Tamás
Aranytoll Életműdíjas újságíró
A történtek pikantériája még, hogy a korábbi alkotmányt felváltó alaptörvényt Szájer alkotta meg Brüsszel és Budapest között, egy vasúti fülkében. Keresztényi erkölcsről abban szó esik, nem tudom viszont, hogy szerepel-e diplomatákra vonatkozó viselkedési kódex. Azt viszont megismétlem - miként az elmúlt héten is tettem -, hogy „bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”. Azt persze nem belga, hanem balga módon nem tudom, hogy aki a nagyvilágban képviseli Magyarországot, az bizonyos szint fölött van-e... vagy alatta. A történtek miatt, magyarként nincs okom szégyenkezni, De büszke sem vagyok rá. Az Alaptörvény időszerűségét, tartalmát viszont - nem a jogalkotó személye miatt - érdemes lenne újragondolni.

(A cikk illusztrálásához a történethez született meme-eket közöltünk. Nem célunk a különböző szexuális bealítottság bármilyen elitélése, vagy rossz színben való feltüntetése, amennyiben felnőtt emberek között, közös egyetértéssel történő cselekedettel jár. A cikben szereplő események a magyar politika ambivalens hozzáállását illusztrálják. a szerk.)

Nincsenek megjegyzések