Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás interjú: Kertai Rita aranyérmet nyert a Las Vegas-i veterán asztalitenisz világbajnokságon

Las Vegas több évtizede immár nemcsak a világhírű játékkaszinóiról nevezetes. A város Paradise negyedében lévő Convention Center – továbbá...

Las Vegas több évtizede immár nemcsak a világhírű játékkaszinóiról nevezetes. A város Paradise negyedében lévő Convention Center – továbbá a luxus-szállodák hasonló kiállító- és rendezvénytermei - évente több mint kétszáz termékkiállításnak, konferenciának adnak helyet (évről évre a Convention Centerben tartják meg a CEU nemzetközi elektronikai bemutatót, amelyre a földkerekség távoli tájairól is érkeznek feltalálok, kiállítók, érdeklődök; a három 16 emeletes épületből álló World Market Center minden januárban és júliusban 4-6 napos lakberendezési és bútorkiállítás helyszíne).  Vegas ezekben az években fokozatosan a sportok városává is válik. A több célra alkalmas, húszezer sportrajongót befogadó T-Mobile Arénát 2016 tavaszán adták át a Hotel  New York, New York szomszédságában, az idén pedig elkészült az elegáns Summerlin városrészben a két jégpályát magába foglaló National City Arena. S hogy ne csupán sportlétesítmények legyenek, élvonalbeli jégkorongozókat Las Vegasba csábítva az idén megalakították a Vegas Golden Knight hokicsapatot, amely már legelső szezonjában kiválóan szerepelt: csak az utolsó fordulóban maradt alul – és szerzett így ezüst érmet - a több mint 40 éve az élvonalban szereplő Washington Capitals-szal szemben. Január óta épül és 2020-ra elkészül a Kaliforniából – Oaklandból - átköltöző amerikaifootbal-csapat, a Raiders 65-72 ezer nézőt befogadó stadionja is. Szóba került egy európai focinak (a soccernek) otthont adó pálya építése is, ám egyelőre lekerült a napirendről.

Június végén világbajnokságnak is helyet adott a Convention Center: négyezernél több veterán asztaliteniszező mérte össze tudását különböző korcsoportokban. A 40-44 év közötti pingpongozó hölgyek viadala magyar – egyszersmind Las Vegas-i – sikert hozott. Az év három-négy hónapját ugyanis vegasi otthonában tölti Kertai Rita, a budapesti Postás SC immár visszavonult, többszörös magyar és nemzetközi bajnok játékosa. Az érmek gyűjtése serdülőként, Pozsonyban – a szlovák nemzetközi versenyen – kezdődött, mikor is egyéniben első, párosban második, csoportban pedig harmadik helyezést ért el, majd 14 éves korában, a ljubljanai Európa Bajnokságon bronz-érmet szerzett.

Vegas egyik európai jellegű cukrászdájában – távol a sztriptől – beszélgetünk:

- Hogyan kezdődött a hazai, majd a nemzetközi karrier?

- Hétéves koromtól szerettem pingpongozni. Tolna-megyében születtem, a Tolnai SE-nek 1993-ban lettem igazolt versenyzője, majd Budapestre költözve kereken huszonöt évig voltam a Postás játékosa. Csapatommal háromszor lettünk magyar bajnokok. A válogatottba is bekerültem, de viszonylag ritkán játszhattam az első csapatban; az akkori keret a sokszoros magyar bajnok Statisztika SC asztaliteniszezőire épült, ám így is bejártam velük Afrikát, Ázsiát, Amerikát többször, és természetesen Európát.

- Mikor járt először Las Vegasban?

- Először 2002-ben voltam itt, s azon nyomban megtetszett, hogy ez a város huszonnégy órán át él. Akkor, innen utaztam Santa Monicába, ahol az ott rendezett US Open-vetélkedőn, a férfiak versenyében is első lettem. Később ugyancsak részt vettem Chicagóban és Miamiban nemzetközi versenyeken, tavaly pedig, ugyancsak Vegasban, az US Open versenyen, a harminc évnél idősebbek vetélkedőjén szereztem arany-érmet.


- A veterán világbajnokságról keveset tudok, kérem, ezúton tájékoztassa olvasóinkat.

- Két évenként rendezik meg, az idei volt a tizenkilencedik. Nem csupán egyéniben szereztem aranyat, hanem egy cseh lány, Libuse Horakova javaslatára párost alkottunk és együtt nyertünk.

- S mi késztette arra, hogy lakást vegyenek a párjával Las Vegasban is? A huszonnégy órás nyitva tartás?

- Megszerettem ezt az érdekes várost, és az öröklakások 2016-ban még viszonylag olcsók voltak. Abban az esztendőben vásároltuk meg.


- Milyen tevékenységet folytatott a sport mellett?

- Szakács végzettségem van, de már a kezdetektől profi játékos voltam, a Postásban tanulmányi ösztöndíjjal játszottam.

- Hogyan tovább? Jelenleg is edzésben van? 

- Június vége óta nem volt ütő a kezemben. Ősszel megyünk vissza Magyarországra, ott majd meglátjuk...



Nincsenek megjegyzések