Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Bayer hamarosan utánuk rúghat?

Nyolcvanasként hetvenkedem Az alábbi sorokat – „Bayer utánuk rúgna” címmel - májusban tettem közzé hírlapunk online-oldalán: „Egy ...

Nyolcvanasként hetvenkedem

Az alábbi sorokat – „Bayer utánuk rúgna” címmel - májusban tettem közzé hírlapunk online-oldalán:

„Egy Bayer Zsolt nevű, budapesti újságokba öklendező személy – akit véletlenül se neveznék újságíró-pályatársamnak, még akkor sem ha egy ideig a Népszabadság munkatársa volt (majd pedig e mostani évtizedben - szégyenemre - az 1968-ban az én közreműködésemmel is életre hívott Magyar Hírlap alkalmazásában állt) az alábbiakat adta közre a Facebook oldalán. „Magyarországon él 2,8 millió tisztességes magyar ember, akik a FIDESZ-re szavaztak. A többi rohadt állat nyugodtan takarodhat innen a francba, még beléjük is rúgok kifelé menet, hogy minél messzebbre repüljenek. Szóval takarodó van picinyeim, ez már a mi országunk.”

Bayer Zsolt

Szegény Magyarország! – idéztem a Móricz Zsigmond regényéből készült Rokonok című filmben elhangzott mondatot -, ha az ilyen Bayer-félék országa lesz a hon. De B.Zs. utópisztikus vágya rossz esetben valóra válhat. A budapesti piac- és véleménykutatással foglalkozó Publicus Intézet néhány napja közreadott felmérése szerint a választókorú népesség 15 százaléka, 1,2 millió magyar állampolgár készül arra, hogy hamarosan elhagyja az országot. Nem kevésbé megdöbbentő: csaknem minden második fiatal – tízből több mint négy – külföldön szeretne munkát vállalni. (Hozzávetőleg egy millióan az elmúlt években már külföldre távoztak). Nem tudom hogy – Bayert idézve – „rohadt állatok”-e, vagy csupán a nyugodtabb-jobb jövő reményében fognak vándorbotot, azt viszont tudom, hogy a kormány minden tisztes szándéka ellenére ahelyett hogy növekedne, fogy a szülőföldjükön élő magyarok száma. Immár nemcsak orvosokból, ápolónőkből van hiány, de más szakmák művelőiből is.

Nem akarom végletekig boncolgatni a nem-Fidesz-szavazókat „takarodásra” ösztönző, fentebb említett személy szavait, de ha szó szerint értelmezem: e „picinyeim” távozása után a nemrég még tízmilliós ország 2,8 milliós törpeállammá zsugorodna. Meglehet, annak előnyei is lennének. Tágasabbá válna az ország, nem lenne lakáshiány, nem kellene új otthonokat meg kórházakat építeni, megszűnnének a forgalmi dugók a közutakon, indokolatlanná válna négyévente költséges népszavazásokat tartani, hiszen a „2,8 millió tisztességes magyar ember” amúgy is a FIDESZ-re voksolna.

Földes Tamás
E nem-pályatársam vágya nyilvánvalóan lázálom marad csupán. Sokan szeretik a hazájukat, akik otthon reménykednek a jobb világban. Egy embernek – akit a fentiek ellenére se vagyok hajlandó rohadt állatnak nevezni – mindenképpen a takarodót javasolnám: Bayer Zsolt a neve. Költözzék Putyin Oroszországába, vagy Erdogan Törökországába, esetleg Iránba, Szudánba, vagy bárhová! Nélküle tisztább lenne a honi közélet, oxigén-dúsabb a levegő...

Ám ha mégse távozna - és ne adj’ Isten, valamilyen okból a „2,8 millió tisztességes” közül néhányan ugyancsak útilaput kötnének a talpuk alá – Hegyeshalomnál B.Zs. akassza ki a nagybetűs táblát:

„AZ UTOLSÓ OLTSA LE A VILLANYT!”

Nincsenek megjegyzések