Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Anna Lynn Reeves: Film és tánc – a sikeres páros

November 11-én zajlott le a Saban Theater-ben, Beverly Hills-ben a koreográfusok díjátadása, a 9. Világ Koreográfia Díj kiosztása. Az Os...


November 11-én zajlott le a Saban Theater-ben, Beverly Hills-ben a koreográfusok díjátadása, a 9. Világ Koreográfia Díj kiosztása. Az Oscar-szezon már elindult, így nem furcsa, hogy különböző művészeti díjakat adnak át november és február között.




Travis Payne and Mark Ballas photo  by Sthanlee B. Mirador
Az érkező vendégek láttán biztosak lehettek a jelen lévők, hogy aznap este a kreativitást fogják díjazni.  A ruhák, a hajak, a mozgások mind egyéniségekre vallottak. Jól ismert sztárok jelentek meg a tánc világából. Jelen volt Mark Ballas, az Outstanding Choreography – Music Video - kategória díjra jelölt idei és háromszoros korábbi nyertese a Dancing With Starts ABC show-ból, és Travis Payne, aki Michael Jackson koreográfusa volt a legutolsó “This Is IT” turnéján, egészen Jackson haláláig.

A nyertesek listája:
MOTION PICTURE – Rob Marshall & John DeLuca (Mary Poppins Returns) 
TELEVISION AWARD SHOW/SPECIAL – Napoleon and Tabitha Dumo and Kiel Tutin (Billboard Music Awards, JLo)
DIGITAL CONTENT – Ophelie Longuet (Ama) (autóbalesetben elhunyt tavaly)
TELEVISION EPISODIC – Alison Faulk & Leo Moctezuma (It’s Always Sunny in Philadelphia)
COMMERCIALS - Ashley Wallen (Emirates Airlines)
MUSIC VIDEO – Mark Ballas (AlexanderJean, Stampede)
TELEVISION REALITY SHOW/COMPETITION Karen Forcano & Ricardo Vega (World of Dance)
DIGITAL CONTENT INDEPENDENT - Derek Hough (Natural)

A díjátadó kapcsán elgondolkoztam, hogy mennyire fontos a tánc és a koreográfia a színpadon és a filmekben. Nagyon sok filmben a tánc maga is főszereplő. Gondoljunk a 30-as, 40-es és 50-es évek filmjeire, a Yankee Doodle Dandy-re, vagy a Gentlemen Prefer Blondes-ra, csak hogy néhány, jól ismert példát említsek.

Hollywood öntötte a zenés, táncos musical-eket a nagyvásznon. A régi zenés filmek tele voltak élénk színekkel és hatalmas tánckarral, óriási koreográfiával. A mai musical-ek már nagyon mások. Észrevehető a különbség a táncok és koreográfiák között. A mai koreográfia inkább akrobatikus, kemény fizikai erőt igényel, a régiek inkább a balettre alapulva voltak szemet gyönyörködtetőek. Mégis, a mai tánc és koreográfia nekem sokkal kreatívabbnak tűnik a régi stílushoz képest. Örömmel ajánlok néhány filmet a 90-es évekből és az új évezredből.

Természetesen nem a megszokottakat ajánlom, amiket mindenki biztosan látott és már számtalanszor újra nézte az évek során (Flashdance, Chicago, Chorus Line, Footloose, Saturday Night Fever, stb.). Néhány kedvencet a nem nagy hollywoodi produkciókból szeretnék ajánlani.

Az első ajánlatom a Newsies a fiatal Christian Bale-el, akit soha többé nem fogjuk táncolni látni, garantálom. Ha másért nem is, akkor ezért meg kell nézni a filmet és megismerni ennek a remek tehetségnek ezt az oldalát is. Ebben a filmben a csoportos táncok a legjobbak, ahol sok gyerek, egyszerre mozog. Inkább a régi stílusú filmekre emlékeztetett, de ma is szórakoztató, nagyon ajánlom.


Menjünk Ausztráliába a következőhöz. A Strictly Ballroom Baz Luhrmann rendezésében egy könnyű komédia. Rengeteg klasszikus tánc van benne csodálatos színekkel, kosztümökben. A koreográfia megint csak a régi filmek stílusára emlékeztet, de ugyanakkor észre lehet venni a hatalmas különbséget az 50-es évek tánckara és e között.

Ha már Baz Luhrmann-ról beszélünk, nagyon ajánlom a másik filmjét a Moulin Rouge. Valójában minden filmjét ajánlani tudom, amit rendezett. Baz Luhrmann színházi, opera és zenei háttérrel rendelkező rendező/producer, aki filmrendező lett, és hihetetlenül jó érzéke van a színekhez a táncban.


A következő filmajánlatom a balett, a Black Swan. 2010-ben készült a film Natalie Portman főszereplésével.  A filmben a történet szerint a klasszikus balett “sötétre” fordul. A táncelemek csodálatosak és ugyanakkor egy kicsit félelmetesek, ijesztők is.


A balettnél maradva ajánlom a Billy Elliot (2000) című filmet. Egy 11 éves kisfiú inkább otthagyta a bokszolást és a balettet választja mert az egyénisége és a szíve oda húzza. Az üzenete a filmnek: mindig kövesd az álmaidat és azt csináld, amit a szíved szerint szeretnél, megalkuvás nélkül.


A következő ajánlatom a páros táncokat bemutató film, a Shall We Dance? (1996, Japán). Egy különösen magható dráma/komédia. A történet szerint egy, a szürke mindennapokból kimozduló bürokrata szerelmet talál a báltermi táncban. A filmben a tánc összemosódik a történettel. A filmet 2004-ben az USA-ban újra forgatták Richard Gere-el és Jennifer Lopez-zel. Én az eredetit ajánlom inkább. Az őszintébb.


Végül a tangóhoz érkeztünk, az ajánlatom a Tango Lesson. Sally Potter rendezője és főszereplője is a filmnek.  Hihetetlen mennyi erő és érzelem van ebben a filmben! Mint a tangóban. 1997-ben láttam még Cleveland -ban a Cedar-Lee Theater-ben. Kevés olyan film hagyott akkora nyomot bennem, hogy emlékezzek a helyre és a mozira, ahol láttam. Ez az egyike azoknak. Emlékszem, hogy táncolva mentünk ki a moziból, és az utcán elkezdtünk tangózni. A film hatása alá kerülve egyszerűen táncra készteti a nézőt.

Bízom benne, hogy felkeltettem az érdeklődést néhány zenés-táncos film iránt. Jó szórakozást kívánok!

Anna Lynn Reeves

Nincsenek megjegyzések