Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Szíki Károly: OPERAÉNEKESEKET EMELTEK AZ ÉGBE - táblaavatás Bogácson, a Színészligetben

Kiss Mátyás az emléktábla avatón  Dacolva a vírussal, az emberkísérlettel, a tűréshatársértéssel, Bogácson a Remény hangjait pengették meg A...

Kiss Mátyás az emléktábla avatón
 Dacolva a vírussal, az emberkísérlettel, a tűréshatársértéssel, Bogácson a Remény hangjait pengették meg Advent 4. vasárnapján és emlékezetébresztő összejövetelt tartottak a Pincesoron, a Színészligetben.

Szíki Károly színművész és Pázmándy László költő összefogásában 3 kiváló operaénekes, Széki Sándor, Korondi György és Radnai György emléktáblájának avatása valósult meg.

A 2000 lakosú, egyre városiasabb jelleget öltő Bogács, nemzetközi hírű termálfürdőjével, az ország határain túl is ismert üdülőtelepülés a Bükkalján, a Bükk déli peremén. Az első írásos emlékek 1248-ból származnak, római katolikus temploma a XIII. század második feléből való, a XIV. században csúcsíves, gótikus stílusban építették át. A török hódoltság idején sokat szenvedett a település. Bor-és szőlőkultúrája messzi tájról csalogatja az embereket, a pincesorokon finom nedűket kóstolhat az idelátogató vendég.

2004-2010-ig a három évtizedes futball múlttal rendelkező Verhóczki Sándor volt a polgármester. (Apró színes, hogy 1996-ban a brazíliai lábtenisz-vb-n bíróként Magyarországot képviselhette.) Ő képes volt bebizonyítani, hogyan lehet a futballgondolkodást a művészet megbecsülése felé irányítani.

A tábla felszegezése
Daragó Károly zeneművész és borlovag tárogató játéka alatt Szíki Károly felszegezte az emléktáblákat, majd köszöntötte a megjelenteket és felkérte Hajdú Imre írót, szerkesztőt, valamint Verhóczki Sándor korábbi polgármestert, hogy a Színészliget megalkotásáról beszéljenek. Mindketten átfogó elemzést adtak a 2010-es évek elején megfogalmazott és realizált tervből, a megvalósítást inspiráló lehetőségről, hogy legyen Bogácson egy Művészparcella, melynek eredményeként emlékfát ültettek a Nemzet Színészei parcellában többek között Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre Bitskei Tibor emlékére, saját fát ültetett Törőcsik Mari, Avar István, Máté Erzsi, Kállay Ferenc, Tordy Géza, Haumann Péter, Sztankay István, Kóti Árpád.

Ezt követően az operaénekeseknek állított emléket a Bizottság, Molnár László megfaragta a csodálatos emlékkereszteket, melyekre ezen a napon került fel a sok nagyhírű művész neve mellé Széki Sándor, Korondi György és Radnai György táblája.

Szíki Károly színművész személyes élményei közé fűzte nagybátyja, Széki Sándor művészi útjáról készült könyvét, arról beszélt, hogy keresztapja tiszaföldvári paraszti sorból indult, nagy tehetségű nehézsúlyú birkózó karriert futott be, mely után a szolnoki Járműjavítóból indult eget ostromló útra azzal, hogy Simándy József ott, a jármű javítása közben éneklő széki származású Széki hangjában meglátta a lehetőséget. Hangját Leonard Bernstein így jellemezte: az évszázad hangja Széki Sándor.


Szíki Károly emlékezett arra az időre, mikor falujában, a nagyszülők házában, találkozott a nagybátyja invitálására érkező Simándi Józseffel, majd a szentendrei birtokán összeverődött művész-ankétról szólt, ahol jelen voltak az Operaház jeles énekesei, akik a 2013-ban, a művész halálának évfordulóján megjelent könyvében vallanak(Moldován Stefánia, Pitti Katalin, Rozsos István, Oberfrank Pál, Berczelly István, Ötvös Csaba, Ütő Endre, László Margit, Kalmár Magda, Kováts Kolos, Berkes János, Kincses Veronika, Korcsmáros éter, Miller Lajos).

Itt találkozott Radnai Györggyel is, aki az emlékezetes Tiborc szerepet formálta meg a Bánk bánban. Szíki felsorolt az Érdemes, Kossuth-díjas, Kiváló művész repertoárjából néhányat: Kodály: Háry János – Háry János, Leoncavallo: Bajazzók – Tonio, Mozart: A varázsfuvola Papageno, Puccini: Tosca – Scarpia,  Verdi: Rigoletto – Rigoletto, Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Hans Sachs,  majd átadta a szót a 20 éves amerikai emigrációból hazatérő unokanővérének, Széki Sándor legkedvesebb rokonának, Széles Juliannának, aki Széki Sándor méltatásán túl Korondi György emberi és művészi nagyságáról szólt, megemlítve személyes elfogultságát is, hogy a szolnoki templomi esküvőjén a nagyszerű tenor énekelt Bach kantátákat.

Az alkalomhoz illően Daragó Károly tangóharmonikájának kíséretében a Széki Sándor nevéhez fűződő Bordalt énekelte el a Hunyadi László című Erkel operából.

Pázmándy László a művészekről szóló, megérintő verseit olvasta fel, Kiss Mátyás átadta a 64 vármegyéből gyűjtött földdel megtöltött szelencéit, majd a koszorúk és mécsesek elhelyezése következett.

Zárszavában Szíki Károly megköszönte Sebe Imrének a Mezőkövesden kiadásra került Trianon könyv szponzorálását, és bejelentette, hogy az Ausztráliából visszatérő Kovács István invitálására elkezdődött Mezőkövesd 1956 könyv megírása.

Pázmándy László présházában
A végső, levezető aktus Kásik István borlovag pincéjében folytatódott, végül Pázmándy László présházában zárult Daragó Károly zenélésével és szapora koccintgatással.

Mindennek ideje vagyon és a patakok összefolynak folyammá, tengerré duzzadnak. Mindez a Liget megvalósulási energiáira és erre a napra is érvényes volt, mikor Széki Sándor születésének 90. évfordulós napján (december 20.), Radnai György születésének 100. és Korondi György halálának ötödik évfordulóján a Molnár László által megalkotott fakeresztre felkerültek a Kovács Mátyás által készített táblák.

Kósik István borlovag fogadásán
Felemelő érzés volt magyarnak lenni ezen az adventi napon Bogácson.

Szíki Károly

Nincsenek megjegyzések