Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Nagymadról indul a Magyar Hollywood Tanács felvidéki programja

Lubinszky Tiborra emlékeztek a Magyar Hollywood Tanács felvidéki rendezvényén A Magyar Hollywood Tanács 2016 óta többtucat magyarországi ...


Lubinszky Tiborra emlékeztek a Magyar Hollywood Tanács felvidéki rendezvényén A Magyar Hollywood Tanács 2016 óta többtucat magyarországi településen tartott emlékesteket, kerekasztal beszélgetéseket, konferenciákat az ott született vagy onnan származó magyar filmes-fotós világhírességekről.

A Tanács ezúttal Felvidékre indult. Nagymadon tartotta első rendezvényét, ahol meghirdették a hét állomásos Magyar Hollywood Túrát. Nagymadról származott a két világháború közötti időszak világhíres magyar gyermekszínészének, Lubinszky Tibornak családja. Lubinszky játszotta egyebek között „A kis lord” (1918), a „Twist Olivér” (1919), „A csodagyerek” (1920) és a „Koldus és királyfi” főszerepét. László Gábor polgármester örömmel jelentette be, hogy Nagymad lehetett a felvidéki kiindulópontja ennek az érdekes programsorozatnak. Bokor Balázs, a Tanács elnöke vetítettképes előadásban emlékezett meg a hollywoodi filmgyártás magyar gyökereiről és Lubinszky Tiborról. Beszélgetést folytatott Szipál Péter fotóművésszel, aki évtizedeken keresztül dolgozott Hollywoodban, valamint Jimy J. Hollywood filmrendezővel és Borbás Edina forgatókönyvíróval, akik az Adolph Zukorról szóló „25 dollár” című film alkotói. Az esten levetítésre került a film is.

A Tanács elnöke ismertette, hogy Felvidéken a programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet, a háborús fotótudósítás legnagyobb alakja, Robert Capa, azaz Friedman Endre családja származik. A túra során eljutnak majd azokra a településekre is, ahol Putty Lia némafilmsztár, vagy Peter Lorre, azaz Löwenstein Péter világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde, azaz Weisz Kornél filmszínészek születtek. De ellátogatnak majd olyan településekre, amelyek kötődnek Paul Newman és Tony Curtis édesanyjához is. A felvidéki magyar Hollywood megemlékezés így lesz teljes.

Nincsenek megjegyzések