Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Czene Ferenc filmbemutató három városban Magyarországon

Magyarországon bemutatásra került A Születés Jogán! című Czene Ferenc életéről szóló életrajzi dokumentumfilm 2019. március 19-én, Kunágotá...

Magyarországon bemutatásra került A Születés Jogán! című Czene Ferenc életéről szóló életrajzi dokumentumfilm 2019. március 19-én, Kunágotán a Művelődési Házban, március 20-án, Gyulán a Várszínház Kamaratermében és március 21-én, Hódmezővásárhelyen a Mozaik moziban.

2019. március 19-én bemutatásra került a Varga Árpád Zsolt által készített életrajzi dokumentumfilm Czene Ferenc életérő, a kaliforniai magyarság több évtizeden át meghatározó egyéniségéről. A Születés Jogán! című film végigvezet az 1936-ban Kunágotán született Czene Ferenc gyermekkorától az 1956-os forradalom utáni emigráción át a kaliforniai magyar közösségben vállalt küldetésén, és az első magyarországi szabad választásra visszaérkezésén át haláláig tartó munkálkodásáig egy jobb Magyarországért. Az életrajzi dokumentumfilm ősbemutatóját Kunágotán, Czene Ferenc szülőfalujában, március 19-re, születésnapjára időzítették. A Kunágotai Művelődés ház szinte megtelt s nem csak olyanok jöttek el, akik ismerték, többen elmondták a vetítés utáni kötetlen beszélgetés során, hogy puszta érdeklődés hozta el őket a bemutatóra. Gábor László helytörténész, a Művelődési Ház igazgatója elmondta, ez az esemény egy helytörténeti jelentőségű bemutató, mert bár több film is készült Kunágotáról, de ez az első alkalom, hogy a film elsőként kerül bemutatásra Kunágotán. A bemutatón részt vett a főszereplő legidősebb gyermeke, Czene Gizella is, aki meghatottan mondott köszönetet a közösségnek édesapja iránti szeretetükért, tiszteletükért, valamint az alkotónak, Varga Árpád Zsoltnak a film elkészítéséért.
Fotó: Tölgyesi Ágnes
Március 20-án, Gyulán a Várszínház kamaratermében került sor a következő vetítésre, ahová főként barátok és ismerősök érkeztek, de voltak itt is olyan nézők, akiket csak a kíváncsiságuk hozott el. Elek Tibor, a Várszínház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a film megtekintése után a kötetlen beszélgetésen szó esett a rendkívüli archív filmanyagok felkutatásáról, valamint a zene elkészítéséről is. A rendező elmondta, hogy a film zenéjét több héten át írta a szintén hódmezővásárhelyi Budai László zeneszerzővel. A hozzászólásokban elhangzott kérdésekhez, emlékekhez hozzászólt Kraics Gyula is, aki Czene Ferenc régi szabadságharcos bajtársa volt a Los Angeles-i emigrációban, most Budapestről utazott le a film gyulai bemutatójára. Elek Tibor igazgató kiemelte, hogy a film a 108 perc ellenére egyáltalán nem hosszú, sőt, annyira lekötötte a figyelmét, hogy  időérzékét becsapva, mintegy 46 percnek érezte a film hosszát a páratlan dokumentumok láttán és a történetek filmes illusztrálása miatt. A film sikerét a nagyszámú érdeklődő mellett művészeti alkotások születése is igazolta. A gyulai helyszínen Nagy Bálint felolvasta az erre az alkalomra írt versét a „Szabad gondolatok otthonáról”.
Fotó: Rusznyák Csaba - Gyulai Hírlap
A hódmezővásárhelyi mozi-bemutatóra március 21-én került sor. A mozi kétharmada megtelt és eljöttek a Cseresnyés kollégium azon diákjai közül is néhányan, akik találkozhattak Czene Ferenccel a halálát megelőző években, amikor az októberi műsor keretein belül rendszeres vendége volt a kollégiumnak. A vetítés után az egyik 17 éves diáklány a következő megállapítást tette a moziból kijövet: "Én nem tudtam, hogy a dokumentumfilmek ilyen jók, még sosem néztem, de ezután fogok nézni ilyen filmeket." A vetítésre leutazott Budapestről Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács Elnöke, korábbi Los Angeles-i főkonzul és Mátsik György is. Mindketten személyesen ismerték Czene Ferencet. Bokor Balázs a következő kommentet tette Facebook oldalára.


"Hódmezővásárhelyen ma, a Mozaik Moziban bemutatták a "Születés jogán" című életrajzi dokumentumfilmet Czene Ferenc életéről. A filmet Varga Árpád Zsolt rendezte. Nagyon érdekes és tanulságos film volt. Magam is ismertem a film "főszereplőjét". Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki, aki aktívan átélt különböző történelmi időszakokat, meg tudja osztani történeteit másokkal. Így tudjuk a történelmi eseményeket több szemszögből is, de mindenképpen a résztvevők szemével is –tehát tiszta forrásból – jobban megismerni. Ez a film jól szolgálta ezt az elvárást. Gratulálok Varga Árpád Zsoltnak!" –Bokor Balázs és a Magyar Hollywood Tanács Facebook oldala.
Fotó: Image HD Stúdió
A hódmezővásárhelyi mozi-bemutatón megjelent közönség többségében fiatalokból állt, de a középkorosztály is képviseltette magát. Nagy részük nem ismerte Czene Ferencet, és ez azt igazolta, hogy a dokumentumfilmeknek nem csak a televíziókban, de a mozikban is helyük van.

Návay Sándor szobrászművész Kotormán Norbert szobrászművész barátjával együtt érkezett a bemutatóra és a film megtekintése után emlékezetből egy rajzot készített a film főszereplőjéről, Czene Ferencről, ezzel ajándékozva meg a rendezőt, Varga Árpád Zsoltot a számára felejthetetlen élményt nyújtó dokumentumfilmért.


A dokumentumfilm mindhárom bemutató vetítésén nagy sikert aratott és ez biztatás az alkotóknak, hogy nevezzék országos és nemzetközi filmszemlékre is a filmet. A Születés Jogán! című dokumentumfilm angol nyelvű változatát várhatóan a 2019. évi 1956-os ünnepi események sorában láthatja majd a Los Angeles-i közösség.
Tölgyesi Ágnes - Amerikai Magyar Hírlap

A filmmel és a bemutatókkal kapcsolatban megjelent írások, cikkek elérhetőségei:

A film előzetesének a linkje: http://imagehdstudio.com/Dokumentumfilm

Image HD Stúdió bemutatókkal kapcsolatos oldala: http://imagehdstudio.com/blog

Délmagyar: https://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/a_szuletes_jogan_-_czene_ferenc_eleterol_keszult_dokumentumfilm/2591991/

Gyulai Hírlap: https://www.gyulaihirlap.hu/124669-benevezik-az-orszagos-filmszemlere-a-czene-ferenc-


Nincsenek megjegyzések