Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Győri Róbert: Rendezzük a dolgainkat

Nyílt levél a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátussal kapcsolatban Győri Róbert Hogy a költő szav...

Nyílt levél a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátussal kapcsolatban


Győri Róbert
Hogy a költő szavaival éljek (szabadon): "AHOL GYŰLÖLET VAN, OTT GYŰLÖLET VAN”.  Sajnos a Los Angeles-i magyarság között felütötte fejét a gyűlölet.  Én holocaust túlélőként irtózom a gyűlölettől. Az én életemben a gyűlölet tönkretette a gyerekkoromat, és kiirtotta a családom 90 %-át. A Los Angeles és környéki magyarok között egy megjegyzésből indult el egy konfliktus, ami mára megoldásért kiállt.

Az indító oknak tanúja vagyok, ezért szeretnék józanul rávilágítani a problémára.  A Los Angeles-i Magyar Ház és a Magyar Főkonzulátus között harmonikus viszony létezett. Ezt a kapcsolatot rontotta el több Facebook bejegyzés, amelyet a Magyar Ház egyik vezető tisztségviselője írt, amelyben kifejtette a bíráló véleményét a magyar kormánnyal kapcsolatban, és név szerint a magyar külügyminisztert durva szavakkal illette.

Széles Tamás, Magyarországot Los Angelesben képviselő főkonzul jelezte a Magyar Ház vezetőjének, hogy a magyar állam képviselőjeként ez  a hangnem elfogadhatatlan a Magyar Ház vezető tisztségviselője felől.

Pereházy Miklós, a Magyar Ház vezetője több fórumon is kijelentette, hogy helyettese személyes véleményének adott hangot és nem a Magyar Ház álláspontját képviselte, amely politikamentes és közérdekű feladatot lát el Los Angelesben. A Magyar Ház vezetője ugyanakkor több nyilvános fórumon is kijelentette, hogy a főkonzul kéri az érintett személy eltávolítását a Magyar Ház vezetőségéből, amelynek nem kíván eleget tenni.

Személyes megkeresésemre Széles Tamás főkonzul kategorikusan tagadta, hogy az érintett személy eltávolítását kérte volna a Magyar Ház vezetőségéből. A főkonzul reakciója a történtekre, hogy a jövőben nem fogja látogatni a Los Angeles-i Magyar Házat és megszakítja az együttműködését a Magyar Házzal. Ezek a dolgok belekerültek a magyarországi sajtóba és állandó témává vált a Facebook-on is.

Amerikában a szólásszabadság joga megtámadhatatlan, szent dolog, amelynek védelmében én is kiállok, ha erről lenne szó, de ez egy egész más ügy. Ebben az esetben a véleménynyilvánítási, a szólásszabadságra hivatkozva a Los Angeles-i magyar közösségben vezető szerepet vállaló személy fejti ki a véleményét, figyelmen kívül hagyva, hogy milyen kárt okoz vele.

Úgy gondolom, hogy meg kell állítani a kialakult ellenségeskedést és rendezni kell a dolgainkat. Ezúton kérem fel minden érdekeltet, hogy állítsuk le az egymás elleni hadjáratot, ez nemhogy nem szolgálja, de borzasztó hatással van a Los Angelesben élő magyarságra. Kérem, hogy mindenki tegye félre a személyi büszkeségét és próbáljuk a kialakult helyzetet civilizáltan, kulturált emberi hozzáállással rendezni.

Mint felszólaló a helyzettel kapcsolatban határozottan kijelentem, hogy semmiféle elkötelezettségem nincs a magyar politikai életben, ennek bizonyságául megemlítem, hogy az 56-os forradalom 50. évfordulójára “A Szabadság Hőse Emlékérmet “ kaptam Gyurcsány Ferenc aláírásával, és 2017 júliusában a “Magyar Arany Érdemkereszt “ kitüntetést kaptam Áder János aláírásával.

Dr. Győri Róbert
William Fox Hungarian Film Club Elnöke
Life Fellow of Society of Motion Picture and Television Engineers

3 megjegyzés

  1. Kedves Robi,
    Emelkedett szellemu gondolataiddal tokeletesen egyetertek.
    A tenyek makacs dolgok, de ha a tenyek a kicsinyesseg eszkozeive valnak,akkor tul kell lepni azokon.A nevtelen levelek szerzoi okoztak a legtobb kart az ugynek, mert ott kapott verszemet a mara kialakult ket tabor.
    Egy tabor vagyunk Los Angeles magyar kozelete bennunket egy testnek egy leleknek kell latni -mint korabban is -- Los Angeles hazajat huen szereto magyarsaganak.
    Emberek vagyunk hibazhatunk, s a hibak kijavitasa is konnyen lesz
    lehetseges.
    Szivesen talalom meg a megfelelo hangot a helyzet gondozasara.

    VálaszTörlés
  2. Gratulalok! En is teljesen egyetertek Győri Róberttel - valojaban, pontosan ilyen levelet keszultem irni! A sok utazasom az utobbi honapokaban ebben megakadalyozott, mert mindig kesessel olvastam, ill. ertesultem a LA-i hirekrol, de elhataroztam, ha meg egyszer egy "Magyar a magyarnak" emailt-t kapok, rogton irok egy ilyen nyilt levelet, felszolitva az erdekelteket, hogy nezeteltereseiket maganuton tisztazzak. En sem voltam semmilyen part tagja, de buszken hangsulyozom az amerikai szolasszabadsag hosszu hagyomanyat. Csokken a magyarsag vilagszerte; nekunk osszetartas es nem szethuzas kell es ezt az "Egyesült Magyar Haz" a nevevel is hangsulyozza. Sajnalattal olvastam azt is, hogy az iden Szent Istvan napot ket helyen lehetett unnepelni LA-ban (sajnos, akkor is varoson kivul voltam) - ilyen szetvalasztasra nincs szuksegunk! Ezt egy nemregi tortenelmi teny is igazolja: az 1970-es es 80-as evekben az akkori (Budapestrol iranyitott) "Magyarok Vilagszovetsege" (MV) probalt eket verni a montreali es bostoni magyar szervezetek es egyhazak között (neha az egyiket tamogatva, maskor a masikat), de nem sok sikerrel: a MV elmult, mi tuleltunk... Tehat tanuljunk a tortenelembol es ne ismeteljuk a hibakat! Tisztelettel, SzS

    VálaszTörlés
  3. Kedves Robi
    Leveled tartalmával természetesen egyetértek. Rendezni kéne a viszályt.A Főkonzulátus partneri kapcsolatra léphet bármelyik magyar szervezetünkkel ünnepi alkalmakkor. Talán helyes is ünnepeinket egy egy helyi közösségben forgatni. Lényeg, hogy mindannyian ott legyünk ahol közös ünnepléseinket szervezik.Nincs kőbe vésve, hogy csak a Magyar Házban kell összejönni.Képviseletünk szuverén joga, hogy ott ünnepeljen a helyi magyarsággal együtt ahol nem szit viszályt vezetőségi tag.

    A Magyar Ház vezetőinek is képesnek kell lenni megtalálni újra a közös hangot.Egy gesztus, egy baráti kéznyujtás kezdeményező lehet. Azután közös protokoll kialakitása már könnyebb.

    Ezekben reménykedem higgadt,okos leveled olvasása után. Barátsággal, András.

    VálaszTörlés