Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Téli cserkésztábor északnyugat Egyesült Államokban

Az idei évi oregoni téli cserkésztábort közösen rendeztük a Seattle-i cserkészekkel az Oxbow Regional Parkban. Táborunk a felnőtt segít...


Az idei évi oregoni téli cserkésztábort közösen rendeztük a Seattle-i cserkészekkel az Oxbow Regional Parkban. Táborunk a felnőtt segítők közreműködésével, valamint az oregoni és Seattle-i ösztöndíjasok összefogásával valósulhatott meg. A péntektől hétfőig tartó eseményen színes programokon vettek részt és hasznos tudást sajátítottak el a résztvevők.

A tábor egy keretmesére épült, mely A Pál utcai fiúk regényen alapult. A felnőtt vezetők és a KCSP ösztöndíjasok rövid jelmezes jelenetekkel idézték fel a regény főbb eseményeit. Ezáltal a gyerekek beleélték magukat a Pál utcaiak vagy éppen a Vörösingesek helyzetébe és küzdelmébe.

Szombaton foglalkozásokkal készültünk az előttünk álló napokra. Mindenki elkészítette a  vörös ingét, ezáltal megtanult zsebet- és gombot felvarrni. A szintén keretmesére épülő sapkák díszítését sajátították el a cserkészek, varrtak, ragasztottak, rajzoltak rá, mindenki a saját egyedi sapkáját készíthette el. Tarsolyt is készítettek, amibe a tábor során gyűjtötték az üveggolyókat, amelyeket az aktivitásért, a segítőkészségért és az ügyességért kaptak. Együtt énekeltük A Pál utcai fiúk musical zenéit. Mindenki elsajátította a faragás alapvető szabályait. Készítettek kopjafa motívumokkal díszített ceruzát és kanalat, melyre nevüket rovásírással írták fel. Kicsik és nagyok egyaránt ügyesek voltak és mindenki megoldotta a feladatot.

Délután mindenki egy kis portyázáson vett részt a gyönyörű Oxbow Regional Park környékén, közben méta játékot játszottak a gyerekek és a felnőttek egyaránt.
Vasárnap a grundért folyt a küzdelem. Az activity játék nagyon népszerű volt és minden gyerek önfeledten vett részt benne. Nagyokat nevettünk közben és ami a legfontosabb volt, hogy a magyar nyelvi ismeretek fejlesztése játékos formában történt. Az esti farsangi tábortűzre tánctanítással, énekléssel, busó álarc készítéssel és népi játékokkal készültünk. A délutáni játék a tábor tetőpontja volt, melyen együtt küzdött kicsi és nagy. Számháború és hadijáték során a „Vörösingesek” és „Pál utcai-ak” tették próbára egymás talpraesettségét.

Este manó, boszorkány, varázsló, királykisasszony és a troll által uralt mesevilágba csöppentünk, ahol a gyerekek segítségével a királykisasszony eljutott a farsangi bálba. Esténként, az eső ellenére is volt lehetőségünk zárt térben közösen élvezni a lobogó tűz melegét és látványát. A gyerekek megadott témáról (bátorság, fonó, farsang) rövid előadással készültek. Ezek között közösen énekeltünk, táncoltunk és játszottunk.

Az utolsó napon a szabadban került sor az akadályversenyre, ahol teafiltert hajítottak, ugrókötéllel közösen ugráltak, célba dobtak, mocsáron keltek át, futottak, “pókháló rengetegen” másztak át és érzékszerveikkel kerestek kincseket a cserkészek. A tábor fő eredménye a két csoport együttműködése és a magyarság közös megélése volt.

Feledhetetlen emléke maradt mindannyiunkban a közös kézműveskedésnek, játékoknak, énekléseknek és az együtt megoldott és még megoldatlan problémáknak. Reméljük, hogy a közös munka tovább folytatódik és mihamarabb újra találkozunk!

Nagy Mercédesz, KCSP ösztöndíjas, Portland, OR, USA
KMCSSZ Sajtószolgálata
http://www.kmcssz.org

Nincsenek megjegyzések