Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Susan Dobay: Visual Interpretation of Music - A zene vizuális tolmácsolásának születése

Dobay Zsuzsa Nemzetközi elismertségű zenész barátom, Lynn Vartan, aki ismeri a festészetemet, 2012 ben megkért, hogy egy zenei videójá...

Dobay Zsuzsa
Nemzetközi elismertségű zenész barátom, Lynn Vartan, aki ismeri a festészetemet, 2012 ben megkért, hogy egy zenei videójához használhassa a képeimet. Elküldött számomra egy DVD-t a saját szerzeményével. Ebből készült az első zenei integrációm, ami 2013-ban, Beyond Baroque, Santa Monica, CA Művész Központban került előadásra.

Nagyon tetszett Lynn ötlete, ami nem volt egészen új számomra. A késői 1970-es években már festettem opera sorozatot vászonra. Festés közben figyeltem a zenét, a zenei történetek elbűvöltek. A zene folyamata alatt változó benyomások követik egymást. A zenei tételek szinte pillanatról pillanatra hullámzó érzelmeket keltenek bennem. Szomorúság, boldogság, szenvedély, bonyodalom és tragédia.

Hosszú éves tradicionális eszközök, vászon, papír után kezdtem el kísérletezni a komputerrel, a digitális integráció technikájával. A képek és a zene integrálása a komputerben egy önálló filmet alkot. Az integráció folyamata teszi lehetővé, hogy megragadjam a különböző variációkat és hangulatokat, óvatosan megtartva a harmóniát és egyensúlyt minden egyes képnél.

Elérni ezt a különleges hatást a tradicionális technikával lehetetlen. Ez a folyamat nagyon erdeti, ami számomra új és nagyon izgalmas. A hagyományos festészet ezzel a technikával kiegészülve képessé tesz arra, hogy egy élvezhetőbb, magasabb szellemi nívóra emelkedjünk.



Bevezetés Dobay Zsuzsa (Susan Dobay) művészetébe


Dobay Zsuzsa magyar származású Amerikában élő festőművész. Az 1956-ban, a forradalom leverése után menekültek férjével Magyarországról Ausztriába, majd az Amerikai Egyesült Államokban kaptak letelepedést. Los Angeles körzetébe tartozó Monroviában él és alkot. Dobay Zsuzsa egész életműve magában hordozza azt a kétpólusosságot, amit szülőhazája és az új, választott országa jelent.

Az új évszázaddal globálisan az egész világ megváltozott. Egységes lett, amennyiben minden elérhető az internet és a pénz útján. Belenőttünk, és ugyanakkor, egybenőttünk ebben a világban: a szubjektum és individuum mintha elveszette volna jelentőségét. Mintha csak a művészek őriznék ezt, mintha az ő „foglalkozásuk” lenne a folyamatok, a világ és az ember változásának megörökítése. A problémák, az érzelmek, a kérdések megfogalmazása. Miközben tudjuk, maga a művészet is válságban van.

Dobay Zsuzsa egész művészete és művészeti hitvallása egyetemes. Kísérletező művész, aki állandóan az újat keresi a világban és önmagában. A múltat összekapcsolja a jelennel és a jövő kérdéseivel. Folyamatosan kérdez, rákérdezve az élet legfontosabb dolgaira. Miközben a művészet helyét keresi a világban, az emberiség és a világ rejtélyét faggatja. Dobay Zsuzsa művészete egyszerre tükrözi racionális világfelfogását és meditatív szemléletét. Egyéni látásmódját maradéktalanul visszaadják művei. Ez nem zárja ki ugyanakkor, hogy emocionális művész is. A látott, megfigyelt világot feltétlenül érzelmi impulzusokon keresztül közvetíti képein.

Szabó Lilla, művészettörténész, Magyar Nemzeti Galeria


Dobay Zsuzsa Los Angelesben élő festőművész képi-zenei kompozíciói láthatók-hallgathatók a YouTube-on:

Introduction by Susan Dobay


Toccata



La Traviata



Pagliacci



Madama Butterfly



Hungarian Dances by Brahms


Magyar Requiem




To order the book of An Incessant Search for the Essence of All Art by Susan Dobay

Magyar fordításban könyvrendelés





Nincsenek megjegyzések