Elhunyt Czene Ferenc, a Los Angeles-i magyarság meghatározó személyisége

2018. június 28-án, magyarországi idő szerint este 7 óra után a Gyulai Kórházban szívelégtelenségben 82. életévében elhunyt Czene Ferenc a Los Angeles-i magyarság egyik meghatározó alakja.

Kunágotán született 1936. március 19-én. Az általános iskolát is Kunágotán végezte. Budapesten a Kandó Kálmán Elektromérnöki Technikum esti tanfolyamára járt.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcban aktívan részt vett Budapesten, majd menekülni kényszerült. Az országot Nickelsdorf (Hegyeshalom) térségében gyalog hagyta el 1956. november 29-én és Salzburgban a menekültek elosztásakor ahhoz az ablakhoz állt, ahol a legkevesebben álltak. Így került az Egyesült Államokba 1957. április 10-én.

Los Angelesbe érve munkát kapott a Pachmayr Sports Equipment Factory-nál mint finommechanikai műszerész, esztergályos. Innen átment az akkor induló és később világhírűvé vált Panavision kameragyártó céghez, ahol részt vett a 65 mm-es filmkamera kifejlesztésben. Dolgozott később a Precise of California vállalatnál, a NASA Surveyor 1 űrprogram alvállalkozójánál.

Nagy hatással volt rá Dolinszky János beszéde Los Angelesben, ami arra sarkalta, hogy részt vegyen a Los Angelesben élő magyarság megszervezésében, politikai életében. A Dr. Boer Béla vezette Magyar Ház főtitkáraként feladatul kapta 1967-ben az Öreg Amerikai Magyar Családok Szervezete és a Magyar Atlétikai Klub még élő tagjainak felkutatását és aláírásuk megszerzését, hogy ne jogutód nélkül maradjon a Los Angeles-i Magyar Ház. Az általa összegyűjtött aláírások és dokumentumok benyújtása után 1969. január 9-én Kalifornia Állam által kiadott okmány alapján a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház hivatalos Non-Profit szervezetté vált. E dokumentum utolsó élő aláírója volt Czene Ferenc.

1967-től másik feladatot is kapott. A Los Angeles-i '56-os Emlékmű építésének a vezetését, amely 1969-ben került felavatásra, és amely a világon a második legmagasabb, jelképesen 56 láb magas 56-os emlékmű.

A kaliforniai magyarságot számtalanszor képviselte Washington D.C.-ben. Meghívta és megszervezte 1990-ben az új szabadon választott miniszterelnök, Antal József látogatását Los Angelesbe. Ekkor töltötte be a Dél-Kaliforniai Magyar Szervezetek Tanácsának az Elnöki tisztét.

1990-től évente rendszeresen félévre hazajárt. 1992-ben a kárpótlásból visszakapott földjén Gyula és Békéscsaba között kezdte el építeni a Czene Tanyát, ami a "Szabad Gondolatok Otthona"-ként fogadta mindig az arra járót a világ bármely pontjáról. Rendszeresek voltak 1994-től az ötórai teák, a szalonna sütések, a tárlatok és tudományos találkozók, a gyereknapok. Neszlényi Judittal együtt ötletgazdája és főszervezője volt a Gyulai Zenei Napoknak 17 éven keresztül.

Czene Ferenc egész életében munkálkodott, sohasem pihent, mindig, mindenek előtt a legfontosabbnak tartotta a szabad Magyarországot és hitt ennek bekövetkezésében.

Olyan embert veszített el a Los Angeles-i Magyarság és Magyarország, akinek életében a legfontosabb volt a hazája.

Gyászolja őt családja, gyermekei és unokái, barátai, és hisszük, hogy minden őszinte magyar érzelmű ember.

Varga Árpád Zsolt

Varga Árpád Zsolt A születés jogán címmel életrajzi dokumentumfilmet készít Czene Ferencről. A készülő filmből egy részlet:

Hungarian American Visual History Archive videója Czene Ferencről


Emlékét képösszeállításban is felidézzük


Share on Google Plus

About Amerikai Magyar Hirlap Online

Az Amerikai Magyar Hírlap Online, egy, az interneten megjelenő, az amerikai-magyar közösség által fenntartott publikus hírajánló és nonprofit információ szolgáltatás. A szolgáltatás célja az Amerikában élő, magyar származású honfitársaink és Magyarország között a kapcsolattartás megkönnyítése. A szolgáltatás bárki számára térítésmentesen igénybe vehető. Köszönjük, ha támogatja munkánkat.

1 Comments:

  1. Nyugodjon bekeben. Biztosan rendes ember volt....nem ismertem, mert tobb generacio valaszt el minket. De, jut eszembe: Szabad Magyarorszag??? Mikor lesz olyan vajon? Ki volt otthon mostanaban? Vajon van meg " elnyomas" ? Vajon menekulnek meg a magyarok a " magyarorszagi magyarok" a hazajukbol
    ? Mert a tobbi, sajnos mar csak magyar szarmazasu magyar....mint en is ....

    VálaszTörlés