Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Átadták az idei Adolph Zukor-díjakat - A Magyar Hollywood Tanács közleménye

„Hollywood Aranycsillaga” elismerést kapott Pereházy Miklós, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke A Magyar Hollywood Tanács a 91....

„Hollywood Aranycsillaga” elismerést kapott Pereházy Miklós, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnöke


A Magyar Hollywood Tanács a 91. Oscar díjátadás alkalmából tartott ünnepi összejövetelén, „Oscar-nézésén” adták át a szervezet idei Adolph Zukor-díjait. A Tanács 2017-ben alapította meg a kitüntetést, amelyet olyan személyiségeknek adományoznak, akik egyrészről a filmművészeti életben vagy a filmmel kapcsolatos más művészeti ágakban szakmai eredményeket értek el, amelyek a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősítik, másrészről civil tevékenységük és életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, amely bizonyítja, hogy akaraterővel, az önmagunkba vetett hittel, elkötelezett munkálkodással  az álmokat meg lehet valósítani, és mások, különösen a fiatalok számára követendő példát mutattak.

2018-ban, első alkalommal Rófusz Ferenc, Oscar-díjas rendező és Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész, mindketten a Nemzet Művészei, Horváth Károly „Charlie”, Liszt Ferenc-díjas énekes, valamint Bokor Balázs volt nagykövet, Los Angeles-i főkonzul kapta.

Az idei díjakat, február 24-én Herendi Gábor filmrendező és Piroch Gábor kaszkadőr, valamint posztumusz díjként Andy Vajna, nemrég elhunyt producer, volt kormánybiztos kapta.

Az Adolph Zukor-díj mellett a Magyar Hollywood Tanács „Hollywood Aranycsillaga” elismerését is átadták, idén Szipál Péter fotóművésznek, Kiss Zsigmond operatőrnek, Hubai Gergely filmesztétának, Balogh Sándor üzletembernek és  Pereházy Miklósnak, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnökének.


A margitszigeti Holdudvar Rendezvényközpontban lezajlott exkluzív rendezvényen a tavalyi és idei díjazottak mellett számos filmes személyiség, polgármesterek, üzletemberek, a magyar kultúra több reprezentánsa gazdagította a filmszerető közönséget. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke nyitó beszédében méltatta a Tanács munkáját, a magyar filmtörténet minél szélesebb körű megismertetésére vonatkozó tevékenységét. Megemlékezett Andy Vajna szerepéről a magyar film nemzetközi elismertségének markáns növelésében.

A rendezvény során a közönség meghallgathatta Rófusz Ferencet Oscar-díja történetéről, Herendi Gábort a Kincsem forgatásáról, Piroch Gábort a kaszkadőrszakma rejtelmeiről, a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Curtiz, a 25 dollár című filmek alkotóit filmjeik üzenetéről, Hubai Gergely filmesztétát az Oscar átadások 10 legnagyobb botrányáról. A szervezők a díjátadást a Magyar Hollywood Tanács tortájának felvágásával ünnepelték meg. Levetítésre kerültek a magyar Oscar-díjak korábbi átadásáról készült filmes beszámolók, a 45 magyar vonatkozású Oscar-díjas film számos trailere.

Bokor Balázs elnök beszámolt arról, hogy Tony Curtis özvegyének mintegy húsz relikviából álló adománya megérkezett Mátészalkára, ahol Curtis szülei születtek.  2017-ben kereste fel az özvegyet a Magyar Hollywood Tanács és a mátészalkai önkormányzat közös delegációja. A most megérkezett relikviák a város turisztikai projektje keretében megújuló Kossuth utca egyik épületében kapnak majd helyet. A többek között festményekből és használati tárgyakból álló gyűjtemény leleplezése és első kiállítása idén augusztusban a mátészalkai Fényes Napok rendezvénysorozat keretében várható.

A teltházas Holdudvar közönsége a rendezvény hátralevő részében hajnalig élvezte a Los Angeles-i 91. Oscar-díj átadásának élő közvetítését.

További információ: Bokor Balázs bbbokor@gmail.com, Bálint Ágnes balint.agnes@alkotomuveszet.hu

Nincsenek megjegyzések