Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Szablya Ilona egykori seattle-i konzul riportja a frissen megjelent könyvéről, családjáról és politikai folyamatokról

 Frissen megjelenő könyvéről, családjának történetéről és a politikáról vallott nézeteiről adott interjút Szablya Ilona korábbi Seattle-i ti...


 Frissen megjelenő könyvéről, családjának történetéről és a politikáról vallott nézeteiről adott interjút Szablya Ilona korábbi Seattle-i tiszteletbeli főkonzul a Vasárnap című lapnak. Szablya Ilona Washington, Oregon és Idaho államokban segítette önkéntes tiszteletbeli konzuli munkájával Magyarországot évtizedeken keresztül. A vele készített beszélgetésben részletesen vallott népes családja megpróbáltatásairól, örömeiről, a magyar és az amerikai politikáról, no és természetesen új, magyarul rövidesen megjelenő könyvéről. Az írónő  1956-os forradalmat felidéző drámáját Seattle-ben és Vancouverben is nagy sikerrel mutatták be, sőt az ’56-os eseményekről készült könyveit több díjjal is jutalmazták az Egyesült Államokban.

Szablya Ilona évtizedeken át volt Seattle-ben tiszteletbeli magyar konzul, 1956-os menekültként került férjével és gyermekeivel előbb Kanadába, majd az Egyesült Államokba. A házaspár már a ’80-as évek végétől vezető szerepet vállalt az amerikai-magyar antikommunista szervezkedésekben, és ekkor, illetve a következő évtized elején került kapcsolatba a magyar politikai elittel; Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót is vendégül látták. Szablya Ilona hosszú évek óta íróként is jelen van a kulturális térben, műveiért számos magyar és amerikai kitüntetést kapott. 

Szablya Ilona kiáll a jelenlegi magyar kormány politikája mellett: "Orbán Viktor kiváló ember és politikus, valamint jó vezető. Ezért félnek tőle az Európai Unió baloldali tagjai. Rettentően fontos kiállni a kereszténység, az európai ideák fenntartása és a Soros-féle tervek megsemmisítése mellett. Az egész ultraliberális baloldali Nyugat vagy nem érti, hogy mit fog elveszteni, vagy pénzért mindenre hajlandó, még arra is, hogy megszűnjön létezni. Az ellenzék ezeknek a malmára hajtja a vizet és ha átveszik a hatalmat, Dobrev Klára szerint azt soha többé nem adják ki a kezükből. A szélsőbal és a szélsőjobb együtt akar indulni? Hát, igazuk van. Az extrém jobb és az extrém bal mindig ugyanazokat az embereket verbuválta, mint ahogy azt a Terror Házában levő fényképeken is láthatjuk." - mondja az interjúban.

A Szablya Ilonával készült beszélgetés a vasarnap.hu oldalán olvasható.

Nincsenek megjegyzések