Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A Születés Jogán! - életrajzi dokumentumfilm bemutató az Alhambrai Magyar Baptista templomban

A film alkotói és támogatói Anna Reeves társaságában Október 23-án, szerdán este, az 56-os magyar forradalom évfordulóján került bemutat...

A film alkotói és támogatói Anna Reeves társaságában
Október 23-án, szerdán este, az 56-os magyar forradalom évfordulóján került bemutatásra az Alhambrai Magyar Baptista templomban Varga Árpád Zsolt filmje, A Születés Jogán! című életrajzi dokumentumfilm Czene Ferenc életéről. A vetítés jelképes időpontban történt, hiszen Czene Ferenc részt vett a szabadságharcban és 56-os menekültként került Amerikába.


Varga Árpád Zsolt filmjének különlegessége, hogy Czene Ferenc egész életét átfogja a fiatalkori évektől a forradalom napjain keresztül a menekülésen és az Amerikában töltött éveken át a magyarországi részbeni hazaköltözésig egészen a tavalyi haláláig.

Czene Ferenc aktívan részt vett az amerikai magyar közéletben, szervezője volt a Los Angeles-i magyar szabadságszobor felállításának, a magyar közösség közös tulajdonában lévő nonprofit Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház létrehozásának és még számos más közéleti esemény kezdeményezője, szervezője volt. Élete igazi történelmi emlékmű az amerikai magyar diaszpóra huszadik század második fele történetének.

Novák József lelkipásztor és Varga Árpád Zsolt
A vetítés angol nyelven zajlott, a nézők között sok magyarul nem beszélő érdeklődő is jelen volt. A bemutató után Anna Lynn Reves moderálásával kérdéseket lehetett feltenni a film készítőinek, szponzorainak. A vetítésen jelen volt Czene Ferenc három gyereke, és egyik unokája is.


A késő éjszakába nyúlt beszélgetés után mindannyian úgy indulhattunk haza, hogy valami újat ismerhettünk meg Czene Ferenc különleges életéről. Az amerikai filmbemutatók pedig folytatódnak.


Nincsenek megjegyzések