Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Elbúcsúztatták Czene Ferencet Gyulán

Végső búcsút vettek rokonai, barátai, ismerősei Czene Ferenctől a Gyula melletti Czene tanyán 2018. július 29-én, vasárnap közel hetv...

Végső búcsút vettek rokonai, barátai, ismerősei Czene Ferenctől a Gyula melletti Czene tanyán


2018. július 29-én, vasárnap közel hetvenen gyűltek össze, hogy végső búcsút vegyenek Czene Ferenctől. Czene Ferenc végső kívánsága volt, hogy a Czene tanya könyvtárszobájának külső falába, az általa kialakított urnahelyen helyezzék végső nyugalomra.

A hamvait július 7-én, szűk családi körben, Andrea lánya és Sándor fia Beethoven zeneművének hangjaira, főhajtás és egy rövid beszéd kíséretében helyezte el.

A július 29-i búcsúztatót Tölgyesi Ágnes, a Küldetés című, Czene Ferenc életéről szóló könyv egyik szerzője szervezte. A meghitt és méltó megemlékezésen búcsúbeszédet mondott fia, Sándor, aki a Los Angelesben élő családot képviselte.

A búcsúztatón megjelent Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, "aki egy megkésett találkozóra érkezett a Czene tanyára". Beszédében kiemelte a veszteséget, hogy életében már nem ismerhette meg Czene Ferencet. Az Amerikai Magyar Hírlap hasábjain olvasta áprilisban, hogy Czene Ferenc tervezi a vele való találkozást, és készül őt felkérni a Nagycsaládosok Egyesületének fővédnökségére. (erről itt olvashattak a 7. oldalon).  Czene Ferencnek hat, Márki-Zay Péternek hét gyermeke van.

Márki-Zay beszélt az Egyesült Államokban és Kanadában töltött 5 évéről, az emigrációban megismert 56-os barátairól, a magyarság megtartásának fontosságáról az Egyesült Államokban.

"Czene Ferenc nem házat, hanem hazát épített itt a Czene tanyán, a Szabad Gondolatok Otthonát" - mondta, majd beszélt az örök ellenzékiségről, amely meghatározta Czene Ferenc politikai beállítottságát.

További beszédek hangzottak el. Dr. Sásné Balda Dorottya Czene Ferenc demokratikus gondolkozását idézte fel: "nem értek ugyan egyet veled, de mindent megteszek azért, hogy elmondhasd a véleményed". Alexi Anikó, aki a Gyulai kórházban utolsóként tudott elköszönni tőle, és akit testvérének szólított, felidézte a 10 éves barátságukat, és hogy utolsóként foghatta Ferenc kezét, mielőtt eltávozott közülünk. Bot Tamás újságíró, aki atyai jó barátjának hívta Czene Ferencet, felidézte a vele készített interjújának történetét és Ferenc életútját.

A megemlékezést egy hirtelen jött zápor szakította félbe, és a Czene tanya ebédlőjében kialakított vetítőteremben került folytatásra, ahol Varga Árpád Zsolt a 2011 óta készülő dokumentumfilmjéből mutatott be részleteket. A filmben megszólalt és ismét láthatóvá vált a Czene tanya falai között Czene Ferenc. Varga Árpád Zsolt elmondta, hogy még idén is kapott filmanyagokat és fotókat a filmhez, amelyhez most is forgatott képsorokat a megemlékezésen.

A búcsúztató méltóságteljes és meghitt volt, szomorú arcok, koszorúk és virágok kíséretében. A hódmezővásárhelyi Cseresnyés Kollégium vezetősége is elküldte koszorúját, hiszen az elmúlt években Czene Ferenc mindig vendég volt náluk, Hódmezővásárhelyen.

A búcsúztató 17 óra után ért véget. 18 óra után érkezett meg Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere (akit a román-magyar határon több órán keresztül feltartóztattak), és a még jelenlévőknek felolvasta búcsúztató beszédét.

Aki ismerte, tudja, hogy Czene Ferenc nélkül szegényebb lett a világ! "Nyugodj békében, emlékedet megőrizzük" hangzott el az emlékezők beszédeiben.

A megemlékezés képeit Győrffy Pálné, Tölgyesi Ágnes és Varga Árpád Zsolt készítette: 






























































Nincsenek megjegyzések