Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A Tiszafüreden megrendezett ”Fourth Of July” megemlékezésen 3 generáció ünnepelt együtt

„Hirdesd kőoszlop örökétig mind a világnak Évek múlt s születendő ezrede fog kezet itt” /Tariczky Endre/ TISZAFÜREDEN immár hagyománn...

„Hirdesd kőoszlop örökétig mind a világnak
Évek múlt s születendő ezrede fog kezet itt”
/Tariczky Endre/

TISZAFÜREDEN immár hagyománnyá vált, és az idén 11. alkalommal került megrendezésre a Kékessy Portán a FÜGGETLENSÉG NAPJÁNAK ÜNNEPE egy hétvégi ”Garden Party” keretében.


A tiszafüredi FőnixTV beszámolója az eseményről

Az Amerikából hazatelepült Kékessy család - házigazdánk Kékessy György - elhozta a függetlenség szellemét Tiszafüredre, így vált a Függetlenség Napja igazi családi ünneppé, amikor összejönnek a rokonok és a barátok valamint az Amerikából hazatelepült vagy hazalátogató régi ismerősök.

A történelmi jelentőségű július negyedike a szabadság és a hazafiság értékeit jelenti számunkra.  Tehát az ünnep alapjául szolgáló értékek átívelnek időn és távolságokon, itt Tiszafüreden is éppúgy érvényesek, mint bárhol a világon.  A szabadság és hazafiság iránti szeretet mindenhol megbizsergeti az emberek szívét.

Tiszafüreden pedig legfőképpen. Hiszen a gazdag történelmi múlttal rendelkező Kékessy család olyan ősökkel is büszkélkedhet, mint Lipcsey Imre, aki a magyar szabadságharc idején derekas hazaszeretetről tanúságot téve harcolt, majd lett Kossuth Lajos gazdasági kormánybiztos helyettese.  Dédunokái - akik között a legidősebb Kékessy György - e múltra büszkén értéket őrzőn és a jövőt építve értéket teremtő módon szeretnék a hagyományokat átadni a következő generációk számára is.  Öröm volt látni a sok fiatalt, akik szüleikkel és nagyszüleikkel együtt ünnepeltek.

Délelőtt 10 órakor ökomenikus istentisztelettel kezdődött a nap, amelyen Nt. Szabó Konrád és Nt. Szabó Richard tiszteletes urak celebráltak.  Előtte már ünnepi díszbe öltözött a Konferencia terem, amelyet Kékessy Gertrúd asszony szívet-lelket gyönyörködtető csodálatos festményeivel ékesítettek föl, mely kiállítás az esemény előtt és után sokak érdeklődését fölkeltette.  Majd ezt követően pezsgős fogadással és hűsítők kínálásával köszöntötték a 114 főnyi vendégsereget.

A díszünnepség a hagyományokhoz híven 12 órakor kezdődött az Amerikai zászló felvonásával és az amerikai himnusz eléneklésével.  A ’Hűség esküt’ the ’Pledge of Allegiance’ házigazdánk lánya Kékessy Kinga és unokája, Lukács Zoltán mondta el.

Ezt követően az Amerikából és Magyarországról érkező üdvözletek felolvasása következett:
-general Edmund Sólymosy amerikai tábornok, Texas
-Simicskó István volt honvédelmi miniszter
-Burke-Városy Katalin, Csaplár András főmérnök és Modrovich Nándor, mind a Kárpátok Népi Együttes alapítói, valamint Farkas Tibor űrkutató mérnök.

Sorainkban üdvözölhettük Tóth Attila cserkésztisztet, a Nyugati parti cserkészek parancsnokát, valamint a Floridából és Svédországból érkezett vendégeinket.

Megemlékeztünk a múlt novemberben hirtelen elhunyt dr. Szemrediné Molnár Gabrielláról (szintén Kárpátok alapító tag) aki a Pannonhalmi Bencés Alapítványra 2.8 milliárd forint összeget hagyott, jeles diákok oktatására.

Jelen volt his excellency dr. Ódor László nagykövet és felesége Katalin asszony.

Személyesen jelent meg az esemény Fővédnöke Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, aki beszédében köszöntötte a házigazdát és a résztvevőket és kifejezte, hogy nagy jelentőségűnek tartja az immár hagyománnyá vált rendezvényt, amelyen a két ország közötti jókapcsolat ápolását tartja legfontosabbnak.  Megszólította a fiatalságot a jövő nemzedékét, a hagyományok ápolását fontosnak tartva.

Tóthné Városy Mária ”Matyi” és Kékessy-Isóz Gertrúd a külföldi magyar iskolák oktatásáról és a cserkészet működéséről beszéltek.

Dánielfy Zsolt a Debreceni Csokonai Színház tagja hazafias lelkesítő előadása után az ünnepség ezen részét a magyar himnusz eléneklése zárta.

Majd az eseményt egy nagyszerű és a hagyományokra épülő ebéd menü sor követte. Amely az Üdülő Park hangulatos kerti pavilonjának terített asztalain lett felszolgálva. Köszönet a szakácsoknak a finom falatokért.

Délután a Mesterek és mesterművek kiállítás megnyitója következett. Szebbnél szebb helyi kézműves termékeket és iparművészeti alkotásokat állítottak ki, amelynek lelkes szervezője és megnyitója Végh Ágnes a Nemzeti Fórum Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és Tiszafüredi Szervezetének Elnöke. Ági megnyitó beszédében a népművészeti alkotók mai szerepéről beszélt és a hagyományápolás jelentőségét emelte ki.  Kiállított Horváth Tibor helyi bőrműves népi iparművész.  Csodálatos kerámiáit vonultatta föl a tiszafüredi Szűcs Imre fazekas mester a ”népművészet mestere” aki műveinek bemutatására Amerikába kapott meghívást.  Az örökség tárgyi emlékeit a ruháin keresztül mutatta be és ezzel szinte mindannyiunkat elkápráztatott a ”Takács Zsuzsa Szalon”, aki a hagyományokon alapuló ma is hordható magyar viseletet, ruházatot hozta el.  Kiállították kézi munkáikat a ’Hámori András Szakgimnázium és Szakközépiskola’ diákjai is.  A tiszafüredi ’Tűbarátság kézimunka csoport’ színes foltvarrás munkái díszítették a falakat. Megismerhettük a Nagykunsági és hazai csipkék sajátos stílusát, a Tisza-tó melletti ”Szalóki szellemi műhely” vert csipke kézimunkáit megszemlélve. Rendkívüli érdekesség volt a kiállításon egy a 2. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület relikviáinak megtekintése, melyet az Egyesület elnöke, Nagy Miklós prezentált. 

Ezt követően mutatkozott be és beszélt tevékenységéről a ’Magyar Női Unió’ képviseletében Batthyány-Schmidt Margit elnök asszony. Küldetésük, hogy népszerűsítsék a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalást, a hazai és Kárpát-hazai és nemzetközi kapcsolatok építését támogassák. Kiemelten az agrárinnováció, az élelmiszerbiztonság és a testi-lelki-szellemi egészségmegőrzés területén. Tekintettel arra, hogy a rendezvényen több történelmi család leszármazottja is jelen volt, Margó beszélt a Batthyány Családi Örökség Alapítványról is, amelynek szintén az elnöke, és amelynek a célkitűzése az, hogy az ősök tettei eljussanak a mai emberekhez is. Hiszen az elődök életútja napjainkban is példaértékű, ezzel kapcsolatban hangsúlyozta a generációk közötti párbeszéd fontosságát.

A délutáni program nagyon színvonalas komolyzenei produkcióval folytatódott. Vizin Viktória mezzoszoprán operaénekes fellépésével, aki a világ legnagyobb operaszínpadai után a Bécsi Staatsoper, a londoni Királyi Operaház, a chicagói és Los Angeles-i Opera, a Carnegie Hall, valamint a New York-i Metropolitan után itt a tiszafüredi Kékessy Porta rendezvényének a színvonalát emelte előadásával azzal, amellyel a Magyar Állami Operaházban Carmenként debütált, itt is elbűvölte a közönséget. Repertoárjának befejező részében Gershwintől énekelt: Gershwin highlights – ”There’s a Somebody I’m longing to see” 4th of July in Hungary. Köszönjük ezt a szervezést Debreczeni Ildikó Tisza-tavi Tour D’Opera Igazgató asszonyának.

Ezt követte a Tiszafüredi Néptánc Csoport fergeteges fellépése,  Árvai Zsigmond vezetésével. A zene áradó ritmusa, sodró lendülete magával ragadta a nézőket is, és az előadás után a Kékessy Porta csodálatos és hatalmas Parkjában, az ősfák lombos árnyékában a Kúria előtt egy spontán kötetlen tánc kerekedett a vendégekkel és a néptáncosokkal együtt, mely az együvé tartozás élményét erősítette.

A délután második felében a vidék természeti szépségeit tekinthettük meg Andrási Lőrinc a helyi Vadásztársaság elnökének a fotóin keresztül, aki munkájából adódóan gyakran jár a Tisza árterére. Nem feltétlen azért, hogy puskavégre kapjon egy-egy vadat, hanem inkább azért, hogy fényképezőgépével megörökítsen csodálatos természeti pillanatokat. Elénk tárult a varázslatos tiszai élővilág flórája és faunája. A Hortobágyra és a Nagykunságra jellemző pusztai növényzet és állatvilág. Élménnyé vált számunkra is az előadása, amely által úgy éreztük, hogy hozzá hasonlóan mi is szeretnénk a körülöttünk lévő természettel féltőn azonosulni.

Hiányoltuk azokat akik nem tudtak eljönni de gondoltunk rájuk.

Köszönjük Novák Mayának a Duna TV  szerkesztő producerének a professzionális műsorvezetést.

Köszönöm, hogy itt lehettünk Tiszafüreden és együtt ünnepelhettük Amerika Függetlenség Napját és az alapjául szolgáló értékeket, melyhez mi magyarok is nagy mértékben hozzájárultunk.

Lipcsey Ákosné Juditka
Tiszafüred, 2018. július

Jövőre találkozunk 2019. július 6-án szombaton.

”Az öreg Tisza visszavár”

Nincsenek megjegyzések