Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Elhunyt Czene Ferenc, a Los Angeles-i magyarság meghatározó személyisége

2018. június 28-án, magyarországi idő szerint este 7 óra után a Gyulai Kórházban szívelégtelenségben 82. életévében elhunyt Czene Fe...

2018. június 28-án, magyarországi idő szerint este 7 óra után a Gyulai Kórházban szívelégtelenségben 82. életévében elhunyt Czene Ferenc a Los Angeles-i magyarság egyik meghatározó alakja.

Kunágotán született 1936. március 19-én. Az általános iskolát is Kunágotán végezte. Budapesten a Kandó Kálmán Elektromérnöki Technikum esti tanfolyamára járt.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcban aktívan részt vett Budapesten, majd menekülni kényszerült. Az országot Nickelsdorf (Hegyeshalom) térségében gyalog hagyta el 1956. november 29-én és Salzburgban a menekültek elosztásakor ahhoz az ablakhoz állt, ahol a legkevesebben álltak. Így került az Egyesült Államokba 1957. április 10-én.

Los Angelesbe érve munkát kapott a Pachmayr Sports Equipment Factory-nál mint finommechanikai műszerész, esztergályos. Innen átment az akkor induló és később világhírűvé vált Panavision kameragyártó céghez, ahol részt vett a 65 mm-es filmkamera kifejlesztésben. Dolgozott később a Precise of California vállalatnál, a NASA Surveyor 1 űrprogram alvállalkozójánál.

Nagy hatással volt rá Dolinszky János beszéde Los Angelesben, ami arra sarkalta, hogy részt vegyen a Los Angelesben élő magyarság megszervezésében, politikai életében. A Dr. Boer Béla vezette Magyar Ház főtitkáraként feladatul kapta 1967-ben az Öreg Amerikai Magyar Családok Szervezete és a Magyar Atlétikai Klub még élő tagjainak felkutatását és aláírásuk megszerzését, hogy ne jogutód nélkül maradjon a Los Angeles-i Magyar Ház. Az általa összegyűjtött aláírások és dokumentumok benyújtása után 1969. január 9-én Kalifornia Állam által kiadott okmány alapján a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház hivatalos Non-Profit szervezetté vált. E dokumentum utolsó élő aláírója volt Czene Ferenc.

1967-től másik feladatot is kapott. A Los Angeles-i '56-os Emlékmű építésének a vezetését, amely 1969-ben került felavatásra, és amely a világon a második legmagasabb, jelképesen 56 láb magas 56-os emlékmű.

A kaliforniai magyarságot számtalanszor képviselte Washington D.C.-ben. Meghívta és megszervezte 1990-ben az új szabadon választott miniszterelnök, Antal József látogatását Los Angelesbe. Ekkor töltötte be a Dél-Kaliforniai Magyar Szervezetek Tanácsának az Elnöki tisztét.

1990-től évente rendszeresen félévre hazajárt. 1992-ben a kárpótlásból visszakapott földjén Gyula és Békéscsaba között kezdte el építeni a Czene Tanyát, ami a "Szabad Gondolatok Otthona"-ként fogadta mindig az arra járót a világ bármely pontjáról. Rendszeresek voltak 1994-től az ötórai teák, a szalonna sütések, a tárlatok és tudományos találkozók, a gyereknapok. Neszlényi Judittal együtt ötletgazdája és főszervezője volt a Gyulai Zenei Napoknak 17 éven keresztül.

Czene Ferenc egész életében munkálkodott, sohasem pihent, mindig, mindenek előtt a legfontosabbnak tartotta a szabad Magyarországot és hitt ennek bekövetkezésében.

Olyan embert veszített el a Los Angeles-i Magyarság és Magyarország, akinek életében a legfontosabb volt a hazája.

Gyászolja őt családja, gyermekei és unokái, barátai, és hisszük, hogy minden őszinte magyar érzelmű ember.

Varga Árpád Zsolt

Varga Árpád Zsolt A születés jogán címmel életrajzi dokumentumfilmet készít Czene Ferencről. A készülő filmből egy részlet:





Hungarian American Visual History Archive videója Czene Ferencről






Emlékét képösszeállításban is felidézzük






















1 megjegyzés

  1. Nyugodjon bekeben. Biztosan rendes ember volt....nem ismertem, mert tobb generacio valaszt el minket. De, jut eszembe: Szabad Magyarorszag??? Mikor lesz olyan vajon? Ki volt otthon mostanaban? Vajon van meg " elnyomas" ? Vajon menekulnek meg a magyarok a " magyarorszagi magyarok" a hazajukbol
    ? Mert a tobbi, sajnos mar csak magyar szarmazasu magyar....mint en is ....

    VálaszTörlés